blog

John Green ve své prvotině hledá velké možná

6.05. 2014

Hledání Aljašky jsem si přála hned jak vyšlo v češtině, protože velkou fanynkou Johna Greena jsem už od chvíle, co jsem si přečetla jeho Hvězdy nám nepřály. Hlavním hrdinou Hledání Aljašky je šestnáctiletý Miles alias Váleček a – jak jinak – Aljaška, ta nejbláznivější, nejvtipnější a nejvíc sexy holka na světě. Milesovi, jehož dosavadní největší vášní bylo sbírat poslední slova významných osobností, se v životě nestalo nic pozoruhodného, až do chvíle, kdy se rozhodl přejít na internátní školu Culver Creek. Začal hledat své velké Možná. Válečkův život se díky Aljašce Youngové a rozhodně ne nudnému životu na nové škole náhle rozpoltí na dvě části – na předtím a na potom. 

To nejlepší na Hledání Aljašky je to, že je to strašně smutné, ale přitom vůbec ne dojemné, spíš hodně sarkastické. Podobně jako Hvězdy nám nepřály. Dočetla jsem se, že Aljaška je lepší / horší než Hvězdy, ale pro mě tohle neplatí. Obě dvě knihy jsou strašně krásné a nikdo mi nevymluví, že jsou to ty nejbáječnější young adult na světě. John Green je zkrátka můj velký spisovatelský favorit. A vám je už teď jasné, že kritiky se asi nedočkáte. Správně.

 

Miles Halter zvaný Váleček (protože je tak strašně hubený, v tom je ta ironie) vypráví ze svého úhlu pohledu příběh, který se mohl stát klidně třeba vám. A nebo vám. Je naprosto obyčejný, ale tím, jak ho Váleček vypráví, stává se něčím neuvěřitelným a velkolepým. Green zkrátka umí vyprávět. Umí z obyčejných příběhů udělat neobyčejné. Stačí mu na to jednoduchá slova, obyčejné věty, ničím výjimečná slovní zásoba. Na první pohled nic zvláštního. Jenže jak on ta slova umí používat! Vždycky se tu objeví něco, pár slov, věta, která vás praští do očí, ta její nekomplikovaná moudrost vám zahltí mozek a vy si říkáte – jo, to je ono! Tohle je o mně. O mém životě. Takhle to má být. Tohle přece říká všechno.

Čtěte také  Babylon: Skvělý fantasy příběh pro začátečníky

To je to kouzlo Greenových knih. Nespočívá v důmyslných zápletkách ani v budování napětí.

Nic vás nevyděsí, nedojme k pláči, nerozzuří. Celou dobu jen lačně hltáte tu moudrost viděnou napůl dětskýma očima.

Samozřejmě, že hlavní hrdiny jsem si zamilovala. Všichni jsou to vlastně hrozní outsideři, ale ve Válečkových očích se mění na ty nejbáječnější lidi pod sluncem. Nejsem si jistá, jestli jsem měla radši Válečka nebo jeho nejlepšího kamaráda Plukovníka, ale jsem si zcela a absolutně jistá, že jsembezmezně milovala impulzivní Aljašku Youngovou, tu nejztřeštěnější holku na světě. Na Greenových knihách je taky bezva, že i vedlejší postavy mají šťávu, takže profesor Stařík nebo rumunská studentka Lara vám budou připadat stejně super.

 

Je to jedna z těch vzácných knížek, kterou jsem nezhltla jen tak naráz (i když by to nebyl sebemenší problém), ale schválně si ji šetřila a těšila se na chvíle absolutního klidu, kdy jsem si ji dosyta vychutnávala.

 

Hledani Aljasky (John Green)

Hledání Aljašky

John Green  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Další příběh známého autora Johna Greena – živý, naléhavý a nekonečně dojemný! Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní… Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Kosení: Povídková senzace pro fanoušky Smrtky