blog

6 tipů pro šťastnější podzim

Co si budeme povídat, jestli existuje něco jako „knihomolské roční období“, většině z vás asi na mysli jako první vyvstane právě podzim. Už to prostě k sobě tak nějak patří, knížky, barevné listí, svetry a horké nápoje, co říkáte? 

Co si budeme povídat, jestli existuje něco jako „knihomolské roční období“, většině z vás asi na mysli jako první vyvstane právě podzim. Už to prostě k sobě tak nějak patří, knížky, barevné listí, svetry a horké nápoje, co říkáte? 

Kdybych měla povědět, jak to vidím se čtením a ročními obdobími, bylo by to asi následovně. V zimě je to magická záležitost, kouzelné a křehké momenty, možná proto, že čtu knihy, které jsem dostala pod stromeček, nebo proto, že tohle období je celé naplněné světýlky, vánočkou a příslibem překvapení. Je to taková nepolapitelná pohádka. Na jaře zase všem, co přečtu, hledám nové literární zázraky; je to období, kdy se nakladatelé probouzejí ze zimního spánku a objevují se první bestsellery, přejde měsíc knihy a je tu Svět knihy, v tomhle období zkrátka raší rostlinky i knížky stejnou intenzitou. V létě se čtení rovná dovolená. Pohoda. V tuhle dobu čtu nejčastěji jednodušší, odpočinkové knížky, u kterých nemusím přemýšlet.

Když se řekne podzim, čtení je to první, co mi v tomhle období přijde na mysl. Asi proto, že i když se některé věci zrychlují (zdravím všechny, co těžce prožívají návrat do školy), příroda se zpomaluje a já asi taky. A neznám lepší způsob jak zpomalit, než se začíst do dobré knihy. Mám podzim ráda, je to období, kdy se barví listí a můžu se zase vrátit k pleteným svetrům, ale chápu, že to takhle nemají všichni (snažím se, vážně). Rozhodla jsem se tedy, že vám tu sem napíšu, jak si ten podzim udělat hezčí, pokud zrovna automaticky nejste velkými fanoušky mlhy, teploty pod deset stupňů a vytrvalého mrholení.


1) Berte to tak optimisticky, jak jen to půjde

Když jsem přemítala, co je vlastně pro mě na tom podzimu tak skvělé, došla jsem k tomu, že už je to vůbec ten fakt, že konečně přišlo období, na které se tolik těším. Nefňukám, že bude zima, nemám mrzení z toho, že v půl páté bude tma. Beru to tak, jak to je a ke všemu spojenému s podzimem a zimou přistupuju automaticky pozitivně. Tak si tak říkám, když to nebudete rovnou vidět černě, třeba to tak černé hned od začátku nebude, co vy na to? 😊

Čtěte také  5 zajímavostí, které jste o Kafkovi možná nevěděli

2) Vybírejte nové knihy. Čím déle, tím lépe

Vybírání knih je jednou z etap, které ke čtení prostě patří a mám ji nesmírně ráda. Dobře víme, že vybírat si knížky v eshopu není to samé, jako když si je můžete ohmatat v knihkupectví, jak když si můžete s knihou zalézt do skrytého koutku mezi regály a přečíst prvních pár stránek. Ale děláme, co můžeme, abychom se tomu aspoň virtuálně přiblížili. U spousty knih si dnes můžete ukázku přečíst online, u titulů najdete recenze – ať už přímo od nás nebo od zákazníků, kteří už mají knihu přečtenou – a snažíme se, aby byl nákup co možná nejpohodlnější. Mě to knihkupectví zas tak moc nechybí, mou oblíbenou prokrastinací v práci (nikomu ani muk!) je proklikávat se hodiny a hodiny naším webem, hledat inspiraci v knižních kolekcích a přidávat si knihy do wishlistu a svého čtenářského profilu. To všechno můžete taky a víte, má to celkem terapeutické účinky. Prostředí knih je prostě skvělé offline i online 😊

3) Čtěte pomalu

Zatímco většinou příběhy, které se mi opravdu líbí, doslova hltám a čtu je všude – v tramvaji, po cestě do práce, ráno při čištění zubů – na podzim zpomaluji i během čtení. Najednou si mnohem radši uvařím čaj do knihohrnku, připravím si mlsky, zakutám se do postele s dekou, odhodím telefon a soustředím se jen na čtení. Klidně si některé odstavce, které se mi opravdu líbí, čtu víckrát. Vypisuju si celé stránky knih do svého zápisníku. Prostě si to užívám. Je to způsob, jak se pořádně rozmazlit a zároveň si myslím, že si to ty příběhy zkrátka zaslouží.

4) Rozmazlete se dosyta

Ať už se to týká pořádného jídla, dobrého čaje (hádám, že právě v zimě chutná čaj mnohem lépe, když konečně plní svůj účel, tedy zahřeje) nebo třeba malých drobností pro radost, stojíte za to, abyste si udělali radost. A pokud právě dorazilo roční období, se kterým si tak docela nerozumíte, je o důvod víc mít se rádi. Pro mě to, včetně toho dobrého jídla a pití samozřejmě, třeba znamená udělat si radost nějakou maličkostí, po které jsem už dlouho pošilhávala. Nevím jak vy, ale já jsem trošku ponožkový maniak a když mi kolegyně Iri oznámila, že se u nás chystají nové knihomolské ponožky, byla jsem jaksepatří nadšená, zvlášť, když kromě klasického knížkového motivu a motivu s Malým princem máme i moje vysněné čarodějnické! Beru to tak, že už mám konečně základ do své výbavy do Bradavic, protože on ten dopis prostě jednou přijde, že ano 😉

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

5) Najděte si nové knihomolské spřízněné duše

Ti pro ty, co se rádi druží a v zimě k tomu nemají dostatek příležitostí, protože, co si budeme povídat, na ulicích je zkrátka míň lidí 😊 Ještěže existují ty sociální sítě a že nám mohou dobře sloužit – právě na nich totiž najdete náš Čtenářský klub a tak vždycky, když dočtete knihu (a je jedno, jestli to bude dopoledne nebo o půlnoci), čekají tam na vás podobně nadšení knihomolové a knihomolky, kteří s vámi budou zápletku ochotně rozebírat do aleluja.

6) Nezapomeňte, že nemusíte nic

Na druhou stranu, podzim je skvělou příležitostí pro ty, co si naopak na společnost nepotrpí a celé léto museli odrážet všechny pozvánky a hledat si komplikované výmluvy. Na to, že je „zimapršísněží“ totiž slyší skoro všichni a vy si tak můžete v klidu užít sami sebe a svého klidu. A svých knih!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora