blog

Zlato vás zahřeje u srdce

30.06. 2014

Dnes jsem si pro vás připravila recenzi na nenápadnou knížku jménem Zlato od Dana Rhodese, kterou letos vydalo nakladatelství Argo. Nejdřív mě zaujala výrazná obálka, pak naprosto skvělý příběh.

Dívka jménem Miyuki vyráží každý rok na dovolenou do nejmenovaného vesničky na břehu studeného oceánu. Se svou přítelkyní Grindl si od sebe každý rok dávají měsíční pauzu, aby si nezevšedněly; 14 dní je na dovolené Miyuki a 14 dní zase Grindl. Miyuki chodí na dlouhé procházky, všímá si maličkostí kolem sebe a večer sedává v hospodě a pozoruje lidi a střípky, které o nich zaslechne, postupně skládá dohromady. Letos se jí ale podaří hned do několika osudů zasáhnout a změní tím nejen obyvatele vesničky, ale také – především – samu sebe.

Věděli jste, že když stokrát pšíknete a nikdo vám ani jednou nepoví “na zdraví”, tak zemřete? 

To jsem zase jednou narazila úplně náhodou na úžasnou knihu. Vybrala jsem si ji hlavně díky obálce, líbí se mi jednoduché a výrazné grafiky. Jen jsem doufala, že ten příběh nebude až moc nudný. Už podle anotace bylo jasné, že nějaká velká akce nebo drama mě nečeká. A taky že ne. Dramatické to rozhodně není. Je to ale milé, humorné, citlivé a čtivé.

Příběh plyne lehce a než se nadějete, máte ho přelouskaný. Dan Rhodes píše jednoduše, ale má svůj vlastní osobitý styl psaní, který mi hrozně seděl. Stejně tak i ten jemný humor, sotva znatelný, vůbec ne prvoplánový. Čtete v er formě a celou dobu se soustředíte na Miyuki. Velmi typické budou zřejmě pro tohoto autora popisy toho, co hlavní hrdina právě jí. A ačkoliv se Miyukin jídelníček skládá hlavně zpražených arašídů a instatních nudlí, nedoporučuji číst knihu s prázdným žaludkem.

Čtěte také  Vetřelec: Rodinná idylka se nekoná

Tentokrát mi dokonale sedla i hlavní hrdinka. Myslím, že bychom byly skvělé kamarádky. Způsob, jakým hledí na svět a na lidi kolem sebe, mě hrozně bavil. Miyuki v příběhu nefunguje jen jako vypravěč a pozorovatel, čtenář si postupně skládá střípky i jejího života – podobně, jako ona si skládá dohromady příběhy vesničanů. Kromě Miyuki mě hrozně bavilo číst o všech těch postavičkách z vesnice – jsoutrochu karikaturní, ale mají své kouzlo.

Zlato je výjimečná knížka a mrzí mě, že kolem ní nebyl při jejím vydání větší humbuk, určitě by si ho zasloužila. Jsem ráda, že se mi ji podařilo nepřehlédnout. Je to jedna z těch knížek, které ač nemají šťastný konec, tak nějak vás zahřejí u srdce.

 

Zlato (Dan Rhodes)

Zlato

Dan Rhodes  ·  Vydavatelství: Argo, 2014

Toto je kniha o lásce. Toto je kniha o touze zachytit unikavé věci. Toto je kniha o dívce Mijuki, která rok co rok odjíždí na dovolenou do zapadlé vesnice u studeného oceánu, prochází se, chodí na pivo, pochutnává si na instantních nudlích, a těší se, až se vrátí ke své lásce. Mezitím se sbližuje s místními a promění život leckoho z nich. 
Autor svůj román nestaví na překotném a komplikovaném ději, ale na pozorném vidění, humoru a dovedném a účastném portrétování svých postav. Protože toto je kniha o lásce.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE