blog

Hilda se vrací!

1.12. 2016

Jupí, Hilda je zpátky! Těšila jsem se na ni už pěkných pár měsíců, protože první komiks Hilda od Luka Pearsona mě nadchl a do hlavní hrdinky jsem se celým svým srdcem zamilovala. Zároveň jsem se trochu bála, protože co kdyby to už nebylo tak dobré jako kniha číslo jedna…

Uklidním vás hned na úvod – je to stejně dobré, možná ještě o špetku lepší než první kniha. Dvojka také obsahuje dva příběhy – Hilda a Ptačí slavnost a Hilda a Černý pes – a oba dva jsou dějově skvěle propracované, napínavé, dobrodružné, laskavé, humorné, plné bezbřehé fantazie a okouzlující severské mytologie. Hilda se z venkova přestěhovala do města Trolberg a snaží se zapadnout mezi ostatní městské děti; to ale není nic jednoduchého, když vám celé vaše dosavadní dětství dělali společnosti jen obři, poleňáci a elfové. V druhém příběhu se to ale zlomí, Hilda se stane hrdou skautkou a najde si i lidské přátele.

Na to, aby se vám tenhle komiks zamlouval, potřebujete tu správnou náturu. Luke Pearson operuje s tím, že Větvík vám bude připadat k zbláznění roztomilý, že když se Hilda ztratí v davu lidí, budete taky trochu šílet strachy (“Vsadím se, že tady je spousta lidí, co se jmenujou máma.”) a že Hildiným přidrzlým poznámkám nikdy neodoláte. A na mě tohle všechno strašně moc funguje. Zvlášť když si k tomu přidáte dynamické, vizuálně rozkošné obrázky.

Stejně jako v předchozí knize mají i v této oba dva příběhy v sobě jisté iracionálno; věřím, že některým čtenářům bez fantazie by vlastně ani nedávaly smysl. Tady totiž nemá cenu pídit se po tom, co je a co není možné, proč se něco děje a jakým způsobem legendy ožívají. Tady je to jedno. Tady si máte zkrátka užít příběh, pokochat se krásnou ilustrací a taky vzít si z toho ponaučení. Že být statečný, dělat dobré skutky a mít oči otevřené dokořán vám zaručí, že váš život bude plný skvělých dobrodružství.

Čtěte také  Dámský klub půlnočního plavání: Nechte všechny své starosti odplout v moři

Díky tomuhle nevyřčenému podtextu a laskavému, tak trochu drzému humoru je podle mě Hilda nejvíc určena nám dospělákům, co pořád věříme na pohádky. Ráda věřím, že takový dospělák ocení pod stromečkem i velkou obrázkovou knihu 🙂 Doufám, že si Paseka pospíší s další Hildou. A prý dokonce bude Hilda jako animovaný seriál! Moc se těším, až se s ní shledám v dalším jejím neuvěřitelném příběhu.

P.S.: Varuji předem – pokud ji přečtete ještě před Vánoci, bude váš dopis pro Ježíška obsahovat kupříkladu i malou pejskolištičku s parůžky. Alespoň tedy na svůj seznam jsem ji musela okamžitě dopsat.