blog

Dokonalý svět Samanthy Shannonové

21.09. 2014

Než začnu vůbec něco psát, musím říct, že tahle kniha je výjimečná. Když mi přišla a já se jí prvně dotkla, způsobila mi úžasné hmatové potěšení. Je nádherná, tady se Host opravdu vyznamenal a vážně smekám, Kostičas je kniha, kterou budete hladit a rádi se jí dotýkat. Kostičas se nebude půjčovat. Myslím, že ve své knihovně nemám knížku s povedenější obálkou. Toť moje obrovská pochvala na úvod.Krajina snů
Kostičas je dystopie (příběh o fiktivní společnosti, která se ubírá špatným směrem). Děj se odehrává v budoucnosti v roce 2059 v Anglii. Svět postihla další rasová nesnášenlivost. Tentokrát nepůjde o genocidu černochů ani židů, ale o lov lidí s nadpřirozenými schopnostmi. Hlavní hrdinkou příběhu je Paige, dívka s naprosto ojedinělým darem. Paige je krajinochodec – to znamená, že dokáže v podvědomí navštěvovat snové krajiny (v podstatě mysl) dalších lidí a tak se dozvídá mnoho pikantních informací, které šéf gangu, pro který Paige pracuje, dokáže velmi dobře zpeněžit.Ale krajinochodectví je jen první část její výjimečnosti. Druhou částí je schopnost posednout, ovládat či dokonce zabít svým vlastním duchem jiné bytosti.

Používání nadpřirozených schopností je v tomhle světě nelegální a existují orgány (Scion – organizace spravující Londýn), které mají za úkol “nepřirozené” sbírat a likvidovat. Jenže i šéfové mají šéfy a v tomto případě jsou nahoře tzv. Refájci – rasa velmi silných, téměř nepřemožitelných bytostí, která koncentruje nepřirozené zajmuté Scionem na jednom místě a nejvíc prahne po lidech s tak výjimečnými schopnostmi, jako má Paige. Sice se schovávají za dobré úmysly chránit lidi proti Emejcům (o kterých se toho paradoxně moc nedozvíme, asi v dalším dílu…) ale v téhle knize není nic na první pohled takové, jak se zdá.

Asi vás zajímá, co to ten Kostičas vůbec je. Souvisí to se slovy jakost a čas. Jsou to vězni, banda několika vybraných jedinců s nadpřirozenými schopnostmi, kteří jsou jednou za deset let odváženi na ono sběrné místo, kde se mají zúčastnit výcviku boje proti Emejcům. Jenže tito lidé si svůj úděl rozhodně nevybrali dobrovolně a  když chcete spolupráci po někom, kdo odmítá, je nejjednodušší možností krutovláda. Jak tenhle model převýchovy zvládne Paige, která je divoká a tvrdohlavá? Může vůbec na takovém místě vzniknout přátelství? Nebo dokonce láska?

Čtěte také  Kosení: Povídková senzace pro fanoušky Smrtky

Více způsobů dokonalosti
Názory na tuhle knihu se opravdu hodně různí. Pravdou je, že chvíli trvá, než si na tu spoustu nových výrazů zvyknete a kdo má radši pozvolný náběh děje, může mít trochu problém. Samantha Shanonnová se s náma vůbec nemazlí a ve velkém nám dávkuje nové názvy i dějové zvraty. Nicméně nemůžu říct, že bych se v knize ztratila. Naopak jsem byla mile překvapena svižností děje a novotvary mi nevadily (pro toho, kdo by si eventuelně nebyl jistý, je vzadu přehledný slovník pojmů).

Po přečtení Kostičasu jsem byla uchvácená světem, který Samantha vytvořila. Je naproto skvěle propracovaný a najít někde nějakou nesrovnalost či chybičku je zdá se nemožné (a že jsem se jako knižní rejpal snažila, protože takhle obsáhlý děj, to je výzva).

Kostičas je prvním knihou z plánované sedmidílné série. Kvůli tomu je Samantha Shannonová často přirovnávána k J.K. Rowlingové. Knihy obou autorek navíc vydává nakladatelství Bloomsbury, které má na spisovatelské talenty vyloženě čuch. Nicméně srovnání Harryho Pottera a Kostičasu se ode mě nedočkáte, protože zase až tolik si autorky podobné nejsou. Obě píšou čtivě, jejich světy jsou dokonalé, ale každá je originální svým vlastním způsobem. Druhý díl série s názvem The Mime Order má vyjít letos na podzim. Už teď se těším.
Kosticas (Samantha Shannonova)

Kostičas

Samantha Shannonová  ·  Vydavatelství: Host, 2014

Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ či „posel“ – je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí.
Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE

Čtěte také  Pohádka: Mistr hororu píše fantasy, může to mít šťastný konec?