blog

Krajová specialita: Slezská kuchyně

16.08. 2013

V dnešním okénku vám představím  kuchařku  Slezská kuchyně  od  autora Jaroslava Vašáka.

Jak už sám název napovídá, tak je kuchařka věnována slezské kuchyni. V úvodní části  autor stručně popisuje historický vývoj Slezska a dále popisuje kulinářské zvyklosti v jednotlivých částí slezského území. Dočteme se zde o tom co ovlivňovalo slezskou kuchyni, jaké suroviny byly používány, jaké tradiční pokrmy byly a jsou součástí slezského jídelníčku. Dále jsou zde popisovány jídelní zvyklosti při různých svátcích a svatbách. A samozřejmě zde také najdeme obsáhly receptář typických a oblíbených pokrmů ze Slezska. 

Recepty jsou řazeny podle chodů, takže zde najdeme předkrmy, polévky, hlavní jídla, moučníky, saláty, dezerty a nápoje. Názvy  pokrmů autor uvádí jak v lidovém nářečí, tak i v “překladu” pro nás neznalce nářečí. Na konci kuchařky mě velmi zaujal slezský gastronomický slovníček. Dozvíme se zde, co to ve  když se řekne frlok, pajtok či zympt. Na konci kuchařky nechybí rejstřík recept.

A můj názor na kuchařku? Kuchařka je pěkně zpracována a přináší, troufnu si říct, téměř vyčerpávající, pohled do slezské kuchyně. Recepty jsou psány srozumitelně, pro neznalce je (jak jsem už psala)  přiložen i malý gastronomický slovníček. Jediné, co v kuchařce postrádám jsou chybějící fotografie, na kterých by byla některé z pokrmů zobrazeny.

 

Krajova specialita: Slezska kuchyne (Jaroslav Vasak)

Krajová specialita: Slezská kuchyně

Jaroslav Vašák  ·  Vydavatelství: Ikar CZ, 2013

Slezsko je kraj pyšnící se bohatými lidovými tradicemi, písněmi a tanci. Na Slezských dnech se nabízejí regionální gastronomické speciality jako bramborové placky nebo jelito se zelím. Ochutnejte i jiné speciality jako čoskulu nebo grochulu, kelerubkovou mačku, kraple se špenátem, pampúšiky, frajták, těšínský bigus nebo uzenou pečeni, ocelářský špíz či petřvaldské zapečené řízky. A také nahlédněte do zajímavého slezského gastronomického slovníčku.

Čtěte také  Legendy a latéčka: Fantasy, kde se místo mečů bojuje s kávovarem

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.