blog

Proč byste si i vy měli pořídit svůj Deník vděčnosti

V tomhle článku se mrkneme na zoubek jednomu fenoménu, který je v současnosti čím dál tím populárnější - jde o takzvané “deníky vděčnosti”, které čím dál tím častěji vídáme zejména sociálních sítích. Co to je a proč byste si ho měli pořídit taky?

Oceňování pozitivních aspektů života alias vděčnost je základní součástí našeho well-beingu a seberozvoje. Pravděpodobně se nad ní moc často nepozastavujete, byť každý z nás určitě dokáže během několika vteřin přijít na něco, za co je ve svém životě vděčný. Za rodinné vztahy, za skvělé kamarádstvo nebo možná za stabilní práci, případně za knihovnu plnou nového čtení 🤗

Umíte ale vděčnost praktikovat? Je běžným nedorozuměním, že pravidelné praktikování vděčnosti je bráno za spirituální nebo ezoterickou techniku; jedná se ovšem o metodu, která má pevnou oporu ve vědeckých výzkumech a psychologických principech. Studie prokazují, že pravidelné zapisování si momentů a věcí, za které jste vděční, posiluje mentální zdraví, vede ke zlepšení vztahů, redukuje stres, a dokonce může být jedním z nástrojů v boji proti depresím a úzkostem.

Zapisovat si maličkosti, díky kterým se cítíte lépe a jste za ně vděční můžete samozřejmě úplně kamkoli (klidně i na okraj stránky rozečtené knihy, my to nesoudíme 🙂). Pokud jste v praktikování vděčnosti nováčkem, doporučujeme vyzkoušet Deník vděčnosti, který vás navede, pomůže vám se strukturou a navíc budete mít své myšlenky zaznamenané na jednom místě v přehledném a kvalitním sešitu jen pro vás.

Kromě prostoru na zapisování vašich myšlenek obsahuje i 60 stránek plných jednoduchých cvičení, technik a citátů, které vás budou na cestě k vděčnosti provázet. Autor vytvořil deník společně s odborníky a vznikl krásný formát, který může být báječným pomocníkem, pokud se chcete cítit pohodověji a sebevědoměji, navíc je to báječný tip na dárek pro kohokoliv z vašich blízkých.

Deník vděčnosti najdete ve dvou variantách na webu knihkupectví Martinus, tak neváhejte a omrkněte ho, dokud je k mání 🙂 Doporučujeme se taky mrknout přímo na tvůrce deníků GoodWays, kde najdete podrobnější informace o všech přínosech deníku vděčnosti.

Čtěte také  7 tipů na místa v ČR, která znáte z literárních příběhů

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora