blog

#kniznimlsani: Lahodně s Ellou a přáteli

21.06. 2017

Lahodně s Ellou – to je série kuchařek, které si získaly obrovskou spoustu fanoušků a fanynek podobně jako autorčin blog a později i londýnské bistro. Ella Woodward umí zkrátka nadchnout pro zdravou kuchyni. Její nejnovější kousek – Lahodně s Ellou a přáteli – pro #kniznimlsani zhodnotila Kamila z blogu Tvoříme domov.

Na úvod musím přiznat, že příběh, který stojí v pozadí nyní už značky Deliciously Ella, mě fascinuje. Vše je dokonale propojeno, čtenáří přesně ví, kdo za celou touto úžasnou věcí stojí a kam směřuje. V necelých třiceti letech je Ella Mills (dříve Woodward) tam, kam se leckomu nepodaří za život ani dohlédnout. K tomu všemu je vidět, že jí stále nedochází dech, ba naopak. V rukou totiž držím absolutně nejhezčí kuchařku, kterou vypustila do světa. Prozkoumejte Lahodně s Ellou a přáteli i vy, veganská strava nikdy nevypadala lákavěji!

Když jsem rozlepila obálku, uchvátil mě už samotný obal a po zběžném prolistování i fotografie uvnitř knihy. Ihned na vás dýchne pohoda, pocit sounáležitosti a chuť přisednout k prostřenému stolu. Jak už název napovídá, jsou tentokrát recepty určeny pro sešlosti přátel, rodiny a blízkých.

 

V úvodu autorka v krátkosti představí pokrmy, se kterými se v kuchařce setkáte. Na rozdíl od předchozích dílů zde čtenáře neinformuje o tom, proč na rostlinnou stravu přešla, ale předkládá několik tipů, jak postupně přiblížit zdravé stravování těm, kteří k němu chovají jistou nedůvěru. Podle Elly je zásadní nikoho nenutit, nevzbuzovat v něm výčitky a občas prostě neprozradit hlavní surovinu, se kterou by mohli mít problém 🙂

Je vidět, že Ella ušla již velmi dlouhou cestu – styl knihy je opravdu nádherný, kapitoly mnohem propracovanější a navíc rozděleny na menší témata. Jsou koncipovány tak, aby se jednotlivé pokrmy mohly kombinovat s jinými, případně doplnit masem, rybami či vejci pro ty, kteří veganský životní styl nevyznávají.

Čtěte také  Velké léto: Jízdenka do horkého prázdninového dne

Kapitol je celkem 6 a jsou logicky rozděleny na:

  • Rána, kde najdete sladké i slané snídaňové recepty (+ různá jídla s sebou pro případy, kdy se nestihnete nasnídat, ale i inspiraci pro opulentní brunche s bandou přátel),
  • Lehké & snadné obsahuje vše, co potřebujete pro lehkou večeři, ze které se jen neodvalíte na gauč nebo nápady na zdravá jídla, co vykouzlíte během několika minut,
  • Hostiny, ve kterých se vám díky 9 tématickým podkapitolám podaří vytvořit dokonalé menu, na které budou všichni zúčastnění ještě dlouho vzpomínat (jídla mexická, indická ale i zdánlivě obyčejná),
  • Přílohy představí zeleninu na tisíc způsobů; tohle Ella skutečně umí a vy můžete také,
  • Večírky vám ukáží, že party jídla a koktejly si nemusíte odpírat i když chcete žít zdravě, zároveň je zde několik receptů k odpolednímu čaji,
  • Dezerty – zmrzliny, dorty, tyčinky – vše bez rafinovaného cukru, plné čerstvého i sušeného ovoce a tak nádherné, že byste snědli celý plech na posezení.

Připravila jsem zatím indické aloo gobi s bramborami a květákem, quinou s pistáciemi a meruňkami a sladké Rocky road kostky ze strany 261. Na posledním zmíněném jsem si okamžitě vytvořila obrovskou závislost. V knize mám založeno přesně 53 receptů, které nutně potřebuji vyzkoušet. Věřím, že budete ohromeni úplně stejně, ne-li ještě víc.

Pokud jste se nesetkali s žádnou z předchozích Elliných kuchařek, je třeba říct, že všechny recepty jsou veganské, bezlepkové, bez rafinovaného cukru a jakýchkoliv průmyslově zpracovaných přísad. Nicméně zde není vnucován žádný životní styl a autorka sama v úvodu vybízí, ať si každý upraví jídla dle své chuti a preferencí. Jedinou nevýhodou je fakt, že pro každodenní stravování jsou některé recepty poměrně drahé, což bylo vyčítáno i předchozím dílům (jde především o dezerty, což je ale v rámci veganské a raw stravy známá věc).

Čtěte také  Yellowface: Aktuální kniha, která je otravná a skvělá

Ella Mills (Woodward) je anglickou blogerkou, potýkající se s vleklou chorobou, s níž si lékaři nevěděli rady. A to tak dlouho, až Ella svůj osud vzala do vlastních rukou. Dlouhou dobu ležela v knihách, studovala holistický přístup, z každého směru si vybrala část, která jí nejvíce sedla a vytvořila si tak svůj vlastní stravovací plán. Ten jako zázrakem fungoval a Ella díky němu dostala své zdraví zpět pod kontrolu. Její blog s originálními recepty se obratem ocitl ve středu zájmu a vše dostalo rychlý spád. Od chvíle, kdy ležela v posteli a únava jí nedovolila v podstatě nic, uplynulo pouhých šest let. V tuhle chvíli má na svědomí čtyři kuchařky, tři londýnská bistra, vlastní řadu energetických kuliček a nespočet dalších projektů.

Ellinu veganskou kuchařku, která se jako veganská vůbec netváří, seženete zde.

Autorkou recenze je Kamila Opl z blogu Tvoříme domov.