blog

Mezinárodní den žen: Knižní tipy Martinusaček

Při příležitosti Mezinárodního dne žen jsme se rozhodli, že vám dnes připomeneme důležité příběhy, v nichž hlavní roli hrají silné a nezávislé ženy. Právě takové knihy, jaké jsme si pro vás připravili, je záhodno otevřít právě dnes a připomenout si, že i když už se za rovnoprávností mezi muži a ženami ušel velký kus cesty, pořád máme ještě kousek před sebou. Dnes navíc máme tyhle kousky ve slevě 😉

Amerikána (Chimamanda Ngozi Adichie)

Od té doby, co použila její texty na svém albu samotná Beyoncé, zná Adichie skoro každý, kdo se zajímá o ženská práva. Přestože sama autorka řekla, že její verze feminismu se od toho, který propaguje zpěvačka, vlastně dost liší, jedno je jasné – je díky této spolupráci v první linii feministického umění. Její knihy zpracovávají nejen zkušenosti žen, ale obvykle dvakrát marginalizovaných postav – v případě Amerikány jde o imigranta a imigrantku, kteří jdou každý svou úplně jinou cestou novým životem v USA a Londýně. Ta kniha je úžasná a je skvělé, že vyšla česky – v češtině už autorce vyšla kniha Půl žlutého slunce.

Persepolis (Marjane Satrapi)

Marjane Satrapi vytvořila už celou řadu komiksů, ale nejznámější je bezpochyby Persepolis. Pomohl tomu jak animovaný film, tak Emma Watson, která knihu doporučuje, kudy chodí 🙂 Marjane Satrapi píše o tom, jaké je být dívkou v konzervativní společnosti plné sexismu, i o tom, jaké je dospívat v kultuře mnohem svobodnější, ale pořád pěkně složité pro mladé ženy. A je u toho neskutečně vtipná, navzdory válce, revolucím a útlaku.

Spáčka a vřeteno (Neil Gaiman)

Pokud vám v pohádkách občas chybí princezny, které jen nevzdychají a nečekají, až je někdo zachrání, vězte, že jste jednu právě našli. Spáčka a vřeteno od Neila Gaimana je knihou, která je skoupá na jména, ale o to bohatší na ženskou sílu. Neil Gaiman je jedním z těch autorů, kteří v sobě snoubí nenucený feminismus, zapálený zájem o lidská práva a neskutečný vypravěčský talent, fantazii a jazyk. Když k tomu přidáte grafické zpracování této knihy, o které se postaral neméně fenomenální Chris Riddell, máte o položku na wishlistu postaráno 😉

Čtěte také  Reese's Book Club: Studnice skvělých knižních tipů

mdz1

Hilda (Luke Pearson)

Luke Pearson je důkazem hned dvou věcí – toho, že i muži píší skvělé, silné a obdivuhodné ženské (a holčičí) postavy a toho, že i takový žánr, který obvykle nechodí pro stereotypy daleko, je na druhé straně plný revolty a svěžího větru 🙂 Jeho komiksová modrovlasá Hilda je odvážná, plná porozumění a odhodlání bránit slabší, což jí ale nebrání milovat svou mámu a domácí zvířectvo. Jsme starší a asi o metr vyšší než Hilda a stejně máme dojem, že se od ní můžeme ledacos naučit.

Já jsem Malála (Malála Jusafzai, Christina Lamb)

Po přečtení téhle knihy musíte být víc než kdy dřív vděční za možnosti, které vám nabízí prostředí, ve kterém jste vyrůstali a asi budete pěkně naštvaní na toho malého spratka (kterým býval občas každý z nás), co fňukal, že se mu nechce do školy. Životopisný příběh Pákistánky Malály Jusafzai představuje neobyčejně silnou dívku, která milovala školu a nechápala, proč jí to někdo zakazuje. Při hájení práva žen na vzdělání navzdory zákazu Tálibánu málem přišla o život. Musela i s celou rodinou uprchnout do Anglie, zotavit se, zvyknout si na zdejší odlišné prostředí. Nic z toho ji nezastavilo před jejím posláním, zvlášť když zjistila, že ani v Evropě nejsou práva žen a mužů zcela rovnocenná a stala se nejmladší laureátkou Nobelovy ceny míru.

Jak být ženou (Caitlin Moran)

Tohle je, prosím pěkně, taková bible ženství. Aspoň tedy pro mě. A měl by si ji přečíst úplně každý, aby pochopil, že být feministkou nemusí znamenat neoholené nohy. Caitlin Moran se svým typickým britským humorem ostře trefuje a rýpe ve všech ožehavých otázkách, které se kolem feminismu točí a prokládá to zábavnými historkami ze svého života, tipy na výborné knihy, seriály a hudební skupiny. Její fejetony jsou možná tím nejchytřejším humorem, jaký jste kdy ve svém životě přečetli (což si uvědomíte, jakmile přestanete slzet smíchy).

Čtěte také  Tipy na naše oblíbené knižní podcasty

Pokoj (Emma Donoghue)

O tom, co všechno je člověk schopný přežít, se už napsaly stovky příběhů, jeden nad nimi ale zvlášť vyčnívá – Pokoj, psychologické drama vyprávěné z pohledu pana Pětiletého, malého kluka, který žije se svou maminkou v jednom jediném pokoji. Jeho matka, vězněná krutým agresorem, dokázala pro svého syna mezi holými stěnami vytvořit celý vesmír dobrodružství, který je ale zároveň neuvěřitelně křehký a závisí jen na náladách jejich věznitele. Možná si říkáte, že jediným možným happyendem je útěk – tím to však celé jen začíná a stejně velké výzvy čekají na tyhle dva hlavní hrdiny teprve poté, co se jim podaří z jejich Pokoje uniknout.

Geniální přítelkyně (Elena Ferrante)

Všechny aspekty komplikovaného ženského přátelství na vás čekají v prvním dílu italské tetralogie od Eleny Ferrante. Přidejte si k tomu atmosféru Itálie padesátých let a máte před sebou báječný román s neuvěřitelnou čtivostí. Ferrante velmi citlivě odtajňuje všechny ty jemné nuance, které mezi sebou dvě přítelkyně mají – všechny nevyřčené otázky, tiché války a zraněná ega se formují do slov, která jsem pro své pocity leckdy marně hledala. V Geniální přítelkyni možná zjistíte, že vás po některých stránkách tahle spisovatelka, jež stále používá pseudonym a nikdo neví, kdo to doopravdy je, možná zná lépe, než se znáte vy sama.

Vegetariánka (Han Kang)

Úplná novinka, kterou máme v předprodeji, získala cenu Man Booker a vážně stojí za pozornost. Korejská spisovatelka Han Kang v ní popisuje zápas jedné mladé ženy v neskutečně konzervativní společnosti – zápas s vlastním mužem, s tím, co je podsouváno jako přirozené a s krutým řádem světa. Neskutečně poetická, bolestná a s obrovskou dávkou imaginace – taková je Vegetariánka. Doporučujeme!

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

Podle skutečného příběhu (Delphine de Vigan)

Tohle je kniha, která se mi vtiskla pod kůži tak hluboko, že jsem se z ní musela vzpamatovávat pěkných pár dní. Nahlédnete v něm pod pokličku psaní knihy – hlavní roli totiž dostala spisovatelka, jež se právě vzpamatovává z toho, že její kniha slaví velký úspěch a marně hledá téma svého příštího románu. Spisovatelka se postupně zaplétá do destruktivního vztahu s jistou L., ženou, která jí tvrdí, že je její dávná spolužačka a jež má na ni netušený vliv. Neustále si kladete otázku, jak moc je tenhle psychologický thriller autobiografický, kdo z hrdinů má vlastně pravdu a nezatajuje vám hlavní hrdinka něco? V jemných náznacích tu zjišťujete, že na samostatné ženy se občas pořád kouká skrz prsty a že ani dobře známou realitou si nikdy nemůžete být stoprocentně jisti.

The Art of Asking (Amanda Palmer)

A nakonec jeden tip v angličtině. Amanda Palmer je skladatelka, zpěvačka, performerka a nyní už i spisovatelka. Na počátku knihy Art of Asking stála přednáška na konferenci TED, ve které Palmer předává zásadní myšlenku: Když vám někdo nabízí například pomoc, přijměte ji (prostě jak říká autorka sama, “take the f*cking flower” 🙂 ), a naučte se si říkat o podporu, o pomocnou ruku, o peníze, zkrátka o cokoli. V knize myšlenku rozvedla a doplnila o kusy vlastního životního příběhu. Motivuje v ní k tomu, nebýt pasivní, nestydět se za slabost a umět ukázat sílu. Velmi inspirativní čtení!

Vyberte si nějaký z našich tipů se slevou a užijte si nejen Mezinárodní den žen, ale také sílu, inspiraci a originalitu některé z těchto skvělých knih 😉