blog

Co chystám letos pod stromeček: Knihy pro kámošku

Udělala jsem letos s mými kamarádkami takovou dohodu - nebudou se koukat na martinusácký knižní blog a já jim za odměnu pod stromeček nadělím spoustu knížek. Musí to být přece překvapení! Vy se ale kouknout můžete, v nejnovějším článku vám prozradím, co pro ně chystám a doufám, že tu třeba najdete krapítek inspirace pro své kamarádky a další blízké, které chcete letos knížkami obdarovat.

V našem knihkupectví Martinus.cz se starám o sociální sítě, našeho vánočního pomocníka a spoustu dalších věcí, které mají co dočinění s knížkami. Mám knihy všude kolem sebe celý den – vybrat ty pravé pro mé nejbližší je tedy celkem hračka. Je mi ale jasné, že ne pro každého je to taková samozřejmost a vyznat se v té nekonečné spoustě knih, které každý rok vycházejí, může být trošičku příliš pro úplně každého. Rozhodla jsem se tedy spolčit se s vámi takhle přes náš blog a prozradit vám, co chystám pro své nejbližší letos pod stromeček – bez knížek by to u nás nebyly ty správné Vánoce. Doufám, že tu najdete pár tipů nejen pro kamarádku, ale třeba pro maminku, pro tetu, pro kamarády, sourozence, nebo třeba kolegy… zkrátka pro každého, koho byste letos na Vánoce chtěli obdarovat dobrým příběhem.

Purpurový ibišek od Chimamandy Adichie

Všechny mé kámošky, které – podobně jako já – před pár lety s nadšením četly Amerikánu, dostanou letos Purpurový ibišek. Je to prvotina známé spisovatelky, která ale poprvé v češtině vyšla až teď na konci roku a vsadím se, že to bude skvělé aspoň téměř jako Amerikána. Opět se podíváme do Nigérie, tentokrát to bude víc o rodinných vztazích, o sourozencích, kteří mají za otce na první pohled velkorysého, doma však despotického člověka. Jak už bývá u nakladatelství Host zvykem, i po té vizuální stránce je kniha velmi příjemný zážitek, rozhodně tedy bude dělat parádu v knihovně i po dočtení.

Dívka, žena, jiné od Bernardine Evaristo

Kniha, na kterou se náš dívčí gang hrozně těšil, byla v roce 2019 oceněna Bookerovou cenou. Sleduje osudy dvanácti britských žen na strastiplné životní pouti napříč uplynulým stoletím. Nebojácná farmářka, lesbická feministka, uklízečka středního věku, úspěšná bankéřka, přísná učitelka či žena v domácnosti s poporodní depresí… Sama jsem na tu knihu, která je na pomezí mezi prózou a poezií, velmi zvědavá a rozhodně se do ní chytám pustit taky.

Čtěte také  Den s velkým D aneb Den dětí a tipy na dárečky

Má temná Vanessa od Kate Elizabeth Russell

Kniha, kterou čteme v prosincovém Čtenářském klubu, je podle mě #musthave pro každého čtenáře nebo čtenářku, kteří mají v oblibě intenzivní, silné příběhy, co vás leckdy úplně sejmou a přesto je prostě nemůžete jen tak přestat číst. Je to pro mě jedno z nejlepších letošních čtení, a to jsem byla ke knize ze začátku poněkud skeptická. Teď ji však bez obav věnuju každé kámošce, která si podobně jako já užívá chmurné a těžké příběhy.

Svědectví od Margaret Atwood

Na tuhle knihu jsme se velmi těšily, neb přináší pokračování našeho oblíbeného Příběhu služebnice. To je jedna z mých nej knih vůbec, pochopitelně jsme pak hltaly i seriál a debatovaly o tomhle příběhu do aleluja. Nahlédnutí “pod pokličku” toho, jak by mohl příběh pokračovat o pár let později bychom si tedy samozřejmě nemohly nechat ujít a vím minimálně o dvou mých děvčatech, co si tuhle knihu pod stromeček přejí. Mají ji mít!

Prolhaný život dospělých od Eleny Ferrante

Taky jste si ve vašem dívčím gangu prožily #ferrantefever, když vycházela Geniální přítelkyně? S mýma kámoškama jsme tehdy kvůli tomu dokonce odjely do Neapole. Smět se tam tedy vrátit alespoň díky novému románu od Ferrante, to je prostě čistá radost. Ne každému tenhle nový příběh samozřejmě sedl, podle mě tak nějak všichni očekávají, že Ferrante napíše přesně něco takového jako Geniální přítelkyni, verze druhá, což se samozřejmě nestane a řekla bych, že k Prolhanému životu mám podobný vztah jako k Prázdnému místu od J. K. Rowlingové – je to dobré, ale málokdo to umí ocenit, protože je to prostě jiné. Já se potěšila, že konečně mám od Ferrante ke čtení něco delšího, žádné novelky nebo povídky nebo eseje, ale zkrátka pořádný tlustý román, který nabízí barvité charaktery a skvěle vypointovaný příběh.

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

Pokud by vás žádná z knížek z mého seznamu neoslovila, mrkněte ještě na naše vánoční kolekce, kde najdete i další knížky jako inspiraci na vánoční dárky!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora