blog

RECENZE: Nejroztomilejší komiks na světě. Ale jen pro velké holky

25.09. 2015

Do rukou se mi dostala komiksová kniha z dílny dvojice francouzských umělkyň s názvem Nezadaná. India Desjardins a Magalie Foutrier vytvořily obrázkový příběh mladé ženy, která nemá partnera. Ukazují její život, který trpí absencí muže na pozadí všednodenních událostí s lehkým vtipem a nebývalým šarmem.

neza1

Dnes to bude o značně lehčím kousku, u kterého by snad i pojem literatura byl diskutabilní. To ale nemění nic na tom, že mě tato pestrobarevně vyvedená věc v knihovně zatraceně potěšila.

Všichni fanoušci tradičních komiksů si při otevření této do růžova laděné útlé knížky pravděpodobně ublinknou. Namísto hrdinů s nadpřirozenými schopnostmi, heorických kousků, stvůr z jiných světů a katastrof mířících na New York se tu setkáváme v pohlednou tmavovlasou dívkou. V jejích mikropříbězích ji potkáváme v běžných denních situacích, jako je oblékání, koupel, nákup, nebo schůzka s přáteli. A na každém tomto drobném situačním nákresu nám ukazuje, kterak je život single ženy kouzleně útrapný. Nezapne si šaty, neotevře konzervu, nezabije pavouka a strach ze stáří v obklopení koček ji nedovoluje vrhnout se vstříc uvolněnému hledání.

Komiks, je-li na něj pohlíženo s dostatečným nadhledem, je nebývale vtipný. Svěží a lehký, navíc kouzelně barevně ilustrovaný. Je však stoprocentně holčičía vyžaduje alespoň malou dávku infantility. Alespoň pro tu chvilku při čtení.

neza2

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem