blog

Když si žena obuje boty a vyběhne

Konečně se poprvé odhodláte, že si obléknete tepláky a běžecké boty. Nejtěžší na tom je zavázat si tkaničky. Protože když už stojíte před brankou, tak prostě běžet musíte.  Všechny ty silné motivátory a sny jsou přeci nadosah.  Budete se cítit skvěle a fit, nemusíte utrácet peníze ve fitku a můžete se jenom zaposlouchat do oblíbené muziky. Jenomže každý kdo poprvé vyběhne, ví, že to není tak snadné. Už po pár metrech cítíte, jak se nohy vzpouzí, plíce jsou v jednom ohni a nevyhnutelné zpomalení do chůze se blíží.

Je to ta nepřirozenější věc na světě.

K běhání jsme byli zrozeni.

Prostě si obuješ boty a vyjdeš ze dveří, v tom je ta krása.

Jsi to jen ty, cesta a tvé myšlenky.

To jsou věci, které lidé říkají o běhání. Jsou to všechno lži. Běhání je strašné. Připadá vám nepřirození, zbytečné a bolestné.

Alexandra Heminsleyová je autorkou a zároveň vypravěčkou tohoto příběhu. Proč se vydala poprvé běhat? Slibovala si od toho, že získá perfektní křivky a že její rychlost bude neporazitelná. Až na to, že po prvním výběhu neměla pocit, že by znovu získala sílu na to zkusit to znovu. Nedůvěřovala sama sobě natolik, aby si myslela, že může patřit mezi ty zkušené běžce, kteří se vrací s růžovými tvářemi a příjemně unavení a šťastní.  Pro ni to bylo spíše jako mučení, které jí spaluje plíce a vystavuje jí výsměchu všem lidem, kolem kterých proběhne.

Přes to všechno si zadala jeden jediný cíl. Běžet londýnský maraton. Přihlásila se a rozhodla se běžet za charitativní organizaci, pro kterou začala vybírat peníze. A v tu chvíli už nebylo cesty zpět. Potřebovala si dokázat, že to zvládne a tak vyběhla znovu a znovu. A nikdy už to nebylo tak těžké jako ten první běh, ke kterému se donutila.

Kniha Když běhá žena je inspirativní a motivující, protože při jejím čtení budete mít chuť vstát a vyběhnout přímo do ulic. A v momentě kdy už nebudete moc, budete vědět, že takhle začínal každý. Protože jediné, co potřebujete udělat, je vyběhnout i příště.

První část je příběhem, ve kterém Alexandra vysvětluje, proč se rozhodla běhat a jak vypadali její začátky. Její cesta k jejímu cíly – londýnský maraton. Druhá část je složená z krátkých příběhů známých běžkyň, ale také z rad a tipů pro začínají běžce.

Skrývá se zde příběh, který vás vybudí k tomu, abyste se přidal do té otevřené přátelské skupiny běžců, která ačkoliv se může zdát nedosažitelná a vzdálená, tak je hned za rohem a stačí si k tomu pouze obout správné boty. Každá žena, která si přečte.  Když běhá žena, bude vědět, že k běhání je potřeba správná obuv a nebude se už muset ničeho bát. Pravděpodobně vám Alexandra vysvětlí všechno od výběru správné sportovní podprsenky až po uspokojení z uběhnutého běhu. Proto jí nešlo pouze o shození pár kil navíc. Chtěla pocítit ten klid a uvolnění. A chtěla si dokázat, že prostě jenom může, když chce… Jako každá žena, která běhá.

 

Kdyz beha zena (Alexandra Heminsleyova)

Když běhá žena

Alexandra Heminsleyová  ·  Vydavatelství: Ikar CZ, 2014

Tahle knížka o běhání dodá odvahu každé ženě, která by pro sebe chtěla něco udělat, ale v tělocvičnách se stydí, jóga ji nudí a na běhání si vždycky připadala moc tlustá, moc líná nebo moc neohrabaná… Autorka píše z vlastní zkušenosti: od neslavných začátků to dotáhla k pěti maratónům na dvou světadílech.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Pohádka: Mistr hororu píše fantasy, může to mít šťastný konec?