blog

Šrámy na duši ukrývá mezi řádky Dánská dívka

13.03. 2016

V Dánské dívce spisovatel citlivě a působivě vypráví příběh dánského malíře Einara Wegenera, prvního muže, který podstoupil operativní změnu pohlaví.

Dánská dívka

Tentokrát jsem viděla nejprve film, na který mě vytáhla kamarádka a až pak jsem si přečetla knížku; právě díky dojmům, které ve mě zanechal emotivní snímek Toma Hoopera. I když ho mnozí odsuzují za plytkost, dle mého názoru stojí za shlédnutí už jen díky neotřelému a kontroverznímu tématu a těší mě, že se téma transgenderu díky Oscarům dostává mezi davy a Dánská dívka nezapadne. Myslím, že právě díky filmu nezapadne ani její knižní předloha, která poprvé vyšla v Americe v roce 2000 a u nás teď vyšla nově s filmovou obálkou. Knihu má na svědomí spisovatel a editor David Ebershoff, Dánská dívka je jeho první a zároveň nejúspěšnější kniha.

V knize pod drobnohledem sledujeme vztah jednoho páru – dánských manželů Wegenerových. Einar je slavný malíř, jenž stále dokola kreslí jednu a tu samu krajinku; Greta je známá portrétistka a ilustrátorka, ale ani zdaleka se nevyrovná svému manželovi. Několik stran stále pod povrchem pluje nevyřčená pravda, že Einar je jiný než ostatní muži; jako spouštěč jeho fyzické proměny je v příběhu označen okamžik, kdy ho Greta poprosí, aby jí místo meškající zákaznice stál modelem po portrét dokonalých dívčích lýtek. Ze začátku se mi zdál příběh až příliš rychlý, vzhledem k tomu, že o několik dní později přijde Greta domů a přivítá ji nikoliv Einar, ale jeho nové alter ego Lili… ovšem postupně se čtenář vrací i do minulosti prostřednictvím krátkých retrospektivních okamžiků a dojde vám, že proměna Einara v Lili začala mnohem dříve, v podstatě se odehrávala celý její život.

Životní osudy Lili Elbe jsou poměrně známé a tak nebudu snad příliš prozrazovat, když řeknu, že Liliiny operace byly nakonec neúspěšné a po jedné z nich dostala infekci, která se jí stala osudnou. Ačkoliv dánský král prohlásil manželství Wegenerových za neplatné, Greta byla vždy Lili oporou (a Lili se stala její múzou a její portréty Gretu nakonec proslavily daleko víc než Einara) a zůstaly přítelkyně až do konce Liliina života.

Čtěte také  Babylon: Skvělý fantasy příběh pro začátečníky

Dánská dívka

Kniha sleduje i životní osudy Grety Wegenerové a těžko říct, kdo je vlastně v hlavní roli; životy obou žen jsou natolik provázané, že nelze jednoduše určit, že tohle je hlavní hrdinka a tahle je jen vedlejší. V knize není nikterak zvlášť zdůrazňováno, jaké oběti musela přinést Greta, když se vzdávala svého manžela a učila se žít s jeho novým já; stejně tak je tam dle mého názoru jen zlomek všech ústupků, ústrků a nekonečného neštěstí, které si musela prožít Lili. David Ebershoff je až překvapivě citlivým a taktním vypravěčem. Jeho cílem očividně nebylo udělat z Liliina života velkolepou senzaci, ale jemně nastínit jeden neobyčejný život, který se skutečně odehrál. A jednu velmi neobyčejnou lásku, takovou, jenž skutečně hory přenáší. Říkám nastínit, protože životem skutečné Lili Elbe se kniha spíše inspiruje, než aby jej interpretovala. To spisovatel přiznává v rozhovoru, který v novém vydání najdete na konci knihy a zdůrazňuje to i v následujícím doslovu.

Ebershoffova kniha mě oslovila a zaujala, je to navíc čtivé a nepříliš komplikované čtení, které bude ideálním společníkem, když si před spaním budete chtít zhltnout pár stránek. Její dopad je ovšem drtivý; během čtení mi to ještě tolik nedocházelo, ale když jsem ji zavřela, dopadla na mě nečekaná tíže. Velmi komplikované téma je psáno tak lehce, že vám zpočátku tak komplikované ani nepřipadá; vždyť navzdory tomu, že se příběh odehrává ve dvacátých letech minulého století, přijímala Lili většina lidí s relativním pochopením a nikdo Lili nebránil ve splnění jejích snů a nechali ji, aby našla samu sebe.

Jenže když se nad tím pak zamyslíte, dojde vám, že nikdo nechce být přijímán pouze s “relativním” pochopením, že aby vás okolí přijímalo samozřejmě, by měla být samozřejmost. Jenže není. A je toho mnohem víc, smutek, šrámy na duši, deprese a zoufalství, co se ukrývá mezi řádky. Důležité je, že se to tam Ebershoffovi všechno podařilo ukrýt a je jen na čtenáři, kolik toho bude schopen najít.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi