blog

5 maturitních knih, které se čtou samy

Díla ze seznamu maturitní četby jsou hodnotná, obohacující, plná silných emocí, složitých větných skladeb a obzory rozšiřujících slov, ale mnoho z nich postrádá jeden důležitý faktor.

Nejsou čtivá – nebo se to o nich aspoň tvrdí. Nechte se přesvědčit o opaku nad maturitními knihami, které disponují schopností vtáhnout vás do děje a pustit až na samém konci. Změněné, zasažené, a hlavně při plném vědomí. Bez potřeby kofeinové vzpruhy.

Ne nadarmo se většina z nás setká s knihami Marka Twaina už na základní škole. Zatímco tam čteme Dobrodružství Toma Sawyera, v seznamu maturitní četby už léta figuruje jeho kamarád a společník, Huckleberry Finn. Jeho dobrodružství sice navazuje na to Tomovo dětské a uličnické, na svých stránkách už ale skrývá kritiku otroctví a rasismu. Dělá to ale s humorem, satirou a jazykem normálních smrtelníků, a tak se u jeho čtení ani na chvilku necítíte jako na přednášce dobrých mravů, ale zkrátka se probavíte až na konec. A u toho vám občas ustrne srdce a obočí povyskočí údivem.

Jakmile nějaká kniha v době svého vydání způsobila vlnu nevole a vyvolala pokusy ji zcenzurovat nebo dokonce zakázat, máte téměř jistotu, že vás její čtení bude bavit. Je to tak u Dobrodružství Huckleberryho Finna a můžete se vsadit, že to tak bude i u Obrazu Doriana Graye. Tomu sice Oscar Wilde nepropůjčil humorný jazyk nebo satirický pohled na svět, vložil do něj ale svou lásku k umění, podivnu, mystice a krásnu. Jeho kniha je plná vět, které si budete chtít zapsat, a můžeme vám slíbit, že dějová linka bude v těsném závěsu za tou jazykovou. Dorian Gray je postavou, která se vám dostane pod kůži a jen tak odtamtud nebude chtít pryč.

Jestli existují knihy, které mají schopnost uhranout téměř každého, jsou to ty, jejichž realita nám způsobuje husí kůži. Christiane F. svým vyprávěním v My děti ze stanice Zoo odrazuje čtenáře od drogových dobrodružství již od roku 1978. Novináři, kteří její příběh sepsali, dobře věděli, co dělají, a tak čtení série reportáží o životě drogově závislé teenagerky svírá a bolí a hlavně nepustí. Dva měsíce rozhovorů, ze kterých kniha vznikla, vám uplynou před očima, ani nebudete vědět jak.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Pokud nějakou knihu dlouhodobě řada čtenářů řadí mezi své favority, pravděpodobně na ní něco bude. Malého prince jak kdyby Antoine de Saint-Exupéry psal pro dítě, co se skrývá v každém z nás. Poetický příběh dojímá, chytá za srdce, odhaluje životní pravdy, které tušíme, ale třeba si je nepřiznáváme… A hlavně baví. Tahle pohádka plná metafor a přirovnání se čte sama. A na jejím konci váš čeká hořkosladké smutno, že je celý příběh za vámi.

Malý princ se možná těší své popularitě i z toho důvodu, že existuje jen málo lidí, kteří by se neradi vraceli do dětství. Do doby bezstarostnosti, nevinnosti a lehkomyslného užívání malých i velkých dobrodružství. A takovým návratem, zachycenou vzpomínkou na radosti i starosti uličnických let, je Bylo nás pět od Karla Poláčka. Knížka, která svými slovy a humorem cílí do našich povinnostmi zastřených srdcí a nechává jim znovu nahlédnout na svět dětskýma očima, utíká čtenáři stejně rychle, jako uteče samotné dětství. A stejně jako to zůstane po dočtení vzpomínkou, ke které se budete rádi vracet.

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora