blog

Knížky ke Dni matek

3.05. 2017

Blíží se Den matek, jestlipak už máte pro maminku nějaké překvapení? Vedle snídaní do postele a květin bychom klidně přísahali na nějaký ten knižní dárek. S knihou totiž darujete zážitek, kus jiného světa k prozkoumání, příběh k prožití… Nevíme jak vaše, ale naše maminky si takový dárek rozhodně zaslouží. Jaké knihy jsme jim vybrali?

Zamysleli jsme se nad tím, jaké knihy by potěšily naše maminky – tedy různé ženy různých povah, povolání i zájmů – a proto věříme, že některý kousek se určitě bude hodit i k té vaší a udělá radost. Celý výběr knižních tipů – všechny jsou s 20% slevou a skladem – najdete zde. Jakou knihu tedy vybrat?

Pro maminku romantičku

Není na tom nic špatného, když vaše maminka ráda čte přesně takové knihy, jaké knižní trh trochu stereotypně nabízí právě ženám jejího věku. Existuje řada kvalitních romantických kousků, které v rámci žánru vynikají a přitom jsou věrné tomu, co od něj čtenářky očekávají, a nejlepším příkladem je Jojo Moyes. Co takhle pořídit mamince třeba bestseller Život po tobě o nových začátcích plných nadějí i potíží? Další úspěšnou autorkou mezi milovnicemi příběhů o osudových láskách je Agnes Martin-Lugand, její nejnovější kniha Lituji, čekají mě je o setkání s dávnou láskou i vlastní zapomenutou bezstarostnostní. České autorky nezůstávají ani trochu pozadu, v uplynulém roce vyšly jednak Bábovky Radky Třeštíkové, bez jejichž znalosti si dnes nejedna maminka nad kávou pořádně “nepokecá”, a také Laskonky Barbary Nesvadbové, krátké texty pro dlouhé večery o nových i starých vztazích, druhých dětech a mužích a ženách vůbec.

Pro mámu se smyslem pro humor

Pokud je vaše máma spíš fanynka komedií než snímků podle Rosamundy Pilcherové, určitě ji i v knižním světě potěšíte spíš něčím veselým. Helen Fieldingová je moderní klasičkou trochu škodolibého humoru a její potrhlá, jen-občas-sebevědomá a roztomilá hrdinka Bridget přirostla k našim srdcím jak díky filmům, tak jejich knižním předlohám. Co takhle pořídit mamince nejnovejší díl s názvem Dítě Bridget Jonesové? Obrovský úspěch v poslední době zaznamenal český autor Patrik Hartl, jehož humor je o něco civilnější, ale stejně nakažlivý jako autorův smích. (Vážně, pusťte si nějakou talkshow, kterou navštívil 🙂  ) Jeho kniha Prvok, Šampon, Tečka a Karel vypráví o čtyřech kamarádech, kteří s humorem bilancují, zda jejich životy (zatím) stály za to a co s tím dělat, a novinka Okamžiky štěstí prozměnu nahlíží jeden příběh o hledání lásky a spokojenosti očima dvou sourozenců. Vaší maminku jistě pobaví oba.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

Pro krimi-mámu

Jsou lidé, kteří vlastně moc nečtou – pokud ovšem nejde o detektivky, ty naopak přímo vdechují. Patří mezi ně i vaše maminka? Pak sáhněte po některé ze skvělých detektivek poslední doby – stačí vybrat prostředí a vyšetřovatele, které jí nejlépe sedne. V Dívce v ledu řeší šéfinspektorka Fosterová záhadné vraždy imigrantek a také vlastní kariéru, která visí na vlásku. Autor je sice Brit, ale žije na Slovensku a sňatkem získal krásné jadrné jméno Bryndza, takže kniha budí téměř lokální dojem. Závěje naopak vezmou čtenářky na sever, kde se ztratí malá holčička. Její máma nehodlá dál přihlížet bezvýslednému pátrání policie a vydá se pátrat sama. Zk***enej příběh se možná budete mamince trochu stydět dát, ale nebojte – vulgární název skrývá skvělý román, ve kterém je z vraždy podezřelý přítel oběti. Zápletka stará jako lidstvo samo, Bernard Minier ji ovšem zpracovává mistrně.

Pro neortodoxní čtenářku

Že vaši maminku jen tak něco nepřekvapí, i když má neobvyklé příběhy ráda? Pokud ji užije na trochu filosofování, překračování hranic realit a tak vůbec, máme pro ni tři tipy. Tím prvním jsou Lesní lišky. Kniha podivných finských povídek balancuje mezi sci-fi, fantasy, magickým realismem – zkrátka jde o finské podivno neboli suomikumma, které potěší fanynky Márqueze, Star Treku i ezoterie. Novinka Loutkář z pera autora Sofiina světa Josteina Gaardera vypráví o muži, který je geniálním lingvistou, ale taky osamělým podivínem, který si hodně vymýšlí a vymyslí si i svého nejlepšího přítele – loutku. Kniha snů, novinka z nakladatelství Moba, zase zve do spletitého příběhu, ve kterém hraje roli geniální chlapec, narozený ve válečné zóně, a to, co člověk prožívá v kómatu.

Pro náročnou knihomolku

Následující knižní tipy jsou každý trochu jiný, žádný by ale neměl utéct mámě-knihomolce, která čte vše opravdu zásadní, co knižní trh nabídne. Únava materiálu talentovaného Marka Šindelky získala Magnesii Literu za prózu, pojednává o aktuálním tématu – problému uprchlictví – a objevují se další a další plány na zahraniční vydání, neměla by tedy utéct ani vaší mámě. Příběh nového jména je druhou knihou tetralogie italské literární senzace Eleny Ferrante. Nikdo neví, kdo tajemná autorka je, propadl jí ale celý svět. Skvělý vhled do života v Neapoli před pár desetiletími a do ženského přátelství – a navíc máte rovnou tip i na další tři dárky 😉 Svetlana Alexijevič je nositelkou Nobelovy ceny za literaturu a jejím žánrem je umělecká reportáž. V knize Modlitba za Černobyl staví příběh minulosti i budoucnosti místa, kde došlo k havárii jaderné elektrárny, skrze rozhovory s lidmi z černobylské oblasti. Další oceněnou knihou – získala mezinárodní cenu Man Booker – je pak Vegetariánka korejské autorky Han Kang. Je to kniha o konvencích a tabu, o symbolickém i skutečném násilí a vaše maminka se díky ní vypraví obsahově i formálně do úplně jiného světa.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Doufáme, že vám některý z našich tipů padnul do oka a že udělá mamince radost 😉