blog

6 tipů, jak se stát lepším čtenářem a mít více času na čtení

Rozhodně si nemyslíme, že by čtení knížek měla být pouze výzva, nebo závod. Čtení je vášeň, radost, odpočinek a zábava – to především! Ale pro ty z vás, co by na sobě rádi pracovali a zlepšovali se a navíc ještě měli toho času na čtení, který všichni tolik potřebujeme, aspoň o fous víc, jsme si připravili 6 jednoduchých a přece účinných tipů, jak na to.

Rozhodně si nemyslíme, že by čtení knížek měla být pouze výzva, nebo závod. Čtení je vášeň, radost, odpočinek a zábava – to především! Ale pro ty z vás, co by na sobě rádi pracovali a zlepšovali se a navíc ještě měli toho času na čtení, který všichni tolik potřebujeme, aspoň o fous víc, jsme si připravili 6 jednoduchých a přece účinných tipů, jak na to.

1) Vyberte si tu správnou knihu.

To nejjednodušší a zároveň to nejzásadnější! Vybrat si dobrou knihu je základní esencí pro to, abyste si pak čtení co nejvíc užili. Každý nadšený čtenář nebo čtenářka znají ten milý rozmar, když si vyberou novou knihu pouze na základě pěkné obálky, které zkrátka nemohou odolat a co si budeme povídat, my jsme zrovna takoví! Jednou za čas je to fajn, ale kdybychom to tak dělali pořád, asi bychom se k naší oblíbené literatuře nikdy nedobrali. Ujasněte si, na co máte chuť, nechte si poradit, inspirujte se mezi bookstagramy. Vybrat si tu správnou knihu se může zdát triviální, ale pro opravdovou radost ze čtení je to nezbytné.

Chcete číst zejména pro radost, nebo se chcete vzdělávat?
Který žánr je vám nejbližší?
Chcete, aby kniha byla výzva, nebo odpočinek?
Hledáte únik z reality?
Zajímají vás knihy, kolem kterých je šuškanda?


2) Mějte svůj čtecí plán.

Pokud bojujete s tím, že si na čtení pořád nemůžete najít čas, jednoduše knihy zařaďte jako nedílnou součást do svého denního plánu. Divili byste se, jak s vaším to-read listem pohne každodenní půlhodinové čtení. A 30 minut máme skoro každý, no ne? Důležité je, aby pro vás bylo čtení opravdovou prioritou a abyste věděli, proč je pro vás vlastně důležité. Když se zamyslíte nad tím, co vám v každodenním čtení brání, možná přijdete na nějaké rušivé faktory, které je možné odstranit, nebo zjistíte, že dočítat knihy za každou cenu až do konce, i když vás vůbec nebaví, je zbytečné trápení.

Co vám brání v každodenním čtení?
Je pro vás čtení prioritou?
Dočtete knihu až do konce, i když vás nebaví?


3) Ponořte se do knihy.

Odhoďte telefon, nebo alespoň vypněte notifikace. Zkuste si při čtení dělat poznámky a zapisovat myšlenky, které vás ke knize napadnou. Až příběh dočtete, převyprávějte někomu ve stručnosti, o čem to bylo. Nechte si jej zarýt do paměti. Prožívejte emoce, jako by autor knihy psal o vás, přejeďte správnou tramvajovou zastávku, zrušte schůzky a zkuste si čtení užívat na sto procent. Knížky jsou jedna z nejlepších věcí na světě, byla by škoda nevěnovat jim absolutní pozornost 😊

Máte telefon při čtení vždycky někde poblíž?
Používáte tužku na podtrhávání, nebo lepítka na poznámky?
Když si všimnete, že přeskakujete slova, vrátíte se zpátky?
Čtete víckrát příběhy, které vás na poprvé oslovily?
Když dočtete knihu, dokážete shrnout její obsah?


4) Čtěte kriticky.

Nelekejte se, jak jsme psali výše, čtení je pro nás především zábava! To ale neznamená, že jej nemůžeme posunout na další level. Jedna z mnoha báječných věcí na čtení je to, že se díky nim můžeme naučit lépe kriticky přemýšlet, ověřovat fakta, zjišťovat souvislosti a lépe formulovat názory. „Číst kriticky“ je zkrátka něco, co se dá velmi snadno naučit a vsadíme se, že společně se soustředěným čtením budete mít z knížek daleko intenzivnější zážitek.

Kladete si při čtení otázky vztahující se k textu?
Zjišťujete si zajímavosti o knize a jejím autorovi?
Dokážete knihu po dočtení kriticky zhodnotit?


5) Vyzkoušejte jiný formát.

Nad papír není! Ale vyzkoušet nový formát knih může leckdy otevřít nové obzory a hlavně díky tomu přečtete daleko víc knih! Protože i když je čtení nejlepší věc na světě, bohužel třeba při řízení auta se klasická kniha číst nedá. Na rozdíl od audioknih 😉 Když se totiž zeptá knihomol knihomola, co za žánr poslouchá, vůbec tím nemá na mysli hudbu… Vyzkoušejte digitální formáty knih, rozšiřte si tak zážitek z příběhů, které už znáte a najděte si to, co vám nejvíc vyhovuje.

Už jste vyzkoušeli čtení e-knih v telefonu?
Co posloucháte za žánr?
Jsou digitální knihy nepřátelé, nebo pomocníci?


6) Buďte společenským čtenářem / čtenářkou.

Mnozí se domnívají, že čtení je samotářská činnost. Je pravdou, že pro početnou skupinu čtenářů je právě proto oblíbené, ale vůbec to tak být nemusí. Takže pokud jste společenský tvor, nesmutněte, že s knížkou budete jen sedět doma. Známe nespočet knihomolů, kteří si díky čtenářskému souznění našli nové přátele, s oblibou trávíme čas na knižních akcích, čteme v parcích a kavárnách a na Facebooku najdete náš online Čtenářský klub, kde můžete konverzovat o knihách, kdykoliv se vám zamane!

Už konverzujete o knihách v našem Čtenářském klubu?
Navštívili jste někdy nějakou knižní akci?
Sledujete na sociálních sítích bulvární celebrity, nebo vaše oblíbené spisovatele?
S kým si povídáte o přečtených knihách?
Čtete jen doma, nebo i na veřejnosti?

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora