blog

Kostičas pro všechny snílky

11.07. 2014

Čtenář je zaveden do úplně nového světa, kde není nic tak, jak to známe my. V roce 2059 je většina měst pod velením Scionu, organizací, která nahradila vládu a bojuje proti vidoucím. Devatenáctiletá Paige je krajinochodec, zvláštní druh vidoucího, který dokáže cestovat v éteru a vetřít se do cizí mysli. Už jen tím, že má tyto schopnosti páchá vidozločin a byla by odsouzená k smrti. Pracuje pro vidopána, jednoho z vládců londýnského podsvětí. Představuje se nám spletitý, komplikovaný a naprosto nový svět. Paige je unesená na místo, kde před dvě sty lety stával Oxford. Až na to, že nyní se to jmenuje První Šeol. Místo, kde se seznámí s novou rasou a s děsivým nebezpečím, které číhá na všechny lidi.

Ráda si představuju, že nás na začátku bylo víc. Nejspíš ne moc. Ale určitě víc, než nás je teď. Jsme menšina, kterou svět neuznává. Leda ve fantazii, a i to je nežádoucí. Vypadáme jako všichni ostatní. A v mnoha ohledech se ostatním skutečně podobáme. Ale jsme tady. Věřte mi.

Paige

Pochopit komplikovanost nového světa může chvílemi dělat problémy, občas se tento svět tváří stejně jako ten náš, ale poté se objeví podsvětí, darem obdaření jedinci a také éter. Ani první díl nám neodhalí všechny krásy a taje tohoto světa.  Postavy jsou vytvořeny tak lidsky a reálně, se svými klady i zápory, dokonce i ty postavy, které ve skutečnosti nepatří k lidské rase.

Tato kniha má tak spletitý děj a je tak originální, že občas není jasné, kam by se mohla řadit. Sci-fi, fantasy, dystopie, to vše se v tomto příběhu prolíná společně s touhou přežít. Paige je výjimečný druh jasnovidce, který ale stále neodhalil všechny možnosti svého daru.

Mimo tento svět a lidské plemeno je ještě neviditelný svět, který je královstvím duchů, obklopuje nás kolem dokola, protože je všude. Charlotte Brontëová

Britská autorka Samantha Shannonová vytvořila nový svět, který je ovládaný Scionem a Prvním Šeoulem a tahle kniha se stala bestsellerem už v jejich dvaadvaceti letech (ročník 1991). Tato série by zatím měla mít sedm dílů. Knižní jazyk je inspirovaný londýnkým slangem z podsvětí, a proto se občas můžou některá slova zdát naprosto originálními až podivnými. Proto se hodí, že je v knize i slovník výrazů, který pomáhá čtenáři se zorientovat. Někteří jí přezdívají „nová Rowlingová“, přestože v tomto příběhu nenajdeme žádnou školu čár a kouzel. Spíše je to nemilosrdný pohled do budoucnosti, který je inspirovaný skutečným světem a jsou v něm jedinci, kteří přesahují lidské chápání. Autorka tuto knihu věnovala všem snílkům. Protože fantazie je skutečno to, co v tomto příběhu nechybí.

Čtěte také  Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

 

Kosticas (Samantha Shannonova)

Kostičas

Samantha Shannonová

Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ či „posel“ – je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí
Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE