blog

Přátelství a klukoviny od Petra Šabacha: A nakonec Vánoce

15.11. 2015

Všichni potřebujeme milé příběhy. A nikdy není na škodu si připomenout, jak vypadá svět dětskýma očima. Právě takový pohled přináší Petr Šabach v nové knížce A nakonec Vánoce. Je ideální pro ty, kdo stále hledají více času na čtení – rozsahem je malá, ale její hřejivost a hravost by vydala i na pořádnou bichli.

sabach

Petr Šabach je úspěšný autor bestsellerů a díky mnoha filmovým adaptacím jeho příběhů zná autorův rukopis takřka každý – i když třeba jen v upravené podobě právě z pláten kin. Byla by ale velká škoda nezačíst se do jeho poetiky i v knižní podobě. Nový kousek s názvem A nakonec Vánoce je přitom ideální příležitostí. Síla téhle knížečky totiž není v šířce vazby, ale v příbězích. Milých, zdánlivě obyčelných příbězích, které dokazují, že svěží, zvídavý a otevřený pohled na svět si člověk může uchovat i za hranici dospělosti.

Dva nerozluční kamarádi, vypravěč Damian a frajer s obrovskou slovní zásobou Robinson, prožívají podzim a zimu v městečku v americkém Massachusetts. Volba to není náhodná – právě v tomto státě žije autorova rodina a svým vnoučatům (a nakladatelství Paseka) také knihu věnoval. Pro Šabacha jde o dobře známé, dokonce rodinné prostředí, a to z příběhů dýchá. Damian a Robinson spolu nejdříve pohřbívají mravence, pak slaví Halloween a nakonec přijdou i ty Vánoce.

Ve vánočních knižních tipech Rádia Wave se Šabachova novinka objevila právě proto, aby vyvážila vážná, krvavá a ponurá témata dalších předvánočních novinek. S takovým pohledem souhlasíme. Člověk se sice musí mít na pozoru, být informovaný a nebát se těžkých témat, ale proč občas nepohladit mysl. Šabachův smysl pro humor a to, jak krásně umí popsat přátelství na celý život, jsou pro takové pohlazení ideální.

Knížka vychází 19. listopadu, předobjednat si ji můžete už teď. Ať už pro potěchu vlastního ducha, nebo milý dárek. 🙂

Čtěte také  Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow: kniha nejen o přátelství a videohrách

Pro další tipy na knižní dárky mrkněte i do našeho vánočního pomocníka.