blog

15 způsobů, jak dát celému světu vědět o knize, kterou milujete

22.01. 2016

Určitě se vám to už stalo, a my upřímně doufáme, že ne jednou. Prostě se zamilujete do knihy. A to má narozdíl od zamilování se do člověka jednu* velkou výhodu: Chcete, aby o tom nejen všichni věděli, ale aby se do ní zamilovali také. Jak na to?

knihysrdickasvetly

1. Knihu noste všude s sebou. Ano, bez toho krásného látkového obalu, který vás stál nemalé peníze. Ať ji všichni vidí.

2. Čtěte ji na veřejnosti a hodně se u toho pohybujte – tramvaj, kavárna, škola… Zaprvé knihu uvidí hodně lidí, a zadruhé vás možná potkáme my a skončíte u nás na Za knihami, kde ji uvidí další spousta nadšených čtenářů a čtenářek.

3. Při čtení na veřejnosti projevujte nadšení z knihy. Pokud jste nesmělý typ, bude to trochu výzva, ale co byste pro věhlas příběhu, který vás tak vzal, neudělali? Pokud je kniha veselá, smějte se. Pokud je smutná, plačte. Hořce a zalykavě. Pokud je přemýšlivá, doporučujeme pozici Myslitele od sochaře Rodina.

4. Berte si ji s sebou právě na taková místa, kde se obvykle nečte. Knihy v plaveckém bazénu si lidé všimnou víc než knihy v kavárně, protože tam jich je zkrátka moc. Ovšem neplavte s ní a osušte si ruce mezi vynořením se a čtením – jinak hrozí, že namísto nadšení přítomných knihomolů a knihomolek by vás rozčilením z neúcty ke knihám mohli shodit zpátky do bazénu.

5. Máte slavného kamaráda nebo kamarádku? Rozhodně jim knihu vnuťte, ať se objeví v příštím rozhovoru s nimi nebo na fotce, pořízené bulvárem.

6. Máte další kamarády a kamarádky? Knihu jim doporučte, darujte k narozeninám, darujte jim výšivku s citátem z knihy… Zkrátka využijte svou kreativitu. Ale moc je u toho nevyděste, hořící název knihy vypálený na trávník před jejich domem je podle nás už napříkad za hranou.

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

7. Přihlaste se do knižního klubu, čtenářského kroužku… A trvejte na tom, že probírat budete právě tu vaši knihu. Žádný v okolí nemáte? Tak ho založte! Jde vám přece o šíření myšlenek, které vám změnily život!

8. Napište recenzi na Martinus.cz. Všichni lidé, kteří přijdou k nám na web a vaše pětihvězdičkové rozjuchané hodnocení uvidí, budou obeznámeni s tím, že kniha je prostě úžasná. Pište recenze i na další místa – na goodreads, na facebook, křídami na chodník před významnými budovami…

9. Využijte sílu sociálních sítí. Foťte a nezapomeňte na hashtagy. Samozřejmě #ViceCasuNaCteni, celý proces taky dokumentujte skrze #nevimcocist (fotka, kdy předstíráte, že si knihu teprve vybíráte), #copravectu (takových fotek může být hned několik) a #docteno (s nadšenou minirecenzí, ve které neuškodí dodat, že každý slušný/moudrý/trendy člověk tuto knihu musí mít).

10. Knihu také foťte s trendy věcmi. Samozřejmě opět s hashtagy. Kniha a sníh. Kniha a flat white. Kniha a víno. Kniha a puntíkované šaty. Kniha a raw dortík. Potkali jste někoho slavného? Svezte se na jeho auře a vražte mu jí do ruky. Kniha a Leoš Mareš! Bác, a o vaší srdcovce ví další spousta lidí.

11. Účastněte se všech výzev, soutěží a dalších akcí, které se točí kolem tématu “má nejmilejší kniha”, “kniha, která mi změnila život” a podobně. Samozřejmě vždy zmiňte vaši knižní drahou polovičku.

12. Nejlepší hlášky z knihy tweetujte, ideálně pokud je z pera žijícího autora či autorky s účtem na Twitteru. Samozřejmě tam autora či autorku v takovém případě označujte.

13. Staňte se YouTuberem. Natočte o knize video. Nasdílejte ho na všechny sítě.

14. Nejoblíbenější citát z knihy, název nebo obálku si nechte natisknout na tričko.

15. Nejoblíbenější citát z knihy, název nebo obálku si nechte vytetovat.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

Způsobů je mnoho. Čím více jich použijete, tím spíš láskou k danému příběhu, tezím a myšlenkám nakazíte své okolí. Ovšem na druhou stranu pokud použijete všechny, budete možná trochu za blázny… My vás ale budem mít pořád rádi. Protože to moc dobře známe. Stačí se podívat na náš Instagram nebo YouTube. 😉

* Těch výhod je samozřejmě víc. Kniha na vás čeká do chvíle, kdy na ni máte čas, nechrápe, neotáčí se za jinými… Ale o tom zase jindy 😉