blog

6 jarních novinek, které potřebujete do své knihovny

Povězme si to takhle: těch nových knížek, které potřebujete do své knihovny, je asi tak milion. Nebo spíš miliarda. My víme. A pořád vycházejí další a další. Ale nebojte, pomůžeme vám zorientovat se v edičních plánech, máme pro vás totiž 6 #musthave knih, bez kterých to během letošního jara nepůjde. Tyhle byste zmeškat neměli, byla by to totiž věčná škoda.

Povězme si to takhle: těch nových knížek, které potřebujete do své knihovny, je asi tak milion. Nebo spíš miliarda. My víme. A pořád vycházejí další a další. Ale nebojte, pomůžeme vám zorientovat se v edičních plánech, máme pro vás totiž 6 #musthave knih, bez kterých to během letošního jara nepůjde. Tyhle byste zmeškat neměli, byla by to totiž věčná škoda.


Tiché roky

Jedna z nejočekávanějších knih letošního roku je tu! Po obrovském úspěchu románu Hana od Aleny Mornštajnové začali čtenáři okamžitě netrpělivě vyhlížet další knihu a očekávání jsou samozřejmě vysoká. My už jsme si část Tichých roků přečetli a slavnostně můžeme prohlásit, že Mornštajnová tu laťku, kterou s Hanou nasadila opravdu vysoko, s lehkostí ještě o fous navýšila Tichými roky. I tentokrát se probíráme českou historií 20. století, ale víc než kdy dřív jde o intimní rodinné drama, takové, které vás nejen vtáhne do děje, ale způsobí vám husí kůži a skutečně intenzivní emoce. Obálka se může (jak je u Hostu zvykem) pochlubit krásnou grafikou světového formátu a příběh je originální a silný. Jestli ještě existuje někdo, kdo pochyboval o literárních kvalitách Aleny Mornštajnové, Tichými roky jej autorka dozajista umlčí. Tohle čtení je zážitek!


Můj příběh

Obálka s Michelle Obama se už všudemožně objevuje pěkně dlouho, ale šlo o anglický originál – teď si konečně můžeme přečíst i český překlad! Bývalá první dáma je jednou z nejikoničtějších a nejpodmanivějších žen naší éry. Anotace slibuje hluboké úvahy a úchvatné vypravěčství plné příběhů ze života po boku prezidenta Spojených států a my věříme, že to rozhodně bude stát za to! Tato kniha nepochybně patří mezi ty, u kterých se budete moci zasmát a zároveň se vzdělat a rozšířit si obzory. Číst pravidelně paměti důležitých lidí je skoro tak důležité, jako číst beletrii, tak si tuhle knihu nenechte ujít.

Čtěte také  In & Out 2024: Jaký by měl být tento rok?

Gentleman v Moskvě

Velmi dlouho jsme přemýšleli, zda sem umístit spíš Lolitu, která letos vyšla v novém kabátku a byla dubnovou knihou v našem Čtenářském klubu, ale nakonec jsme se rozhodli, že se přikloníme spíš ke Gentlemanovi. Ne protože by byl lepší, ale protože původně Lolita novinkou přece jen není a vsadíme se, že už ji má přečteno z vás víc, než Gentlemana – a tak jsme se rozhodli, že tomuhle románu uděláme víc prostoru 😉 Velkolepý příběh klenoucí se od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci, má jednu zásadní výhodu nad ostatními, a tou je hlavní hrdina Rostov. Rozený optimista a uhlazený vzdělanec plný důvtipu vás očaruje a věříme, že po dočtení se vám po něm ještě dlouho bude stýskat. Sofistikovaný historický román s přesahem, který je zároveň velmi vtipný, čtivý a inteligentní – ano, ten by rozhodně měl být nedílnou součástí vaší knihovny!


Kaštánek

Náš výběr musí obsahovat alespoň jednu knihu, ze které vám půjde mráz po zádech! Vybrali jsme Kaštánka, nový thriller z dílny Knihy Zlín, který slibuje vražednou misi s pachatelem, který šíří strach po celém Dánsku. Máme tu ambiciózní vyšetřovatelku, která si musí poradit s novým kolegou, podmanivou Kodaň a případ, který nebude snadné vyřešit. Ruku v ruce s tím samozřejmě jde čtivost, napětí a rychlý spád, tak, jak se u dobrého thrilleru sluší a patří. Kaštánek si bere ze severských thrillerů to nejlepší a vytváří zajímavý mix, který nebude nudit žádného znalce severských knížek a zároveň může přitáhnout ty čtenáře, kteří jsou dosud severskou thrillerovou literaturou nepolíbeni. Vsadíme se, že za jeden víkend knížku hravě přelouskáte a určitě se pak do thrillerových vod (pokud v nich už nejste až po uši) pustíte hlouběji!

Čtěte také  Nové adaptace knih na streamovacích platformách

12 pravidel pro život

Co by měl znát každý člověk v moderním světě? Na to se ptá psycholog Jordan B. Peterson v knize, která se okamžitě stala celosvětovým bestsellerem. Knížka s podtitulem „Protilátka proti chaosu“ vychází konečně i v češtině a její autor je považován za nejvlivnějšího intelektuála západního světa. V knize vám poskytne jednoduše návod na to, jak vést správný život – rozhodně jsme tedy zvědaví na to, jak Peterson vidí svět a co je podle něj třeba dělat proto, aby naše životy byly naplněné a pohodové. Jedno z jeho pravidel, že bychom měli pohladit každou kočku, kterou potkáme na ulici, se nám moc zamlouvá 😊 Peterson rozebírá sebekázeň i svobodu, dobrodružství a zodpovědnost, smysl života i víru. Kniha se sice řadí do „odborné psychologie“, což zavání studiem a odbornými pojmy, ale nebojte se, jde o lidově zpracovanou knihu, kterou můžete číst stejně snadno jako kteroukoliv beletrii. Tak co na to říkáte, pustíte se do ní?


Trny v čase

A ještě jednu young adultovku na závěr! Tahle je z českého prostředí a tak nějak se nám zdálo, že hlavní hrdinkou je Sofie ze Sofiina světa od Josteina Gaardera, pamatujete na ni? 😊 Tahle Sofie ale vyrostla, jmenuje se Karolína, chodí na fildu, pije karamelové latté a je to sečtělá holka, co miluje filozofii. Taky ji trápí, že nikdy nepoznala svou maminku. Navíc se jí zdají dost divné sny a pak se taky potká s drzým Tomášem, který se jí vlastně dost líbí. Opáčko z filozofie pro vás přichystal debutující autor Jan Tomeš a je to jako by se spojil Gaarder s Danem Brownem a ještě svou troškou přispěla Lenka Lanczová. Pro všechny čtenáře, kterým tato jména něco říkají, je to rozhodně ta pravá oddychovka, kterou slupnou jako malinu, dobře se u ní pobaví a mnozí jistě s nostalgickým úsměvem zavzpomínají na svá studentská léta a první výlety do ciziny. Čtení má být odpočinek, tak zkuste relax s Trny v čase 😉

Čtěte také  Tipy na malá nakladatelství

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora