blog

Na jaké knihy se můžeme těšit v roce 2019?

Už víme, co nás čeká v roce 2019! Budoucnost sice věštit neumíme, ale křišťálovou kouli nám v tomhle případě nahradily ediční plány na první polovinu roku ;-) A víme ještě trochu víc! Tak se pojďme společně podívat, na jaká knižní dobrodružství se v tomhle roce můžeme těšit.

Rok 2019 bude, zdá se, čtenářsky mimořádně plodný. Čeká nás celá řada skvělých českých románů i velmi slibné zahraniční překlady. Bude přát zejména severským detektivkám a očekáváme i návrat humoristické literatury ve velkém stylu.

Mezi ty vůbec nejzajímavější očekávané překlady patří současně asi nejzajímavější a nejznámější francouzský spisovatel Michel Houellebecq a jeho před pár dny vyšlá próza Serotonin. U nás se jí dočkáme pravděpodobně v červnu pod stejným názvem.

Hned v prvních měsících nás čeká několik očekávaných detektivek. Slušnou fanouškovskou základnu si v Čechách vybudoval Bernard Minier, pověstný svým rozmáchlým stylem a sofistikovanými zápletkami. Na jeho Sestry se můžeme těšit už 14. února. Hned v závěsu za Minierem vyjde novinka Samuela Bjorka Clona. Na Bjorka si určitě pamatujete díky knihám V lese visí anděl a Sova. Clona vyjde v českém překladu v březnu.

Jedním z momentů, kterých se nemůžeme dočkat, je návrat populární humoristické literatury. Vyjde totiž pokračování Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel, kniha, která se dočkala ovací i filmové adaptace. Jonas Jonasson sepsal jeho další dobrodružství pod názvem Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět. Stojednaletý stařík u nás oslaví své narozeniny 28. února 🙂 Kromě toho na vás čekají třeba Prázdniny v Evropě od Ládi Zibury (plánované na duben nebo květen), ve kterých o legraci také jistě nebude nouze!

Co se chystá v českých luzích a hájích? Po pár letech se můžeme těšit na novou knihu Kateřiny Tučkové, autorky Žítkovských bohyní! Román ponese název Bílá voda, zatím však nevíme, kdy přesně jej můžeme očekávat. V Hostu, který je domovským nakladatelstvím Kateřiny Tučkové, už se připravuje i nová kniha Aleny Mornštajnové. Ta si získala srdce českých čtenářů románem Hana. Už víme, že Mornštajnové kniha vyjde pravděpodobně v květnu, ale o názvu ještě není rozhodnuto.

Jedním z nejzásadnějších okamžiků letošního roku bude pro leckteré čtenáře a čtenářky 28. srpen. Vyjde totiž nejen ve Švédsku, ale i v dalších státech (mezi kterými nebude chybět Česká republika), poslední díl série Milénium. Kniha, pod kterou bude podepsán David Lagercrantz, jež na tvorbu Stiega Larssona navazuje od roku 2015, ponese název Dívka, která musí zemřít.

Lagercrantzův román nebude jedinou velkou událostí v detektivní literatuře na severu. Můžete se totiž těšit i na dvanáctou knihu Joa Nesbøho s Harrym Holem opět v ústřední roli! U Nesbøho se nemusíme obávat toho, že by kniha nebyla dobrá; nehledě na množství děl, které už svým fanouškům naservíroval, se kvalita jeho psaní ani trochu nesnížila. A do třetice všeho dobrého z oblasti krimi, v létě vyjde další román J. K. Rowlingové alias Roberta Galbraitha o Cormoranu Strikovi. Kdo je zvědavý na to, kam se posune jeho donekonečna omílaný vztah s Robin? 🙂 Navíc, co se týče Rowlingové, nebude to to jediné, čeho se od ní letos dočkáme (uf!:), můžete se totiž těšit na další díl filmových Fantastických zvířat zpracovaných ve formě scénáře.

Tohle je samozřejmě pořád jen střípek z toho všeho skvělého, na co se letos můžeme těšit. Kromě těchto zaručených novinek nás čeká shledání se starými, milovanými tituly v novém kabátku (věděli jste, že Lolita vyjde u Paseky s novou obálkou, protože letos slavíme 120. výročí od narození Nabokova?) a jistojistě i spousta překvapivých knižních lásek na první pohled <3

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana