blog

Tomski&Polanski: Podle naší knihovny je poznat, že jsme ilustrátoři

Tomski&Polanski jsou báječná ilustrátorská dvojice, která obsahuje dva nadané umělce: Ilonu a Lukáše. Vyzpovídali jsme je pro vás, abyste se dozvěděli něco ze zákulisí procesu ilustrátorské tvorby, jak vznikaly naše sběratelské záložky a knihotrika a na jaké nové obrázky se můžete těšit.

První otázka z knihkupectví nemůže být jiného, než: jakou knihu, kterou jste v poslední době přečetli, byste doporučili dál a proč?

Naposledy jsme četli Velkého Gatsbyho z nakladatelství Leda. Dělali jsme k ní spoustu pěkných ilustrací. Tak až vyjde, doporučujeme prohlédnout, nechat na sebe zapůsobit ten starodávný příběh i s našimi – v tomto případě – tajemnými obrázky.

To je naše oblíbená kniha a ukázky z nového vydání, které jsme viděli, vypadají nesmírně krásně! Prozradíte našim čtenářům, co od ilustrací v knize mohou čekat?

Představte si tajemnou atmosféru, spoustu symbolů, estetiku 20. let a do toho spoustu emocí od všech hlavních postav… všechno takové mlhavé, jako vzpomínka na doby dávno minulé. Moc se na vydání těšíme.

Říká se, že podle knihovny poznáš člověka. Jak vypadají vaše knihovny?

Podle naší knihovny je poznat, že jsme ilustrátoři. Samé kreslené kousky, plné obrázků většinou s málem textu 🙂 Máme rádi české, francouzské, vlastně celosvětově populární kreslené knížky od oblíbených autorů.

Vaší práci najdeme na přebalech knih a desek, v časopisech, na tkaničkách, kartách a teď i na našich knihotrikách a záložkách. Na jakém speciálním místě/prostoru/věci byste ještě rádi viděli svoje ilustrace?

Jeden takový sen je přenést ilustrace do soch/objektů a vidět je ve veřejném prostoru, to by bylo krásné.

Jak vypadá proces vaší tvorby a hlavně jak vypadá proces tvorby knihotrik a záložek?

Nejprve vznikne skica tužkou nebo černou propiskou na papír. Potom podle skici začne tvorba digitální, nejprve to je hrubá varianta s barevnou paletou a přibližným rozložením obrázku. Následuje proces “propracování” detailů. Finální ilustrace se vyexportuje a pošle mailem. Někdy děláme i plakáty, které ve spolupráci s naším tiskařem přeneseme na papír.

Máte na svědomí design našich nových knihotrik, které mají motivy z Proměny od Kafky, Harryho Pottera a Davida a Goliáše. Přečetli jste všechny tyhle knihy?

Když vezmeme celou naši dvojku dohromady, tak asi jo 🙂

Čtěte také  5 důvodů, proč vyzkoušet Knihovrátek

Jaký byl první knihotrikový motiv, který jste začali kreslit?

První byl David a Goliáš. Člověk s tím Davidem docela sympatizuje, jelikož nejsme největší lidé 🙂

Zasloužili jste se i o nový design našich krásných nových sběratelských záložek. Jak dlouho trvalo, než jste vymysleli, jak bude vypadat výsledný obraz, který se složí ze všech deseti záložek? A jak dlouho trvalo nakreslit jednu záložku?

Byla to krásná práce, kreslit nějakou sérii, je vždy výzva a koncepční práce, to máme rádi. Téma úplně neprozradíme, aby bylo co sbírat, ale jde o bytosti knihami posedlé. Hodinu až dvě jedna záložka zabrala, ale příjemná práce se na hodinkách moc nesleduje.

Zkuste dát nějakou nápovědu, co mohou čtenáři a čtenářky podle vás čekat od výsledné záložkové ilustrace 😉

Představte si situaci, ve které se čtou knihy příjemně. Navíc se sejde více tvorů, jenž se rádi utápí v příbězích. A budou se číst velké věci… Taky trochu to bude takové peciválské… 🙂

Co se knižní ilustrace týče, máte nějaký český nebo zahraniční ilustrátorský vzor?

Mezi naše vzory patří ze zahraničí třeba Malika Favre, Tom Haugomat, Victo Nagai a spousty dalších. Z Čech jsou to všichni ti ilustrátoři, kteří tvrdě pracují na krásných knihách, které v současné době vychází. Je jich moc a jmenovat jednoho by bylo nespravedlivé a taky nechceme pohněvat přátele, na které bychom zapomněli 🙂

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora