blog

#copravectu: Temnými hvozdy, Zen žen a Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

V pravidelném čtvrtečním recenzování došla řada hned na dva nové, báječné komiksy – povíme vám, co je tak skvělého na Zenu žen Lely Geislerové i na Temných hvozdech Emily Carollové. Neopomněli jsme samozřejmě ani romány a prozradíme, proč byste si měli přečíst Dlouhou cestu na malou, rozzlobenou planetu, působivě krásnou knihu, která ukrývá výjimečný sci-fi příběh z budoucnosti.

Temnými hvozdy

O čem to je? O tom, že všechny děsivé a temné věci přicházejí z lesa. Že o váš život a duševní zdraví se mohou začít pokoušet ty nejpodivnější bytosti, o jejichž existenci jste ani netušili. A o tom, že to vše je možné nakreslit, zveršovat a sepsat naprosto okouzlujícím způsobem, který prostě chcete mít v knihovně.

Proč byste si to měli přečíst? Protože vám tenhle komiks rozjede fantazii na plné obrátky, vezme vás do dětství, pod peřinu s baterkou, a zároveň do světa hororů. Určitě díky tomu pak ve skutečném světě budete statečnější 😉

To nejlepší na této knize? Že je neskutečně pečlivě zpracovaná. Krásná obálka, přebal, lettering, ilustrace, skvělý překlad… A příběhy za formou nijak nezaostávají, najdete jich tu pět, jejich napůl otevřené konce a všeobjímající tajemnou vás dostanou.

Co se nám nezdálo? Že nás vlastně vyděsily pohádky. Mysleli jsme si, že na to už jsme velcí a dost stateční. 🙂 Jinak je kniha dokonalá!

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kdo se rádi bojí, mají rádi náladu filmů Tima Burtona, duchařské historky, krásné obrázky a prostředí jako z pohádek nebo veršovaných bájí.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Kytice. Zvlášť ta komiksová. Tahle kniha českou hororovou klasiku prostě připomíná. Také se vám to bude líbit, pokud máte rádi dílo Tima Burtona, třeba Můru noční, předvánoční, kniha nadchne i fanoušky a fanynky Sandmana, i když je o něco méně temná.

Čtěte také  V Martinusu je to s anglickými knihami easy

Přečtěte si i anotaci a pořiďte si tuhle krásku 😉

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

O čem to je? O jedné dlouhé cestě vesmírem, o budoucnosti, o osamělosti, o nových přátelstvích. Hlavní hrdinka Rosemary se připojuje ke svérázné a osobité posádce lodi Poutník, s nimiž zakusí nečekaná dobrodružství.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to návykové čtení, nad kterým se zasmějete i zamyslíte.

To nejlepší na této knize? Takový ten trošku střelený, osobitý humor, který nechápe úplně každý. A taky to, že je tou popisováno spoustu věcí, přístrojů a myšlenkových pochodů, které nám, “obyčejným” lidem na Zemi nejsou známé, takže je vůbec nechápete, ale vždycky si z popisu situace dovedete odvodit, co asi znamenají. A je to zábava. Ani nepotřebujete slovníček.

Co se nám nezdálo? Pomalý rozjezd, který by mohl někoho odradit. Není to vzrušující hned od první stránky, ale buďte trpěliví, stojí to za to.

Pro koho je kniha ideální? Pro geeky, kteří neustále přemítají, kam a jak se posune lidstvo v budoucnosti.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Stopařův průvodce Galaxií od Douglase Adamse.

Podívejte se na další knihy od Becky Chambers!

Zen žen

O čem to je? O ženách, o mužích, o dětech a o všech těch šílených každodenních situacích, které kolem sebe tyhle tři nejběžnější typy lidských bytostí vytvářejí. O stereotypech, víně, matkách, únavě, lásce, nepochopených vtipech a legraci, kterou je potřeba si dělat hlavně ze sebe. Jde o ty nejlepší stripy, které Lele Geislerové už roky vycházejí v Respektu.

Proč byste si to měli přečíst? Protože vám tahle neobvyklá knížka pomůže mít nad svými všedními starostmi větší nadhled.

To nejlepší na této knize? Že se v ní najdete – tedy pokud fungujete v nějakém tom mezilidském vztahu, eventuálně s dětmi, rodiči, co všechno vědí lépe, a nějakým tím vínem.

Čtěte také  Tipy na ,,No Plot Just Vibes“ knihy

Co se nám nezdálo? To, že Paseka zachovala komiksový formát známý z Respektu, je skvělé a originální, ale na knihu díky tomu potřebujete obě ruce. To je jediná výtka 🙂

Pro koho je kniha ideální? Pro ženy, které se chtějí zaradovat, že zlobivé děti, nemožné partnery a praštěné matky nemají jen ony, a pro muže, kteří chtějí získat vhled do trablů ženských protagonistek… Nebo se jim trochu zasmát.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbiloP.S. Ani Geislerové, Kafe a cigárko Marušky Doležalové nebo komiksy jako Persepolis či Lesby k pohledání – které jsou sice o vztazích mezi ženami, ale s velmi podobnou náladou a humorem.

Pořiďte si Zen žen do plátěnky či kabelky!