blog

What Have You Done?: Stará dobrá Shari Lapena je zpátky

Populární autorka thrillerů, v nichž se dopodrobna zkoumají rodinné vztahy a ještě spíš vztahy lidí žijících pospolu na maloměstě, je zpátky s novou knihou - vyšla zatím pouze v angličtině, ale rozhodli jsme se vás navnadit už teď!

Shari Lapena je pro mě, jak už jsem koneckonců na blogu několikrát zmiňovala, takové oblíbené guilty pleasure. I když mi ne všechny její knihy dokonale sedly, pokaždé si přečtu každou její novinku a je to pro mě skvělé čtení zejména ve chvíli, kdy mě přepadá čtecí krize a do žádné “intelektuálštější” četby se mi zrovinka nechce.

Letos v češtině vyšla knížka Všude samí lháři, ve které mě, přiznávám upřímně, už krapet unavoval fakt, že stále omíláme jedno a to samé dokola, navíc mi Lapenin scénář s nahraným únosem malého dítěte tentokrát moc nesedl. V nejnovější knize What Have You Done? by se dalo říct, že se opět nic nevymyká Lapeninu normálu – tentokrát se podíváme na americké maloměsto u kanadských hranic, kde farmář na poli objeví mrtvolu uškrcené dívky.

Jde o Dianu, studentku místní střední školy, která je tím nejoblíbenějším a taky nejméně problematickým člověkem v celém městě. Všichni ji mají rádi, nikdo na ni nedá dopustit a nikomu tak nejde do hlavy, kdo by ji tak mohl zavraždit. Postupně se ale ukazuje, že ve městě, kde se na první pohled všichni znají skrz na skrz, má skoro každý svá tajemství a motivů k vraždě Diany má hned několik lidí.

Lapena tentokrát svůj příběh drží co nejminimalistější, zjevně se více snaží propracovat emoce hlavních postav a opravdu se jí daří až do poslední chvíle držet čtenářstvo v napětí. Rozuzlení a výsledné vysvětlení, kdo vraždu spáchal, mi, přiznávám, velkou radost neudělaly, to mi už přišlo trochu přitažené za vlasy, ale sakumprásk musím říct, že je Lapena opět ve své nejlepší formě. Nedovedu si už představit lepší odpočinkovější čtení, než jsou právě romány pro ní – a pokud se chystáte rozečíst se v angličtině, tak What Have You Done? může být vynikající odrazový můstek.

Čtěte také  Trýzeň a touha: Dojemný příběh jednoho podivuhodného manželství, slzy i smích zaručeny!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora