blog

Zapomenuté dítě, po Šmírákovi je tu další skvělá detektivka

27.11. 2013

V poklidném městečku na severním pobřeží Anglie byla nalezena brutálně zavražděná studentka Amy. Za pár měsíců dojde na nedaleké farmě k dalšímu podobnému zločinu. Nic nenapovídá tomu, že by obě oběti něco spojovalo. Policistka Almondová se upne na druhý případ, ale stále jí uniká otřesné tajemství, které rodinu navždy poznamenalo. Při pátrání se musí vrátit hluboko do minulosti.

Až k děsivému odhaleníjednoho prosincového dne před více než třiceti lety. A dokonce ještě dál, do doby 2. světové války, kdy záhadným způsobem zmizelo malé dítě… Než vyšetřovatelka pochopí, že duševně nemocný pachatel dodnes neuhasil svou nenávist a touhu po pomstě, s hrůzou si uvědomí, že už může být pozdě…

Oblast kolem ospalého anglického městečka Scarborough žije svým obyčejným ospalým životem, kdy zajeté koleje všech usedlíků dokáže narušit jen máloco. Vše se má ovšem změnit a na Scarborough padnou těžké mraky deprese a strachu ze smrti.

Německá autorka Charlotte Link je mezi českými čtenáři známa především díky nakladatelství Fontána, kde v uplynulých letech vyšla celá řada jejích knih. V letošním roce si tuto nejprodávanější německou autorku současnosti vzalo pod křídla Euromedia Group a pod hlavičkou nakladatelství Ikar vychází Charlotte Linkové již druhý román. Po thrilleru Šmírák se tentokrát ocitáme na anglickém venkově v knize Zapomenuté dítě.

Poklidný život Scarborough rozvíří nalezení brutálně zavražděné studentky Amy. Kdo a proč ji zavraždil? Nezodpovězené otázky, které čekají na své odhalení – život se ale postupně vrací do starých kolejí do doby, kdy je na nedaleké farmě nalezeno další tělo. K případu je povolána inspektorka Almondová, která pátrá po nezodpovězených otázkách kolem obětí. Její pátrání ji zavádí až do daleké minulosti, kde postupně odhaluje otřesná tajemství, která rodinu oběti poznamenala.

Čtěte také  Máte pocit, že povídkové knížky jsou nuda? Přečtěte si 13! a změníte názor

Když jsem druhý den časně ráno ve spěchu a se srdcem těžkým jako olovo odcházela na autobus do Scarborough, Brian se na mě pověsil. Po bledém obličeji mu tekly slzy.

 

„Fiona!“ volal. „Fiona! Boby!“
Pohladila jsem ho po vlasech. Při loučení se mi dokonce podařilo být na něho milá.
„Fiona se vrátí,“ ujistila jsem ho. „Fiona přijede pro Bobyho. Slibuju.“
Upíral na mě bleděmodré oči naplněné nadějí, důvěrou a láskou.
Probudily se ve mně výčitky svědomí. Určitě se vrátím, ale ne pro něho. Předpokládala jsem, že ho Arvid časem dá do sirotčince. Byla jsem přesvědčená, že Nobodyho víckrát neuvidím, a ukázalo se, že jsem se nemýlila.
Mojí poslední vzpomínkou na něho je dojemný obrázek: Studené zasněžené únorové ráno. Vrata farmy Beckettových, v nichž stojí malý, lehce oblečený chlapec a třese se zimou. Hledí za mnou a pláče. Ale navzdory slzám se snaží usmívat a mává mi.
Podařilo se mi probudit v něm důvěru, která mu pomohla zvládnout okamžik loučení. Důvěru, že se k němu vrátím. Opravdu tomu věřil.

 

 

Charlotte Linková propojuje dvě linie vyprávění a spolu s hlavními hrdiny se ocitáme v současnosti a pátráme po tajemství okolo zavražděné Fiony, abychom se co chvíli vrátili zpět do roku 1940, kdy v Evropě zuří 2. světová válka. Tyto dvě linie se skvěle navzájem doplňují a nenechají nás na pochybách, že autorka moc dobře ví, co dělá. Oběma nechybí momenty plné napětí a nejednou se přistihnete v očekávání, co si pro nás autorka přichystala dál.

Velkou předností autorky je podání jednotlivých charakterů. Díky tomu máte pocit, že kdokoli by mohl být váš známý nebo soused. O to mrazivější pak zůstává fakt, že si nemůžete být jisti, kdo je vrah nebo jaké pohnutky ho k tomu vedli.

Čtěte také  Čokoládová krev: Mnohovrstevnatý román z historie s odkazem k přítomnosti

Zapomenuté dítě není klasickou detektivkou, kterých je všude plno. Příběh s detektivní zápletkou je okořeněn trochou psychologie a  špetkou morálky. Příběh o lidech, jejichž lhostejnost dokáže kolikrát ublížit více než samotné činy. Autorka opět nezklamala a po Šmírákovi zde máme další příběh, který rozhodně stojí za přečtení.

 

Zapomenute dite (Charlotte Linkova)

Zapomenuté dítě

Charlotte Linková  ·  Vydavatelství: Ikar CZ, 2013

V poklidném městečku na severním pobřeží Anglie byla nalezena brutálně zavražděná studentka. Za pár měsíců dojde na nedaleké farmě k dalšímu podobnému zločinu. Nic nenapovídá tomu, že by obě oběti něco spojovalo. Policistka Almondová se upne na druhý případ, ale stále jí uniká otřesné tajemství, které rodinu navždy poznamenalo. Při pátrání se musí vrátit hluboko do minulosti. Až k děsivému odhalení jednoho prosincového dne před více než třiceti lety. A dokonce ještě dál, do doby 2. světové války, kdy záhadným způsobem zmizelo malé dítě… Než vyšetřovatelka pochopí, že duševně nemocný pachatel dodnes neuhasil svou nenávist a touhu po pomstě, s hrůzou si uvědomí, že už může být pozdě.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.