blog

Na jaké knihy se těšíme v roce 2021?

Ještě sice nevíme o všech novinkách, které se chystají na rok 2021 a data vydání se ještě mohou krapítek měnit, ale co víme stoprocentně je to, že letošní knihomolský rok bude dozajista stát za to, a čeká nás pěkných pár knižních trháků. Vsadíme se tedy, že po přečtení tohohle článku budete pořádně natěšení na to, co si pro nás nakladatelé v roce 2021 přichystali!

Ještě sice nevíme o všech novinkách, které se chystají na rok 2021 a data vydání se ještě mohou krapítek měnit, ale co víme stoprocentně je to, že letošní knihomolský rok bude dozajista stát za to, a čeká nás pěkných pár knižních trháků. Vsadíme se tedy, že po přečtení tohohle článku budete pořádně natěšení na to, co si pro nás nakladatelé v roce 2021 přichystali!

Novinka, na kterou jsme se nejvíc těšili v lednu, už čeká na své čtenáře a čtenářky v našem skladu – pokračování románu Šikmý kostel od Karin Lednické, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Nový rok jsme tedy odstartovali jaksepatří, bez dlouhého čekání na nové knihy. Další taková radost přiletí už v únoru, v podobě nového vydání knihy No a já od naší oblíbené francouzské spisovatelky Delphine de Vigan. Vsadíme se, že od ní už nějaký román máte ve své knihovně a pokud vám No a já ještě chybí do sbírky, nenechte si jej tentokrát ujít. V únoru také vyjdou memoáry fotografa Tomáše Třeštíka (a později letos se můžete těšit i na novinku spisovatelky Radky Třeštíkové!).

Přesouváme se na jaro, které bude obzvlášť bohaté na skvělé knižní záležitosti. V první řadě musíme zmínit novinku Aleny Mornštajnové jménem Listopád, kniha, na kterou se extrémně těšíme, protože se tentokrát přesuneme do fiktivní minulosti a vyzkoušíme si díky Mornštajnové žít ve světě, ve kterém se nestal listopad 1989. Co myslíte, jaké by to asi bylo, kdyby se komunistický režim přenesl do současnosti? Zároveň by se vám na jaře mohla v knihovně objevit novinka Jozefa Kariky s názvem Smršť a taky si budete moci pořídit Pomluvu Rosy Ventrelly, italské autorky, které už v češtině vyšla kniha Příběh spořádané rodiny. Kromě toho jsme taky velmi zvědaví na detektivku jménem Čtvrteční klub amatérských detektivů od Richarda Osmana, která slavila velký úspěch v zahraničí.

Čtěte také  Nové detektivní příběhy, které vás nenechají vydechnout

Jarní sklizeň završíme novou květnovou knihou od oblíbené thrillerové autorky Shari Lapeny, bude se jmenovat Její konec a vsadíme se, že bude stejně napínavá a návykově čtivá, jak už jsme u téhle spisovatelky ostatně zvyklí. Čekají nás taky česká vydání knižních předloh aktuálních netflixových hitů, rozhodně se můžeme těšit na Vévoda a já (pro fanoušky Bridgertonu) a Queens gambit (pro fanoušky sympatických šachistek). Na jaře budete taky jistě chtít opečovávat své pokojovky víc než obvykle a není pro to lepší literatura než od děvčat z Pokojovek, proto si nezapomeňte rezervovat svůj druhý díl pokojovkové knihy!

Svět knihy ohlásil, že nahradí loňský zrušený veletrh primárně venkovní akcí v červnu 2021, což zatím stále platí a budeme si držet palce, aby se opravdu uskutečnil – s rozestupy, rouškami a co nejvíce dalšími bezpečnostními opatřeními. Vsadíme se tedy, že si nakladatelé právě na tenhle veletrh nechají nějaké speciální novinky, aby se s nimi mohli vytasit v Praze pod širým nebem. Nicméně už víme, že v červnu nás čeká kniha Daniela Tammeta jménem Narozen v modrý den, pohled na dospívání mimořádně inteligentního chlapce s Aspergerovým syndromem. V srpnu se taky – aspoň to tak vypadá – můžeme těšit na novou knihu autora Marťana, Andyho Weira, která nese název Project Hail Mary.

A je tu podzim! Období, které je tradičně v knižním světě tím nejsilnějším, protože knihomolové se uchylují do svých čtenářských koutků před zimou venku a Vánoce jsou za dveřmi. Spoustu knih, které nás v tuhle sezonu čeká, bude ohlášeno až v podzimně-zimních edičních plánech, my však už víme, že se můžeme těšit na novou Jodi Picoult, na Zemi zaslíbenou od Baracka Obamy a na pátý díl detektivky s Cormoranem Strikem od Roberta Galbraitha alias J.K.Rowling.

Čtěte také  Někde mezi literaturou a temnotou. Co je to dark academia?

No uznejte, že letošní rok – aspoň co se týče knih – bude stát za to! Kterou z nich máte v merku vy?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora