blog

Útlý dokument o nešťastné ženské duši

26.08. 2013

Kniha o anorexii? Ne. Anorexie je jen výsledek: jako křiklavá barva, která přetře všechny ostatní na jednu oslnivou, uchopitelnou, a která jde dobře pojmenovat. Tak to totiž mají lidé rádi. Ale Já jsem hlad není jen o anorexii. Je o ženském hledání sama sebe. Je o dospívání a o poznatku, že dospělou ženu z vás nedělá porod dítěte, vysoká škola ani vlastní byt. Dospělou ženu z vás dělá schopnost sama se za sebe rozhodovat tak, abyste byla šťastná.

Já jsem hlad je intimní, syrová a procítěná zpověď třicetileté ženy, která trpí anorexií. Sama autorka vás k vnímání této křiklavé barvy  nutí tím, že kapitoly pojmenovala svou výškou a váhou. Celou knihou vás tedy provází obraz malé, útlé, obyčejné či vychrtlé ženy. Jakoby za vás otáčela stránky a občas vás nenechala vnímat příběh za nízkými čísly a vystouplými žebry, které z knihy trčí.

Dvořáková popisuje vztah se svou matkou a otcem, první menstruaci, odchod do kláštera a posléze návrat do reálného života, vztah s knězem, své manželství, porod dětí. Vypráví, jak byla celý život šikanována, ať už vlastní matkou, klášterní sestrou nebo manželem, ať už psychicky nebo fyzicky, vždy byla zvyklá žít ve své nešťastné ulitě a nedat najevo přílišný nesouhlas, aby si okolí nerozhněvala.

Vysvětluje, že anorexie není pouze nemoc způsobená touhou být krásná a štíhlá. Hlavní postava knihy si vybrala hladovění sama, jako trest i odměnu, jako jedinou možnost, kterou měla plně pod kontrolou a mohla kompenzovat nefunkčnost zbytku světa.

Z knihy je taky jasně cítit, že Petra Dvořáková je novinářka. I z tak intimního příběhu jako je tento, na vás dýchá reportážní duch ostřílené publicistky. A to je dobře. Díky tomu celé vyprávění neupadá do sebelítostivého kýče s nejasným koncem. Že  zvládne kromě novinařiny i psaní knih koneckonců už dokázala v roce 2007, kdy za svou prvotinu Proměněné sny získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistiky.

Čtěte také  Píseň L.: Nádherný příběh ze stínu lesa

Chcete-li pochopit ženskou duši a neštěstí, v jakékoliv barvě, nebo lidskou závislost, knihu vám vřele doporučuji.

 

 

Já jsem hlad

Petra Dvořáková  ·  Vydavatelství: Host, 2009

 

Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši.

 

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.