blog

#copravectu: Rupi Kaur číslo dvě, Duchové a Šifra mistra bestselleru

Podzimní knižní úroda nás nesmírně těší, protože na ty dlouhé večery je rozhodně z čeho vybírat. V dnešních tipech vás seznámíme s očekávanou novinkou instagramového hitu jménem Rupi Kaur, mrkneme se, co nového stvořila naše oblíbená Raina Telgemeierová a takovou jednohubkou na závěr je literatura faktu, která bude neodolatelnou záležitostí pro všechny knihomolské fajnšmekry. Podívejte se a nechte se inspirovat 🙂

the sun and her flowers

O čem to je? Rupi Kaur ve své nové sbírce poezie a ilustrací odhrnuje oponu do těch nejsyrovějších hlubin lásky, bolestných ztrát, duševních chorob, násilí. Svým něžným a křehkým způsobem reflektuje nově i svůj vlastní rodinný život a nechává čtenáře nahlédnout i do své duše víc než v předchozí knize milk and honey. Nevyhýbá se ani tématu imigrace, znásilnění a fyzického týrání nebo rovnoprávnosti.

Proč byste si to měli přečíst? Právě pro všechna ta témata, kterých se ostatní dotkli jen letmo nebo vůbec. A taky pro to, že Rupi Kaur má ten úžasný dar pojmenovat nepojmenovatelné, zachytit ve slovech i nejkřehčí pocity.

To nejlepší na této knize? Je to poezie, která se dobře čte. Taková ta, kterou si budete chtít podtrhávat donekonečna. Navíc se v ní každý najde.

Co se nám nezdálo? Je to už podruhé a trochu jsem od knihy očekávala nový koncept – co se týče ilustrací i témat, nijak zvlášť se Rupi Kaur neposunula. Pořád mě to bavilo, ale doufám, že na potřetí už to bude zase nějak jinak.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co v sobě nosí spoustu pocitů, které tak nějak nedokáží správně formulovat. Pro ty, co se zajímají o témata zmíněná výše. Pro všechny, kteří pořád věří v sílu slov poskládaných tak, aby zněla co nejlibozvučněji.

Čtěte také  Mateřství: Být, či nebýt matkou? To je oč tu Sheile Heti běží.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… The Art of Asking od Amandy Palmer.

Podívejte se na další knihy od Rupi Kaur!

Duchové

O čem to je? Catrina se s rodinou stěhuje na pobřeží Severní Kalifornie a není zrovna nadšená, že musí opustit svoje kamarády a zázemí. Jenže její sestra Maya trpí vážnou nemocí, proti níž působí vlhký, slaný vítr, vanoucí od moře. A léčivé účinky prý nejsou to jediné, co vítr do městečka Bahía de Luna přináší…

Proč byste si to měli přečíst? Protože Raina! Milujeme tuhle autorku. Je vtipná, ironická, nebere si servítky a postavám ve svých komiksech dokáže vdechnout život, tak, že s nimi všechno prožíváte, jako by šlo o vás. Nebo o vaši ségru. Pere se na stránkách se skutečnými problémy, které si k sobě vztáhnou nejen puberťáci, ale i dospělí.

To nejlepší na této knize? Duchové získali komiksového Oscara – Cenu Willa Eisnera – pro nejlepší dětský komiks roku 2016, to snad mluví za vše, ne? 🙂

Co se nám nezdálo? Je to super. Kritika netřeba.

Pro koho je kniha ideální? Pro věčně nedospělé milovníky komiksů všeho druhu. Hlavně těch, co jsou trochu smutné, dojemné, vtipné a zanechají ve vás spoustu emocí. A samozřejmě i pro ty, co se rádi kochají, protože Duchové jsou v neposlední řadě i originálním estetickým zážitkem.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Hilda od Lukea Pearsona.

Podívejte se na další knihy od Rainy Telgemeierové!

Šifra mistra bestselleru

O čem to je? Přemýšleli jste někdy nad tím, co přivedlo stovky tisíc čtenářů po celém světě ke knižním hitům jako Zmizelá, Dívka ve vlaku nebo k trilogii Milénium? Co kdyby existoval algoritmus, který by uměl předpovědět, ze kterých románů se stanou #1 knižního trhu? Autoři Jodie Archerová a Matthew Jockers zpracovali data z více než 20 000 románů vydaných za posledních padesát let a přišli s odvážným tvrzením – až s 97% jistotou lze předem určit, jestli rukopis bestsellerový potenciál má!

Čtěte také  6 skvělých knih, které vás spolehlivě rozpláčou

Proč byste si to měli přečíst? Protože pokud se aspoň občas ochomýtáte kolem knižního trhu, tohle vás bude zajímat. Tyhle infošky zkrátka chcete mít. Nejsou vycucané z prstu, ale těžce logicky vyvozené a skutečně zajímavé.

To nejlepší na této knize? No přece… přijdete tomu na kloub. Anatomii skutečného knižního trháku. Musím říct, že nyní čtu bestsellery s novým pohledem na věc a vy budete taky.

Co se nám nezdálo? Jsem odpůrkyní poznámek pod čarou, nejradši bych jim vyhlásila válku, i když logicky v literatuře faktu mají své místo. Jinak čtivé a lákavé knize ale ubírají na půvabu, nemůžu si pomoct.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co by si jednou přáli říct: “Tak tohle, tohle bude, dámy a pánové, další velký knižní hit!” – a věděli, že to netipují jen tak od oka, ale mají k tomu skutečně podložené důvody.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Jak číst literaturu jako profesor od Thomase C. Fostera.