blog

Chcete zhubnout? Přečtěte si nového Irvina Welshe

6.03. 2016

Pohlavní životy siamských dvojčat. Vyzývavá obálka, slavný spisovatel a dost divný název; to bude něco pro mě! A taky že jo. Po dočtení knížky jsem byla celá zkoprnělá, nejradši bych jako jako jedna z hlavních hrdinek, trenérka Lucy, pronesla jadrné “Do -píp-, to bylo fakt hustý!”

Pohlavní životy siamských dvojčat

Skotského Irvina Welshe znám především jako autora Trainspottingu. Abych se přiznala, nikdy jsem od něj nic nepřečetla, Trainspotting jsem si zamilovala jako film, ale ke knize jsem se nikdy nedokopala. Takže jsem pořádně nevěděla, co od spisovatele čekat; a bylo to jedno velké wow od začátku až do konce.

Hlavní hrdinky tu máme hned dvě, Lucy a Lenu. Lucy je trenérka ve fitku, dokonalá postava, absolutní odpor ke všemu nezdravému, neuvěřitelně disciplinovaná. Lena je obézní umělkyně, ustrašená, maloměšťácká a deprimovaná. Tyhle dvě se seznámí náhodou za velmi nešťastných okolností, Lena se rozhodne zhubnout a Lucy z toho udělá svůj životní úkol. Obě dvě ženy si z minulosti nesou kruté šrámy a jejich vztah setsakramentsky poznamená, když si je navzájem odhalují. K tomu tu máme nečekaný zájem médií o Lucy, Leniny umělecké ambice, spoustu sexu, možná i nějakou vraždu a samozřejmě ona siamská dvojčata, o jejichž milostné peripetie jeví zájem všichni diváci jedné reality show v Miami.

Pohlavní životy siamských dvojčat

Už od začátku má tenhle příběh nečekaný říz a šťávu, ačkoliv, když se to vezme kolem a kolem, je to v podstatě příběh o ničem. Nečekají na vás překvapivá rozuzlení (ok, možná na konci trochu jo) a dechberoucí napětí. Je to ale strašně vtipné, ironické, sprosté, syrové a přímočaré, že se od toho neodtrhnete, ani kdybyste nakrásně chtěli. Jakože chtít stejně nebudete, protože Lucy i Lenu si zamilujete. Irvine Welsh vypráví příběh z pohledu obou dvou žen, občas také z deníkových zápisků, e-mailů a úryvků z umělecké knihy o Leně. Hlavně na Lucy jen tak snadno nezapomenete, tahle zvrácená potvora se vám doslova vryje pod kůži.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Kromě toho, že se u knížky budete bavit (a taky krapet děsit a možná se vám udělá i nevolno – záleží na tom, jak silné jste nátury), předepisovala bych ji všem tlouštíkům, kteří chtějí zhubnout, jako jedinečnou terapii k dietě. Vykašlete se na self-help knížky o zdravé stravě, dietách a cvičení; jestli vás něco nakopne k tomu, abyste se sebou začali něco dělat, je to tahle beletrie. Já se po dočtení nemůžu k fastfoodu ani přiblížit, úplně jsem si to tam znechutila. Teda ne že bych před tím nevěděla, jaké kvality tamní jídlo bývá, ale Lucy dokáže popsat hamburgery tak, že už vám budou navždycky připadat odporné.

Takže to asi raději nečtete, pokud vám jsou burgery milejší než fakt vtipné a dobré čtivo.