blog

LookBook: Listopadové hygge

5.11. 2017

Nic proti jiným ročním obdobím, ale stejně je tohle pošmourné listopadové počasí knihomolům nejvíc nakloněné. Zcela bezostyšně se můžeme celé dny válet v posteli a hltat jednu knihu za druhou. A že se jich teď na podzim rodí požehnaně! Pojďte se mrknout na náš zbrusu nový LookBook plný lákavých knižních novinek a útulné atmosféry jednoho líného víkendového rána.

Existuje snad vůbec nějaká knihomolka, která by v pubertě nezbožňovala Gilmorova děvčata a neztotožňovala se kompletně s Rory Gilmorovou? Je nám jasné, že knihu Rychleji mluvit nedokážu, kterou napsala Lorelai alias Lauren Graham nutně potřebujete k životu. Vypráví tam nejen o Gilmorkách a je to vtipné, ukecané, živelné a zábavné – zkrátka jako Lorelai 🙂

Losos v kaluži je slibná prvotina Markéty Lukáškové, která vypráví příběh docela obyčejné dvacátnice Báry, s jejímž příběhem se snadno ztotožníte – taky jí nikdy nejde vyfotit perfektní selfíčko, zdá se, že všichni kolem ní vědí líp, co se svým životem než ona a právě prožívá hluboký smutek ze ztráty blízkého člověka. Ironická a jízlivá kniha, která je pod povrchem překvapivě smutná a dojemná.

Autentickou zpověď z Jižního Súdánu, jež už léta sužují ozbrojené konflikty, vám nabízí Tomáš Šebek, jeden z Lékařů bez hranic, jehož historky jsou neuvěřitelné a jímavé a rozhodně si je potřebujete přečíst, abyste si rozšířili znalosti a povědomí o místech, o kterých jste možná jen někdy letmo slyšeli ve zprávách. Africká zima je upřímná zpověď, ve které vám zkrátka jen bere dech, co všechno jsou lidé schopní nezištně udělat pro druhé a zastydíte se, protože toho prostě děláte setsakramentsky málo. A třeba je to to správné nakopnutí proto, abychom dělali pro druhé víc.

Žádáte si čtivou literaturu faktu pro knihomola? Tady je! Jmenuje se Šifra mistra bestselleru a je to musthave pro všechny, kteří se motají kolem knižního trhu a zajímá je, co se na něm právě děje. Nesmírně poutavý vhled do receptu, z nějž se kuchtí světové bestsellery jako je Zmizelá, Dívka ve vlaku nebo Padesát odstínů šedi rozhodně potřebujete.

Aspoň jednu pořádnou detektivku by to chtělo, žejo! Samozřejmě ji pro vás máme 😉 Jmenuje se Modrá světla Jokohamy a odehrává se v Tokiu. Inspektor Iwata řeší hrůzostrašný případ vyvražděné rodiny i svá traumata z minulosti a je to přesně takový ten napínavý příběh, který vám nedá spát a který budete hltat dlouho do noci.

A na závěr tu máme ještě jednu milou lahůdku – Kromobyčejnou pouť Barnabyho Brocketa. Pan a paní Brocketovi jsou úplně obyčejný, spořádaný pár a jsou na to náležitě pyšní. Všechno se jim ale vymkne z rukou, když se jim narodí chlapec vzpírající se gravitačnímu zákonu. Barnaby zkrátka létá. Kouzelný příběh o výjimečných a nečekaných přátelstvích vás jednoduše pohladí po duši.

Ach, ty rozkošné komiksy! Agnes a sedmý host nezapře svůj severský původ, honosí se chladnými barvami a humorem černým jako noc, ale stejně je to pořád děsně roztomilé. Vydejte se na pustý ostrov, kde se nachází tajuplný zámek plný duchů, obrazů a podivných hostů.