blog

Co chystám letos pod stromeček: Knihy pro maminku

Udělala jsem letos s mou mámou takovou dohodu - nebude se koukat na martinusácký knižní blog a já jí za odměnu pod stromeček nadělím spoustu knížek. Musí to být přece překvapení! Vy se ale kouknout můžete, v nejnovějším článku vám prozradím, co pro ni chystám a doufám, že tu třeba najdete krapítek inspirace pro své maminky a další blízké, které chcete letos knížkami obdarovat.

V našem knihkupectví Martinus.cz se starám o sociální sítě, našeho vánočního pomocníka a spoustu dalších věcí, které mají co dočinění s knížkami. Mám knihy všude kolem sebe celý den – vybrat ty pravé pro mé nejbližší je tedy celkem hračka. Je mi ale jasné, že ne pro každého je to taková samozřejmost a vyznat se v té nekonečné spoustě knih, které každý rok vycházejí, může být trošičku příliš pro úplně každého. Rozhodla jsem se tedy spolčit se s vámi takhle přes náš blog a prozradit vám, co chystám pro své nejbližší letos pod stromeček – bez knížek by to u nás nebyly ty správné Vánoce. Doufám, že tu najdete pár tipů nejen pro maminku, ale třeba pro tetu, pro babičku, pro kamarády, sourozence, nebo třeba kolegy… zkrátka pro každého, koho byste letos na Vánoce chtěli obdarovat dobrým příběhem.

Dilema od B. A. Paris

Moje máma zbožňuje napínavé čtení, ale není fanynkou thrillerů ani detektivek. Proč tedy pro ni plánuju knížku od novodobé thrillerové královny, ptáte se? Nejnovější kniha od “Parisky”, jak se jí v našich knihomolských kuloárech důvěrně přezdívá, není ani tak thrillerem, jako spíš psychologickým románem. Je o prvotním šoku z neuvěřitelné ztráty, velmi intenzivně se probírá všemi emocemi hlavních hrdinů a třešničkou na dortu je fakt, že je napínavá až běda – do poslední chvíle totiž stoprocentně nevíte, jak to celé dopadne.

Aristokratka u královského dvora od Evžena Bočka

Na vyvážení to bude chtít zase něco odlehčenějšího a vtipného. Aristokratky od Bočka čte máma pravidelně a pátý díl je tedy #musthave, bez kterého se maminčina knihovna neobejde. Takže se nedá svítit, Aristokratka číslo pět letí do našeho virtuálního martinusáckého košíku. Pokud dumáte nad tím, jestli se tahle knížka dá číst i bez toho, aniž byste měli přečteny předchozí čtyři díly, tak rovnou hlásím, že beze všeho – nejlepší čtenářský zážitek ale samozřejmě budete mít, pokud (kupříkladu o vánočních svátcích?) slupnete celou sérii.

Čtěte také  5 seriálových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)

Věci, na které nastal čas od Petry Soukupové

Mamka doslova hltá české autory a autorky, rozhodně je preferuje před překladovou beletrií, takže nesmím zapomenout ani na Petru Soukupovou a její nejnovější knihu Věci, na které nastal čas. Společně souzníme v názoru, že Soukupová je jednou nejlepších současných českých spisovatelek a nenechaly bychom si utéct ani jednu její knihu, všechny je čtu a sdílím nejen s maminkou, ale taky s babičkou. Soukupová je královnou malých osobních dramat, umí perfektně vyladit pointu a její slova se čtou krásně a snadno. Vřele doporučuju!

Zážitky z karantény od Haliny Pawlowské

Další lehké a zábavné čtení pro maminku, která si občas ráda u knížky odpočine a chce se u ní zasmát a pobavit. Halina Pawlowská bryskně sepsala své zážitky z první jarní karantény do útlé knihy, která vás, jak už je u ní zvykem, dostane do kolen se svým jedinečným humorem plným optimistické ironie. Pokud hledáte dáreček pro někoho, kdo rád pohodové, nenáročné čtení, u kterého se zplna hrdla zasměje, prosím, tumáte.

Ženy z Bohnic od Edny Nové

Poslední kniha, kterou tu zmíním, sice veselím zrovna nehýří, zato skvělým psaním rozhodně ano. Jde o autentické příběhy dvanácti žen, které prošly psychiatrickou léčebnou v Bohnicích. Jelikož mou maminku zajímá všechno, co se týče psychického zdraví a psychohygieny, navíc má ráda příběhy ze skutečného života, věřím, že i tahle kniha ji zaujme – zejména tím, že je skutečně silná, intenzivní, nepřikrášlená. Syrové vyprávění se vším všudy, bez vytáček, beze studu, bez servítek. Pravděpodobně ji pak mamce ukradnu já, protože tohle si budu chtít rozhodně přečíst taky.

Pokud by vás žádná z knížek z mého seznamu neoslovila, mrkněte ještě na naši vánoční kolekci věnovanou dárkům pro maminku, kde najdete i další knížky jako inspiraci na vánoční dárky!

Čtěte také  Osvědčené tipy na knižní dárky na poslední chvíli

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora