blog

#kniznimlsani: Štěstí z kuchyně

16.06. 2016

Karolína Kamberská patří mezi známé české kuchařské tváře – kromě televizní série Karolína, domácí kuchařka, už jí vyšly i dvě kuchařky v knižní podobě. Ta první, pojmenovaná stejně jako televizní pořad, se věnuje hlavně receptům našich babiček, přetvořených pro 21. století, druhá s názvem Štěstí z kuchyně se rozhlíží po střední Evropě i dál na jih. A její recenzi pro vás připravila Lucy z blogu Mlsy od Lucy.

karolina1

Karolína Kamberská je žena, kterou není v dnešní době ani nutné představovat. Mnozí ji znají z obrazovky televize, kde má svůj pořad o vaření Karolína, domácí kuchařka.

Já jsem byla kdysi na koncertě Karolíny Kamberské a vůbec jsem netušila, jaká je její láska k jídlu a už vůbec ne, že je úspěšnou novinářkou a food kritičkou.

Tato kuchařka je již druhá v pořadí, první díl se jmenoval stejně jako její televizní pořad Karolína, domácí kuchařka. To, zdali jsou v kuchařce převážně recepty, které jste mohli vidět na televizních obrazovkách, tak to vám bohužel nepovím, protože jsem se na něj nedívala.

Kuchařka je rozdělena na celkem šest kapitol jako např. V krajkové zástěrce, Každý den je svátek nebo Za chvíli si sednu. V každé z těchto kapitol nás čeká více jak deset receptů na slaná či sladká jídla. U každé kapitoly a receptu je vždy krátká předmluva, ve které nám autorka řekne něco o jídle, které budeme připravovat nebo nějaký příběh, který se k jídlu váže. Díky rozdělení receptů do kapitol a předmluvám k jednotlivým jídlům je vidět, že si s kuchařkou dala autorka opravdu záležet a nejsou to jen tak opsané recepty z její vlastní sbírky.

Líbí se mi, že ke každému receptu je i fotografie, takže vidíte, jak má hotový pokrm vypadat. Fotografie v kuchařce jsou moc hezké, jednoduché, bez zbytečných příkras.

Čtěte také  Non fiction novinky, které byste si neměli nechat ujít

karolina2

Kuchařka není zaměřena na pokrmy pouze jedné země, ale najdete zde recepty jak z české, tak třeba i z francouzské či italské kuchyně. Výhodou je, že si tak každý najde v kuchařce to svoje. Mě osobně nejvíce zaujala kapitola Jižní vítr, ze které jsem připravila i svůj první pokrm z této kuchařky a to Domácí gyros v pitě s tzatziky. Je to rychlá večeře, při které si připravíte úplně celý pokrm včetně pity, takže žádné kupované polotovary. Abych nezůstala jen u slaných jídel, pustila jsem se i do přípravy Makovo-citronových sušenek, které mě moc mile překvapily svojí chutí.

Postupy jsou v receptech napsány srozumitelně, rozděleny do jednotlivých bodů, takže se během vaření či pečení neztratíte. Jediné, co mi u jednotlivých receptů určitě chybí, je informace o době přípravy a samotného vaření. Protože u několika receptů se má s přípravou začít i den předem, což zjistíte až z textu. U receptů nenajdete ani počet porcí, tento údaj je pouze v úvodu. U již zmíněných sušenek nebylo vůbec napsáno, kolik se jich má z těsta vytvořit, což je dle mého názoru základní údaj. Ráda si totiž připravím pokrm i z poloviční dávky. Při přípravě sušenek jsem se tedy v duchu modlila, aby jich nebylo třeba čtyřicet, protože to bych mohla jít rovnou prodávat na trh.

Výhodou kuchařky je určitě dostupnost surovin, které běžně seženete v našich obchodech. Není tedy nutné kvůli nim navštěvovat specializované prodejny.

Kuchařkou jsem neustále listovala, abych se s ní co nejlépe seznámila a vybrala co připravím, a musím říct, že se mi líbí čím dál tím víc, a to i se svými malými mínusy. Líbí se mi, že tato kuchařka je jedna z těch, která se neřídí dnes již převážně modními trendy vegetariánství, veganství, fit, paleo, a jinými směry (sem samozřejmě nepočítám osoby, které se zaměřují na tuto stravu z důvodu nemoci nebo určitého morálního přesvědčení). Ale je to kuchařka, která ve vás může probudit vzpomínky na babičku, maminku nebo dovolenou u moře.

Čtěte také  Šťastně až na věky: Autentická sonda do vztahových modelů 21. století

Tak co, neuvaříte si také kousek toho svého štěstí?

Autorkou recenze je Lucy z blogu Mlsy od Lucy.

Autorka o sobě: “Jsem obyčejná žena z maloměsta, která před několika lety objevila kouzlo kuchyně. Miluji vaření, pečení, časopisy o vaření, kuchařky, farmářské trhy, objevování nových chutí, toulky po městech naší malé republiky, kavárny a dobré jídlo. Mým snem je mít kuchyň v barvě vanilky, velký dřevěný jídelní stůl, u kterého by se scházeli moji blízcí a malý obchůdek s farmářskými potravinami, dobrou kávou a něčím sladkým k tomu…”