blog

7 nejočekávanějších knih letošního podzimu

Podzim už je v plném proudu a ediční plány překypují skvělými knižními novinkami, které lákají na slibné anotace a líbivé obálky. Jenže s kterou z té spousty knih začít nejdřív, že? Povíme vám, co byste si měli přečíst, pokud se chcete zaměřit na ty nejočekávanější knihy letošního podzimu. Vyrobte si horký nápoj do svého knihohrnku a nechte se navnadit na knihy, co hýbou knižním světem.

Podzim už je v plném proudu a ediční plány překypují skvělými knižními novinkami, které lákají na slibné anotace a líbivé obálky. Jenže s kterou z té spousty knih začít nejdřív, že? Povíme vám, co byste si měli přečíst, pokud se chcete zaměřit na ty nejočekávanější knihy letošního podzimu. Vyrobte si horký nápoj do svého knihohrnku a nechte se navnadit na knihy, co hýbou knižním světem.

1) Smrtící bílá od Roberta Galbraitha

Za to, že po Harry Potterovi začala J. K. Rowlingová psát detektivky, byl jistě vděčný nejeden knihomol či knihomolka. Jsme zvědaví, jak se vám bude zamlouvat čtvrtý díl její série s Cormoranem Strikem – mně se podařilo přečíst ji v předstihu a byla jsem upřímně nadšená. Nevím, jakou návykovou látku to ta Rowlingová do svého psaní přidává, ale rozhodně si nestěžuju. Jakmile si knížku pořídíte, berte si dovolenou a zrušte všechny schůzky, protože budete chtít jen číst, číst a číst. Je to přesně taková ta vděčná literatura, která vám připomene, proč jsme se do čtení zamilovali v první řadě – je to proto, že je to ta nejlepší závislost na světě. Nebudete chtít, aby ten příběh skončil a rozhodně budete chtít další. Ve čtvrtém dílu se rozvíjí dosud nejpropracovanější zápletka a ano, je potřeba přečíst předchozí tři díly, abyste si to jaksepatří užili. Závidím všem, kteří to mají teprve před sebou!


2) Dívka, která musí zemřít od Davida Lagercrantze

Přiznávám se bez mučení, že jsem doposud žádné Milénium nečetla. První tři knihy od Larssona se mi vyhnuly obloukem a i když jsem z čisté zvědavosti sledovala všechny informace o tom, jak David Lagercrantz převzal po Larssonovi „žezlo“ a jal se pokračovat v jeho příběhu, jak už to tak bývá, spousta knih na mém nočním stolku i psacím stole mi zamezila seznámení s Lisbeth Salanderovou. Anotace šestého dílu je každopádně slibná a moje zvědavost čím dál tím větší, takže přemýšlím, že se do knížek letos na podzim konečně pustím. Nadšené ohlasy čtenářů a čtenářek mě zkrátka vždycky přesvědčí, že to bude stát za to!

Čtěte také  Už máte dárek pro fanouška české beletrie? 5 tipů, se kterými pod stromečkem zabodujete

3) Nůž od Joa Nesboho

Zdá se, že Harry Hole ještě zdaleka neřekl poslední slovo, ačkoliv jeho vyhlídky na začátku dvanáctého dílu nejsou zrovna růžové. Jsem nesmírně zvědavá, kam se bude nejúspěšnější severská krimi série ubírat v knize číslo dvanáct, protože už leckdy překonala má očekávání. Pro ty, kteří s Harry Holem prožili už alespoň jedno dobrodružství, bude tahle kniha povinností, věřím totiž, že Nesbo má svým fanouškům ještě rozhodně co vyprávět.


4) Poutník, čarodějnice a červ od Christophera Paoliniho

Kdo by nepamatoval na Eragona! Byla to jedna z prvních knih, kterou jsem si kdysi dávno půjčila v knihovně a po přečtení si ji musela hned koupit, protože tenhle příběh jsem zkrátka potřebovala mít ve své knihovně. Toho, že nemám svého draka, jsem litovala téměř tolik jako toho, že mi nikdy nepřišel dopis z Bradavic 😊 Nejnovější kniha od Paoliniho obsahuje tři zbrusu nové příběhy z Alagaësie doplněné o historky z Eragonova života. Odkaz Dračích jezdců zkrátka znovu ožívá!


5) 21 lekcí pro 21. století od Yuvala Noaha Harariho

V našem výběru samozřejmě nechybí ani kvalitní non fiction, která vás vyzbrojí kritickým myšlením a otevře nové obzory. Na začátku roku jsem se nechala zlákal kamarádkou, která mě přesvědčila, abych si přečetla Harariho Sapiens a okamžitě jsem mu propadla. Ještě si musím přečíst jeho Homo Deus, abych měla kompletní zprávu jak o minulosti, tak i budoucnosti lidstva. V jedenadvaceti lekcích získáte v téhle na první pohled trochu infantilně růžové knížce pomocnou ruku k tomu, abyste se lépe vyznali v dnešním, občas trochu popleteném světě. A tuším, že to zase bude brilantní, břitké, vtipné, chytré a naléhavé. Moc se těším!


6) Les přízraků od Juraje Červenáka

Tak trochu detektivní, tak trochu thrillerové, to jsou romány od Juraje Červenáka, které hýbou československým knižním trhem. Říjnová kniha se tentokrát odehrává v Trutnově a anotace slibuje temný příběh podobně laděný, jako bylo pět předchozích z cyklu historických detektivek zasazených do dob protitureckých válek na sklonku šestnáctého století. Pavučinu zločinů s tím můžete rozplétat už letos v říjnu a vsadíme se, že to bude zase stát za to.

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

7) Kirke od Madeline Miller

Jako poslední, sedmou knihu, bychom vám rádi představili Kirke, která vychází ve stejný den jako Les přízraků. Nevím, jak vy, ale já jsem jako malé knihomolče doslova hltala Staré řecké báje a pověsti a byla jsem nadšená, když se mi do rukou dostala kniha Achilleova píseň. A právě její autorka u nás na podzim vydává novou knihu! Bude o trójské válce z pohledu žen, což je dosud poměrně nezpracované téma a jsem velmi zvědavá, jak tento příběh autorka uchopila a kam se v jejím podání bude ubírat. Každopádně už teď tuším, že to bude knížka na podzimní večery jako dělaná!


Dejte nám vědět na Facebooku nebo Instagramu, na jakou z výše zmíněných knih se nejvíc těšíte vy!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora