blog

5 zajímavostí, které jste o Kafkovi možná nevěděli

Život Franze Kafky byl po mnoha stránkách tajemný a fascinující, což se samozřejmě propsalo i do jeho díla. V dnešním článku vám přinášíme hned pět zajímavostí, které jste o Kafkovi nebo jeho knihách možná nevěděli.

Franz Kafka byl světově proslulý spisovatel židovského původu, který se narodil roku 1883 v Praze. Dodnes je jedním z nejvýznamnějších spisovatelů vůbec a jeho dílo bezpochyby zaujme i dnešního čtenáře. Zvláště ty, které zajímá lidské nitro, psychologie, existenciální otázky nebo absurdity moderní společnosti. Mezi jeho nejproslulejší díla patří například Proměna, Zámek nebo Proces.

Zdroj: ČTK

Spisovatel nebo pojišťovák? 

Spousta lidí si spisovatele 19. století může stereotypně představovat jako romantické citlivé duše, které tráví celé dny mezi knihami s dýmkou v ruce a zádumčivýma očima a několikadenním strništěm dávají najevo svůj zápal pro svou práci. Kafka byl v každodenním životě pojišťovák, lépe řečeno právník zabývající se pojišťovacím právem v Dělnické úrazové pojišťovně v Praze. I když to byla práce náročná, dokázal spoustu svých nejznámějších knih napsat ve svém volném čase právě v dobách u Dělnické pojišťovny.


Okouzlen Prahou 

Praha, do které se v osmdesátých letech devatenáctého století Kafka narodil a žil v ní většinu svého života, mu byla neutuchající múzou. V jeho dílech je zrcadlená unikátní architektura tehdejší Prahy, prolínání české a německé kultury a celková atmosféra tajemna, záhadna, ponura a nejistoty, kterou v Praze cítil.


Problematický vztah s otcem 

Vliv na Kafkův život a jeho tvorbu měl i jeho napjatý vztah s otcem Hermannem Kafkou. Hermann byl dominující a panovačná postava ve Franzově životě a to v synovi vyvolávalo paniku a často z toho vznikaly ostré konflikty. Franz se cítil ponižován a otci se snažil zalíbit a získat jeho uznání. V jeho dílech je tahle napjatá dynamika znát právě z témat odcizení, pocitů viny a boje za autonomii postav. Jeho dílo Dopis otci je jednou z nejvýznamnějších osobních zpovědí světové literatury.


Brzká smrt 

Kafkův život tragicky přetnula tuberkulóza, což na konci 19. století nebylo tak docela výjimkou. S nemocí bojoval několik let, ale nakonec jí bohužel podlehl v roce 1924, kdy mu bylo pouhých 40 let. Poslední měsíce života strávil v sanatoriu v Kierlingu, vesnici blízko Vídně. Jsou známa i jeho poslední slova, které řekl svému ošetřujícímu lékaři s žádostí o předávkování morfiem, které by ukončilo jeho život s nemocí: „Zabijte mě, jinak jste vrah“. Je pochován na Novém židovském hřbitově v Praze, stejně jako jeho rodiče.


Posmrtný úspěch

I když Kafka vydal pár svých děl během svého života, většina děl vyšla až po jeho skonu. Za to vděčíme Kafkovu blízkému příteli Maxi Brodovi, který neuposlechl Kafkovo přání všechny jeho nevydané rukopisy zničit. Tak se z nepříliš známého autora po smrti stal jeden z nejslavnějších a nejvlivnějších autorů 20. století.


Milovníci Kafky, zpozorněte! Kino Aero bude během tohoto srpna promítat cyklus Kafkoviny, který by vám neměl uniknout. Sledujte Kafkoviny na stránkách Kina Aero, kde budou tematické filmy přibývat nejen v létě, ale až do výročí Kafkova úmrtí. 

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora