blog

Sametová revoluce: Jakým čtením oslavit 30 let svobody

Na letošní rok připadlo třicáté výroční sametové revoluce. Třicet let. To už je celkem slušná spousta let k tomu, abychom se poučili z předchozích chyb, abychom se naučili přemýšlet nad naším jednáním, abychom věděli, že demokracii je třeba si chránit a pečovat o ni. Ale stejně se občas zdá, že se společnost utápí v letargii, která neplodí nic dobrého. Jednou z nejzásadnějších věcí, které podle nás přispívají k tomu, aby náš svět byl lepším místem k životu, jsou knihy. Čtení.

Na letošní rok připadlo třicáté výroční sametové revoluce. Třicet let. To už je celkem slušná spousta let k tomu, abychom se poučili z předchozích chyb, abychom se naučili přemýšlet nad naším jednáním, abychom věděli, že demokracii je třeba si chránit a pečovat o ni. Ale stejně se občas zdá, že se společnost utápí v letargii, která neplodí nic dobrého. Jednou z nejzásadnějších věcí, které podle nás přispívají k tomu, aby náš svět byl lepším místem k životu, jsou knihy. Čtení.

A my máme to štěstí, že vám je můžeme doporučovat. I když tu častěji píšeme o beletrii, dnes se zaměříme spíš na non fiction, ať už rozhovory, biografie, nebo třeba reportáže. Zkrátka ty knihy, které nejen otevřou oči dokořán, ale taky s vámi pořádně zatřesou a donutí vás vidět vaše okolí takové, jaké doopravdy je. Výročí sametové revoluce, výročí nenásilné změny k lepšímu, to nám připadá jako ideální čas číst právě takové knihy. A vůbec, je to ideální na jakékoliv knihy máte jen chuť! 😉


Opuštěná společnost

Knihu, která si odnesla i titul Knihy roku v Magnesii Liteře 2018, napsal Erik Tabery a je naprosto nepostradatelnou součástí každé knihovny, jejíž majitel či majitelka dbají o to, aby v ní měli důležité tituly. Šéfredaktor týdeníku Respekt v ní popisuje dobrodružnou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje společenské i politické události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, myšlenkový rámec dávají úvahy například T.G. Masaryka nebo Ferdinanda Peroutky. Opuštěná společnost připomíná, že všem rizikům budoucích let je třeba čelit s chladnou hlavou, rozhodností a všemi fakty, které jen můžeme získat a ověřit.


Tyranie

Úspěšná tenoučká kniha Timothyho Snydera, který si čtenáře jednoznačně omotal kolem prstu, má podtitul „20 lekcí z 20. století“. Zjednodušeně je o tom, že sice nejsme chytřejší než předchozí generace, ale můžeme se poučit z jejich chyb. Nesmíme se nechat vést iracionálními mýty a ignorovat znepokojivé globální hrozby. Musíme umět vzdorovat nastupujícím tyraniím a poradit si s nastupujícími změnami. Heslo „historie se opakuje“ podle Snydera určitě platí. Ale tentokrát už můžeme být chytřejší.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?


Rudý Zeman

Po úspěchu knihy Boss Babiš byla nová kniha novináře Jaroslava Kmenty dlouho očekávaná a je to tu, dočkali jsme se – tentokrát se můžeme ponořit do investigativního portrétu současného prezidenta Miloše Zemana. Kromě informací ohledně financování jeho předvolební kampaně nebo informací a souvislostí ohledně lidí z jeho blízkého okolí, najdeme v knize i podrobně popsanou politickou atmosféru doby, ve které žijeme. Knížka tak vlastně volně navazuje na předchozí bestseller Boss Babiš a my se už nemůžeme dočkat, až se do ní pustíme!


Máme holý ruce

Je libo autentickou zpověď ze sedmnáctého listopadu roku 1989? Tuhle vám vřele doporučujeme. V deníku studentky Magdaleny najdete zápisky gymnazistky o všem, co taková obyčejná holka v Praze prožívala, zároveň jej ovšem lze brát jako historický román, ve kterém jsou události té doby popsány tak, jak se skutečně staly. Pokud si tedy chcete okořenit fakta příběhem, sáhněte po knize Máme holý ruce, která je tenká, ale nesmírně výstižná.


Faktomluva

A na závěr je tu doporučení na naši oblíbenou Faktomluvu! Pokud v době dezinformací, fake news a pesimismu potřebujete vlít optimismus do žil, ale zároveň chcete číst něco, co nehraje na city a drží se prokázaných vědeckých faktů, nenapadá nás lepší kniha, než právě Faktomluva. Lékař, statistik a popularizátor vědy Hans Rosling v ní nabízí odpovědi na otázky jako třeba zda ubývá extrémní chudoby, jaká je na Zemi průměrná délka života, nebo jak násilný je náš svět. Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět, vám poskytne jistou útěchu a zároveň vás nakopne k tomu, abychom neustávali ve snaze o to, aby byl náš svět lepším místem pro život.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora