blog

Čtečky jedou – lidé díky nim čtou o 65% víc!

16.09. 2015

Popularita e-knih stále roste. Výzkum společnosti iModerate zjistil, že lidé, kteří vlastní čtečku nebo některé z multifunkčních zařízení jako třeba tablet, Blackberry nebo Nook Colour, čtou v průměru o 65% více než dřív. Nespoléhají se totiž jen na kupování knih a jejich neustálé nošení s sebou.

ctecky

Na otázku, proč používají elektronickou čtečku knih, čtenáři nejčastěji odpovídali, že si snadno zvykli na pohodlí digitální verze, její přenosnost a také snadnou cestu k nákupu nové knihy. Uvedli také, že nesporným plusem je, že ji mohou vytáhnout kdykoli a kdekoli – třeba při čekání na autobus nebo během cestování. Vyplní si tak čtením „mrtvé“ části dne.

Laurie Brock, prezidentka společnosti Brock Associates, na základě různých průzkumů uvedla, že očekává konstantní růst popularity i do budoucna. „Myslím, že oblíbenost mezi čtenáři se bude zvyšovat. Uživatelé naznačují, že pohodlí a jednoduchost je pro ně v dnešním hektickém a uspěchaném světě příjemnou výhodou.“

Dalším důvodem, proč se někteří uchylují k e-čtení, je cena knih. V tomto bodu se čtenáři nemohou dohodnout. Jedni zastávají názor, že knihu je příjemné vlastnit fyzicky a proto si rádi něco připlatí, aby ji pak měli vystavenou v knihovně.

Posledním častým důvodem, proč čtenáři volí e-knihy, je snadná organizace. „Líbí se mi, že si ve čtečce vytvářím vlastní hierarchizované knihovny, snadno v ní hledám, a když se rozhodnu, že nějakou knihu chci, mohu si ji hned koupit“.

Jak jste na tom vy? Držíte se jen jednoho typu knih, nebo střídáte papírové knihy s ebooky?

Čtěte také  7 tipů na místa v ČR, která znáte z literárních příběhů