blog

To nejlepší z červencových a srpnových knižních novinek 2024

Nebojte se, nezapomněli jsme na vás ani teď v létě s naší pravidelnou rubrikou, ve které vám představujeme ty nejlepší novinky, co vychází v daný měsíc. Naopak tu teď dostanete skoro dvojnásobnou dávku knihomolského štěstí!

Rozhodli jsme se, že teď v létě si chvíli počkáme a spojíme červencové a srpnové novinky dohromady, abyste je měli pěkně pohromadě. Nejdřív jsme se trochu báli, že bude knížek málo, ale nakonec se nám sem sotva všechno skvělé vešlo! Dejte nám vědět třeba na našem Instagramu, která z nich vás zaujala nejvíc 📖


Když jsme byli sirotci | Kazuo Ishiguro

Započneme naše lákání knihou, která není tak docela novinka – v češtině už vyšla v letech 2006 i 2012, ale byla dlouho vyprodaná. Argo tedy letos v létě přišlo s krásným novým paperbackovým vydáním, které vám bude v knihovně dělat parádu. Příběh o nejistém vztahu člověka k prožitým skutečnostem, o vzpomínkách a osudech Christophera Bankse, odkazuje ke zlatému věku anglické detektivky i ke Kafkovým románům a patří k vrcholným dílům britského nositele Nobelovy ceny za literaturu.


Divé ženy | Emilia Hart

Máte-li chuť dopřát si velkolepý román, který vás naprosto pohltí, tohle vyprávění o ženské houževnatosti a obrozující síle přírody by mohlo pro vás být to pravé. V Divých ženách sledujeme napříč pěti staletími spletité příběhy tří žen – Kate v roce 2019, Violet v polovině 20. století a Althy v roce 1619.


Radio Silence | Alice Oseman

Autorka populárních a milovaných Srdcerváčů je tu se zbrusu novým románem, ve kterém ústřední roli hraje Frances, pilná studentka, jíž se nečekaně do cesty připlete nový člověk, který rozhodí její dosud známé jistoty. Kým je a kým se vlastně chce stát? Bude rozhodně potřebovat veškerou odvahu, aby (nejen tohle) zjistila. Stejně jako předchozí knihy Alice Oseman vás i tahle okamžitě pohltí!


Médea | Rosie Hewlett

Co takhle přečíst si román plný řecké mytologie, legend, magie a napjatých vztahů? Doporučili bychom vám v tom případě rozhodně Médeu, silný feministický příběh, ve kterém se spustí koloběh událostí, který prověří sílu, magii i věrnost stejnojmenné hlavní hrdinky.

Čtěte také  Dareba: Román o síle dívčího přátelství v mužském světě meziválečné Itálie

Gothikana | RuNyx

Je libo knihu šmrncnutou populárním trendem dark academia? Gothikana nás rozhodně zaujala temnou obálkou, půvabnou ořízkou i lákavou anotací. Hlavní hrdinka, jejíž svět se právě zhroutil, obdrží přijímací dopis z tajemstvím opředené univerzity Nikdyvíce – a tak začíná příběh plný tajemství, hrůzy, ale i lásky, kterou najdete tam, kde byste ji nikdy nečekali.


A jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes | Margaret Atwood

Nejnovější povídkovou tvorbu oceňované kanadské autorky rámují reflexe šťastného soužití a proměny času po ztrátě nejbližší bytosti. Nejen věnování zesnulému Graemu Gibsonovi, s nímž spisovatelka sdílela téměř padesát let, zájmy i příznačný smysl pro humor, ale především láskyplnost a bolest napovídají, že jde o text silně, byť nepřiznaně autobiografický.


Zlozvyk | Alana S. Portero

Román Zlozvyk je drsným, ale poetickým příběhem o transgender dospívání. Vypráví o vazbách mezi genderem a sociálním statusem, o hledání vlastní identity i síle sesterství. Syrové a divoké, ale také lyrické a dojemné dílo, v němž se vzájemně setkávají a dotýkají extrémy, aby nám ukázaly, proč jsou vztek a odpor proti systému nutné pro přežití ve společnosti, která nepřijímá ty, kdo jsou jiní.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora