blog

6+1 tipů pro začínající spisovatele v karanténě

Jestli jste si taky říkali, že ten svůj vysněný román nikdy nenapíšete, protože na to zkrátka není čas, aktuální situace za vás možná ten nedostatek času vyřešila. A i když se i při čase tráveném doma musíme potýkat se spoustou žroutů času (od domácích prací, vlastní práce až po úklid a vaření a na děti taky nezapomínáme, samozřejmě), je možná právě tohle ta ideální příležitost si konečně sednout a sepsat z vašich myšlenek a nápadů nový bestseller 😊

1) Proměňte prokrastinaci v něco užitečného

Že nad deseti normostrany denně, které jste si původně slíbili popsat, pořád vyhrávají youtube videa, seriály a internetové kvízy? Seriály bychom vám samozřejmě nezakazovali, protože je máme rádi (jak dobře víte, ze skvělých knih vznikají skvělé seriálové adaptace), ale můžete na to jít tak, že si ke svému oblíbenému seriálu vezmete notýsek a budete si zapisovat všechny nápady a idey, které vás během sledování napadnou. Pokud rádi jen tak bloumáte internetem, zkuste bezcílné potulování proměnit ve vyhledávání zajímavostí o místě, o kterém chcete psát, pročtěte si psychologické články, abyste mohli uvěřitelněji vykreslit své postavy. Jestliže máte rádi youtube videa a pouštíte si je jako podkres, zkuste si pustit rozhovory se známými spisovateli, ve kterých se dělí o své know-how, dejte si online kurz tvůrčího psaní. Jak už jistě dobře víte, práce na knize nezačíná ve chvíli, kdy napíšete první řádek, ale daleko dřív, kdy tvoříte svět svého příběhu. A ten může začít klidně s vaší prokrastinací 😊

2) Čtěte

Nasajte další příběhy, ať máte víc fantazie a slovní zásoby k vytvoření toho svého. Každý dobrý spisovatel či spisovatelka vám řeknou, že sami jsou velcí knihomolové. K tomu, abyste mohli napsat dobrou knihu, se vám samozřejmě šiknou teoretické poznatky, ovšem je zcela zásadní, abyste dobré příběhy poznali v praxi. Tak si konečně přečtěte ty tlusté klasické romány, které jste celé roky odkládali a ozkoušejte i nové žánry: tuhle sbírku povídek, tamhle nějakou poezii. Uvidíte, že se vám hned otevřou nové obzory.

3) Buďte offline

Pokud vás online prostředí spíš otravuje, teď je ten ideální čas naučit se vypnout internet. Nemusíte se bát, že by vám uteklo nějaké zásadní selfíčko vašich přátel z výletu u moře, všichni jsou doma stejně jako vy. Na rozdíl od nich z toho ale můžete vytěžit daleko víc – tak už konečně na chvíli odložte ten telefon a pusťte se do psaní.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

4) Výjimečná situace vás může nakopnout

Vzhledem k tomu, že se něco tak obyčejného a samozřejmého jako je nakupování v supermarketu nebo procházka v parku stalo něčím výjimečným, co si leckdy užíváme daleko víc než obvykle, protože jinak drtivou většinu času trávíme zavření doma, máte jedinečnou šanci podívat se na takové normální věci novou perspektivou, kterou neokusil žádný spisovatel před vámi.

5) Diskutujte s dalšími autory

Právě teď možná nemáte více času na psaní jen vy, ale taky spousta dalších spisovatelů. Neváhejte je oslovit a poproste je o rady, o názor na úryvek vašeho příběhu, diskutujte s nimi, ponořte se do českého knižního trhu a udělejte si o něm obrázek. Najít si mentora nebo mentorku může být skvělou motivací do dalšího psaní a nemusí to být vždycky nutně spisovatelé, klidně vám postačí rodina nebo přátelé, kteří teď mají třeba taky více času na čtení než dřív.

6) Vyzkoušejte různé možnosti

Vydání knihy nemusí nutně probíhat tradiční cestou, v dnešní době existuje spousta možností, jak vydat svůj příběh a nemusí to být nutně klasické nakladatelství. Můžete se pustit na cestu samonákladu, nebo třeba vyzkoušet online nakladatelství jako je Pointa, která pomáhá právě začínajícím spisovatelům a spisovatelkám.

Chápeme, že zatímco pro někoho může být tohle období tím nejkreativnějším vůbec, pro někoho jiného je v současnosti psaní nemyslitelné. Nejdůležitější ze všeho je do ničeho se nenutit a nestresovat se tím, že vás zrovna nic nenapadá. Soustřeďte se na něco jiného a my si na tu novou knihu od vás ještě chvilku počkáme 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora