blog

Už máte naši Tabulku doporučené maturitní četby?

27.09. 2015

Letos na podzim jsme se rozhodli ulehčit život maturantům a maturantkám a zpříjemnit život všem ostatním. Vytvořili jsme Tabulku doporučené maturitní četby. Už ji máte? Určitě jste to všechno nečetli 😉

Processed with VSCOcam with f2 preset

Na našem webu se zkraje letošního školního roku objevila speciální sekce, ve které se ukrývají detailní informace o martinusácké Tabulce doporučené maturitní četby. Myslíte si, že literatura je jednodušší než chemie? Opravdu pochopit literární díla a jejich místo v dějinách literatury může být docela fuška. My jsme se tak rozhodli inspirovat právě u jednoho z nejobávanějších předmětů a vytvořili jsme po vzoru periodické tabulky prvků tabulku literární.

No schválně, jsou vám povědomé tyto věty a dialogy?

„Od koho je káva?“ –  „Od žida.“ – „A proč ne ze spolku?“ – „Měli zavříno.“

„Tak nám zabili Ferdinanda.“ – „Kterýho, paní Müllerová? Já znám dva.“

„Čtyři nohy dobré, dvě nohy lepší.“

„Co kdybych tě, drahá, oběsil?“

„Já mám taky potíže, hlavně proto, že jsem tlustá a všichni se mi smějou. Ale včera jsem si řekla, že se nedám. Budu jako ten Hrdý Budžes a vytrvám.“

„Není to pocestný? Není to pocestný. Není to pocestný? Není to pocestný. Je to pocestný!“

A dokážete dílo, ze kterého umíte citovat hlášky, také zařadit? Jde o poezii, prózu, drama? Z jakého pochází století, nebo v případě moderní literatury přímo roku? Je to epika, nebo lyrika? Do jaké země dílo spadá? Jde o válečnou literaturu, antiutopii, avantgardu…? Rovin, podle kterých je možné literární díla zařazovat, je spousta, stejně jako vlastností chemických prvků. Tabulka vám pomůže se v literatuře, kterou je více než dobré znát k maturitě, zorientovat.

Kromě detailního zařazení doporučeného díla najdete v každém políčku i malý bílý čtvereček k odškrtnutí. Hádejte, co to znamená? 🙂 Ano, za každé přečtené dílo přidáte do tabulky jednu “fajfku”. Ruku na srdce, valná většina opravdových milovníků literatury má v klasice mezery, ať už jsou školou povinní nebo mají dávno po maturitě. Proto je tabulka vlastně literární výzvou pro každého.

Čtěte také  Kvíz: Poznáš knihy podle prvních vět?

Tak neváhejte, objednejte si u nás knihy – studenti mohou začít třeba tady – a začněte odškrtávat 😉