blog

7 zajímavostí o fenoménu Pýcha a předsudek

Pokud jste si také zamilovali světovou klasiku z pera Jane Austenové, pravděpodobně vás potěší pár doplňujících informací o příběhu a jeho autorce. Ať žije Elizabeth, pan Darcy a všechna ta galantnost dávných časů! Román v neděli 28. ledna oslavuje své 205. narozeniny od prvního vydání, takže gratulujeme a jdeme na to. ;)

1. Příběh, který (téměř) napsal sám život…

Jak nás při hodinách literatury ve škole učili: literatura je vždy odrazem doby. Ani v případě děl od Austenové tomu není jinak. Podle všeho se námětem Pýchy a předsudku do značné míry stala právě autorčina osobní zkušenost – bohužel nenaplněná láska k mladému muži jménem Tom Lefroy. Neměla dostatečný majetek, aby pro něj byla vhodnou partií – a tak se zasnoubil s jinou, zámožnější ženou. Možná i proto dopřála alespoň svému románu šťastný konec.

2. Nejprve jako korespondence

Jako spousta jiných knih od Austenové, Pýcha a předsudek byla původně vydaná ve formě dopisů. Epistolární díla byla v té době velmi častou a běžnou záležitostí.

3. Lýdie se vydala do skotského Las Vegas

Když vás v současné době přepadne neodkladná touha uzavřít manželský svazek, navštívíte Las Vegas. Ale co dělat, když žijete v 19. století v Anglii? Netřeba si zoufat – hned v prvním městě za skotskou hranicí vás oddali, a to dokonce i v případě, že vám nebylo ještě ani jedenadvacet a neměli jste souhlas rodičů, nebylo třeba ani přihlížet na všelijaké náboženské záležitosti. A tak se Lýdie vydala na cestu do Gretna Green (ačkoliv tam nakonec nedorazila) 😉

4. Austenová měla podobně blízký vztah se svou sestrou jako Elizabeth

Psaly si téměř denně, svěřovaly se jedna druhé a vždy spolu chtěly bydlet v jedné místnosti, i když každá mohla mít svou vlastní ložnici. Takový byl vztah dvou sester, Jane a Cassandry Austenových. Není se čemu divit, že v románu nacházíme podobně vykreslený sesterský vztah.

5. Pan Darcy je skutečný boháč!

V novinách The Telegraph v roce 2013 spočítali, že dle současného kurzu by roční renta pana Darcyho představovala 12 milionů liber. Jde přitom jen o zisky z mnohem rozsáhlejšího majetku! Nedivíme se tedy, že při hledání té “nejsprávnější” snoubenky pro tohoto zámožného muže bylo vyvinuto takové úsilí…

Čtěte také  3 důvody proč stále čteme Pýchu a předsudek
6. Inspirace pro název knihy

Román dostal svůj název podle knihy Cecilia od Fanny Burney, kde se fráze “pýcha a předsudek” vyskytla hned třikrát.

7. Kniha byla poprvé publikována anonymně

Kdybyste si tehdy pořídili nějakou knihu kterou napsala Jane Austen, pravděpodobně byste vůbec nevěděli, že právě ona je autorkou. Vyhýbala se dokonce i pseudonymům a podepisovala se jen jako “Lady” nebo “od autorky Rozumu a citu”. Mimochodem, Pýchu a předsudek napsala Austen jako první, ale vydavatel knihu odmítl a vydána byla právě až po úspěchu Rozumu a citu. Totožnost úspěšné spisovatelky odhalil až po její smrti její bratr.

Bonus na závěr

Knihy Jane Austenové jsou specifické košatými dialogy, ve kterých znatelně prosakuje dobová galantnost. Vezměte si například větu s poměrně jednoznačným významem: “Od první chvíle jsem věděla, že tě nikdy nebudu chtít.” je v podání Elizabeth převyprávěna následovně:

“Od samého začátku – snad od první chvíle, kdy jsem vás poznala, jste mě svým chováním utvrdil v přesvědčení, že jste arogantní, samolibý člověk, že sobecky přehlížíte city ostatních, a na základě této antipatie vyrostl v průběhu dalších událostí nepřekonatelný odpor, takže jsem už měsíc na to věděla, že jste poslední člověk na světě, kterého by mně mohli vnutit za muže.”

Tento článek vznikl na základě tipů nalezených zde.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora