blog

Kniha o hledání identity

18.05. 2014

Protože jsem byla zvědavá na nové české young adult nakladatelství Yoli, přečetla jsem si jednu z jejich žhavých novinek. Jmenuje se Jen jeden den a napsala ji Gayle Formanová.
Allyson a Melánie se po maturitě vypraví na dobrodružnou cestu po Evropě. Tedy, ona má být dobrodružná, ale protože mají na každém kroku dospělý dozor a jejich jediným cílem je navštívit co nejvíc evropských památek, nijak zvlášť si své první rádoby samostatné cestování neužívají. To se změní, když Allyson na Shakespearově představení ve Stratfordu nad Avonou potká Willema, nesmírně přitažlivého holandského herce a dobrodruha. Na jeden jediný den přestane být spolehlivá a poslušná a naprosto spontánně a pod pseudonymem se rozhodne, že se s Willemem vydá do Paříže. Jen na jeden den.
Bláznivý a šílený výlet v ní ovšem zanechá víc otázek, než odpovědí, které ji svírají i po tom, co nastoupí na vysokou a má spoustu jiných starostí. Postupně se ukazuje, že jediným možným řešením je vypravit se na vlastní pěst zpátky do Evropy a Willema najít.

Takže.

Rozhodně nejsem cílovka, pro kterou byl románek napsaný, ale to mě neodradilo. Byla jsem hrozně zvědavá, jestli si Yoli bude na svých knížkách dávat záležet stejně jako CooBoo, které bylo zatím na českém young adult poli nejvýraznějším hráčem. Nutno říct, že v Yoli má CooBoo slušnou konkurenci. Jejich obálky sice nejsou ještě tak vymazlené a není o nich tolik slyšet, ale na to, že jsou to nováčci, si rozhodně nevedou špatně.

A teď tedy ke knize. Zpočátku se mi to zdálo hodně jednoduché, ale hlavní linie příběhu se větví na další. Matčin syndrom prázdného hnízda, neshody s přáteli, první měsíce na vysoké, hledání vlastní identity… a k tomu všemu Allyson na svých cestách potkává celou kupu dalších lidí, kteří taky mají své vlastní příběhy. Uf. Na jednu knížku je toho fakt hodně. Hlavně když si vezmete, že většina ze zajímavě rozvitých situací vyšumí do prázdna, protože už se to tam zkrátka nevejde.

Čtěte také  Romantika, která nezklame

Co se mi ještě nelíbilo? Rozhodně ty nespisovné výrazy! Příběh vypráví hlavní hrdinka ze svého pohledu a já si celých těch tři sta čtyřicet stran říkala, o kolik procent by byla kniha lepší, kdyby to zkrátka bylo obyčejně spisovné. Pokud překladatel není opravdový kumštýř, vždycky je to lepší obyčejně spisovné! Protože pak se tam začnou vyskytovat výrazy jako “Mrknu na papír a na velké červený A minus…” Brr.

Na druhou stranu musím říct, že jsem se tetelila radostí pokaždé, když jsem si uvědomila, jak je kniha protknutá Shakespearovým dílem. Zvláště milovníci Snu noci svatojánské a Jak se vám líbí budou nadšeni! Spisovatelka Gayle Formanová navíc velmi dobře zvládla nastínit ty chvíle v představeních, kde hráli Orlando a Ganyméd / Rosalinda z Jak se vám líbí tak, aby přesně odráželi Allysoninu skutečnou situaci. Vlastně bych řekla, že víc než o čemkoliv jiném je to knížka o hledání nové identity.

Allyson jsem si ovšem nijak zvlášť neoblíbila; je to prostě taková tuctová holka, která neurazí, ani nenadchne. Willema jsem se sotva stihla poznat a už byl zase fuč. Jestli se mi někdo opravdu zamlouval, byla to možná Allysonina babička a Babs, její zaměstnavatelka. Ta druhá mě přiměla, abych si hned po dočtení knihy šla koupit opravdovou, nefalšovanou makronku.

Musím říct, že při čtení se mi pořád něco nezdálo a byla bych mnohem radši, kdyby závěr knížky byl přesně o 3 stránky dřív, než skutečně byl, ale i přesto jsem po dočtení měla takový přiblblý úsměv na tváři a věděla jsem, že se mi to vlastně líbilo. A taky o knížce hodně vypovídá, že jsem to měla za necelé dva dny přečtené. Čtivé je to! Co si budeme nalhávat, není to hlubokomyslný příběh, velký román, dílo, které vám vyrazí dech. Je to jedna z těch milých knih, co neurazí, pobaví a zaženou nudu. A to je někdy víc než dost.

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

 

 

Jen jeden den (Gayle Formanova)

Jen jeden den

Gayle Formanová  ·  Vydavatelství: YOLi CZ, 2014

Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud na druhý den svede dohromady znovu, Allyson udělá něco, co by sama od sebe nikdy nečekala: změní všechny své plány a odjede s Willémem do Paříže Po jediném společně stráveném dni a jedné noci se jiskra rozhoří v jasný plamen… dokud se Allyson na druhý den nevzbudí a nezjistí, že je pryč nejen její milenec, ale také její luxusní hodinky a s nimi i sen o velké lásce.

Za jediný den se život mladé dívky převrátí naruby. Allyson se vrací do Států a jako poslušná dcera podle přání svých rodičů nastoupí na vysokou školu. Během prázdnin však znovu utíká do Paříže – aby našla odpovědi, vášeň a možná i skutečnou lásku, která ji od onoho osudového dne nedává spát.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.