blog

Čtení o baseballu? Je dojemné i napínavé

6.09. 2013

Americký spisovatel John Grisham až dosud čtenáře provázel především prostředím právních kanceláří a soudních budov. Pro svou nejnovější prózu Calico Joe si ale vybral zcela odlišné „bitevní pole“ − baseballové hřiště. V tomto pro Evropana poněkud nezvyklém prostředí se odehrává příběh zahrnující ztrátu dětských iluzí, komplikovaný otcovsko-synovský vztah a několik osobních tragédií. Český překlad Jana Flemra nyní vydává Knižní klub.

Jedenáctiletý Paul Tracey je synem profesionálního baseballisty − nadhazovače newyorských Mets − Warrena Treceyho. Přílišné holdování alkoholu, sebestřednost a agresivita z Warrena nedělají zrovna nejlepšího otce ani manžela, přesto malý Paul doslova hltá všechny informace o baseballu a touží po kariéře nadhazovače, k níž má slibně nakročeno. V létě roku 1973 se stane hned několik pro Paula podstatných věcí. Vše odstartuje doslova raketový vzestup Joea Castla, mladíka z arkansaského městečka Calico Rock, který je čerstvě angažován jako pálkař v teamu chicagských Cubs.

Paul nadšeně vystřihuje každý článek o tomto pozoruhodném hráči, jenž během své první sezóny láme jeden pálkařský rekord za druhým a svůj upadající team rychle dostává do čela americké Národní ligy.

K rádiu vysílajícímu zápasy Cubs utíká Paul nejen od napjaté atmosféry, kterou doma vyvolává jeho agresivní otec, ale i od nervozity před svým prvním velkým zápasem, na němž ho nejvíc trémují právě otcovy kritické oči v hledišti.

Warrenova kariéra není nijak hvězdná, ale během této sezóny se mu začíná dařit a vypadá to, že nabírá druhý dech, stejně jako jeho team Mets. Zlomovým bodem celého příběhu je zápas mezi Mets a Cubs, kde proti sobě stane Paulův otec jako nadhazovač a Paulův idol Joe „Calico“ Castle na pálce.

Paul sledující zápas fandí chvíli otci, chvíli Castlovi, až se stane něco, co změní životy všech tří…

S líčením výše uvedených událostí se prolíná linka „o třicet let později“, kdy dospělý Paul Tracey, který v celé knize figuruje jako vypravěč, jede ze Santa Fe navštívit svého na smrt nemocného otce na Floridu. Cestou napříč USA se zastaví v městečku Calico Rock, kde chce ještě před setkáním s otcem vyhledat Joea Castla. Proč a co se stane pak, by bylo už nemístné prozrazování děje, jisté však je, že právě tahle linka dělá z knihy zajímavý, až dojímavý příběh i pro čtenáře, kteří baseballu zrovna neholdují.

Calico Joe je útlá čtivá knížka obsahující hodně, ale skutečně hodně baseballu. Jako naprostý antitalent na veškeré sporty, kde se čímkoliv hází, jsem ke knížce přistupovala jako k výzvě. Zajímalo mě, jestli si dokážu čtení i za těchto okolností užít. Musím říct, že ano − a velmi. Překvapivě mě z těch „baseballových“ pasáží nejvíc zaujala předmluva, v níž autor na patnácti stránkách poutavě (ano, poutavě!) vysvětluje základní pravidla hry.

V první polovině knížky je celkem detailně popsáno několik zápasů, takže i proto jsem byla ráda, že jsem odolala prvotnímu pokušení předmluvu přeskočit. I tak jsem se v baseballové terminologii trochu ztrácela, naštěstí ale ne tolik, aby mi to zabraňovalo pochopit příběh nebo být při popisech obzvláště dramatických částí zápasů opravdu napjatá.

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

V druhé části knihy (právě když už jsem si říkala, že brzy začnu být trošku „přebaseballovaná“) se autor věnuje víc druhé linii a tématu mezilidských vztahů a odpuštění. Jak autor přiznává, jsou aktéři příběhu mixem smyšlených a skutečných postav. Všichni ale zcela přirozeně zapadají do děje, vystupují pravděpodobně a nedělají nic, co by se vymykalo jejich povahovým rysům. I když se jedná o události vzbuzující silné emoce, vyhýbá se Grisham kýči i patosu a svého vypravěče nechává děj popisovat spíše věcně. Přesto má čtenář na několika místech chuť uronit slzu. Grisham tak ve svém novém románu přibližuje nejen svět baseballu, ale tak trochu i svět těch mužských emocí, které se netočí kolem ženských sukní.

 

 

Calico Joe (John Grisham)

Calico Joe   

John Grisham  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Jímavý příběh o otcích a synech, odpouštění a smíření, odehrávající se ve světě vzrušujících baseballových zápasů. Léto 1973: do nejvyšší americké ligy vlétne jako kometa Joe Castle, rodák ze zapadlého arkansaského městečka Calico Rock. Coby neuvěřitelný talent a nejúspěšnější nováček všech dob se okamžitě stává idolem. Zbožňuje ho i Paul Tracey, syn egocentrického, agresivního nadhazovače konkurenčního klubu. Jednoho dne Joe Calico a Warren Tracey konečně stanou proti sobě v napínavém utkání. Paul fandí oběma, pak však Warren hodí míček, jenž navždy změní životy všech… Baseball v podání Johna Grishama je strhující hrou, co však z tohoto románu činí znamenitou prózu, se odehrává mimo hřiště.