blog

6 lákavých knižních novinek, které stojí za to mít v knihovně

Člověk si tak říká, že léto je tu od toho, abychom měli čas přečíst všechny ty knihy, které se nám v knihovnách a nočních stolcích nashromáždily za poslední měsíce… a do určité míry to opravdu tak je, skutečně v první polovině roku vychází méně knih, než během té druhé. V posledních týdnech ale český knižní trh začal pořádně nabírat na obrátkách a sype se na nás jedna skvělá kniha za druhou!

Rozhodla jsem se tedy, že vám dám do kupy pět knižních novinek napříč žánry, které teď nejvíc hýbou bestsellerovými žebříčky a řeší se v knihomolských kuloárech. Mrkněte na ně, aby vám neutekly a aby až se vrátíte od relaxu u bazénu nebo od grilovačky na zahradě, náhodou už nebylo pozdě! 😊 Jde o příběhy, které už buď vyšly a jsou u nás k mání, nebo se chystají v téhle době a můžete si je u nás předobjednat. Jdeme na to!

Má cesta za štěstím // Karel Gott

Možná vás překvapí, že tu zmiňuju „Goťáka“, ale jde ve svém žánru o opravdu výjimečnou knihu, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Karel Gott je ve svém oboru naprostá legenda, proto se dalo očekávat, že jeho velmi pečlivě připravovaná autobiografie, se spoustou dosud nezveřejněného materiálu, bude bestsellerem.

Kniha vás bude bavit o fous víc, pokud si občas pod vousy broukáte melodie z Lady Karneval nebo Trezoru, ale mám dojem, že alespoň prolistovat si ji bude zajímavé pro každého, nejen pro Gottovy fanoušky. Je to opravdu monumentální, obrovská kniha (1 800 fotografií a dokumentů, dámy a pánové!) a mám takový pocit, že pokud máte ve svém okolí někoho, kdo Gottově hudbě někdy holdoval, tohle bude ten nejvychytanější vánoční dárek. Pořídit ji ale doporučuji co nejdřív, protože zájem o ni je opravdu obrovský.

Sejdeme se na piazzettě // Frances Mayes

Jméno spisovatelky Frances Mayes vám už možná trochu rezonuje díky jejím předchozím úspěšným knihám, za všechny jmenujme alespoň Pod toskánským sluncem. V „piazzettě“, jak jsme jí začali s kolegy familiárně říkat, procestujete celou Itálii od severu k jihu – a co víc, hlavně Itálii ochutnáte. Zamilujete si ji. Koupíte si letenky. Pravděpodobně.

Čtěte také  6 knih z letošního Čtenářského klubu

Cestopis se bude krásně číst zejména těm, co už k Itálii nějaký vztah mají a nové tipy na místa k navštívení radši zkoumají skrze stránky knih spíš, než aby je googlovali nebo hledali na Instagramu. Je to kniha pro ty, co si rádi užívají života pomalu – pokud vám tedy večer strávený objevováním kulinářských pokladů v malé vesničce u Sorrenta připadá jako dobrý nápad, vězte, že vás tahle kniha bude bavit. No a nemůžu nezmínit – do konce července jde o knihu našeho Čtenářského klubu! 😉

Letní světlo, a pak přijde noc // Jón Kalman Stefánsson

Tahle kniha vyšla poprvé v češtině už v roce 2009, vyprodala se cobydup a tím by mohl její příběh pro české čtenáře a čtenářky skončit. S daleko větší pompou vyšla později na Slovensku, s nádhernou obálkou a grafickým provedením a Stefánsson si s ní i dalšími knihami na slovenském trhu získal jistou popularitu. Možná proto se nakladatelství Dybbuk rozhodlo vydat Letní světlo znovu, s daleko reprezentativnější grafikou.

A byl to báječný nápad! Tenhle příběh patří mezi mé velké srdcovky. Dá se říct, že je to příběh z islandské vesnice, vyprávění o jejích obyvatelích, zdánlivě nic extra. Stefánsson má ale – podobně třeba jako můj další oblíbenec, Julian Barnes – um popsat i pocity a situace, které se na první pohled jeví jako nepopsatelné. A je to krásné. Pokud tedy hledáte knihu, která vám zatne drápky do srdce, knihu, při jejímž čtení budete mít nutkání podtrhnout si každou druhou větu – dál nehledejte, tohle je ona.

Osamělost prvočísel // Paolo Giordano

Kromě Letního světla mě letos v létě čeká ještě jeden rereading – po několika letech od vyprodání se na světě znovu objevil román Osamělost prvočísel. Nakonec se ukazuje, že nepotřebujeme ani tolik nových knih a možná se nám tu pomalu, pomaličku vyloupnul nový trend – totiž vyhledat knihy, které si v minulosti vedly dobře a ze světa, kdy sociální sítě teprve začínaly, je poslat do doby, kde panuje jejich největší rozkvět. U těch, co už knihy četli, to vyvolá nostalgii a ten zbytek bude šťastný, že má konečně příležitost knihu vlastnit. Minimálně Odeon kromě Giordana oprašuje kupříkladu postupně i vyprodané knihy od Delphine de Vigan; já jen dodávám, že bych si prosila i nové vydání Malého života. A od Ježíška si budu přát, aby v oživené Mladé frontě znovu vydali Vzdělanou.

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

Ale zpátky k Osamělosti! Prvočísel! Je to román o rozhodnutích, která uděláme v řádech sekund, ale jejich důsledky si můžeme klidně nést celý život. Před pár lety jsem se v tom románu hrozně viděla a nesmírně intenzivně jsem to čtení prožívala – bude určitě zajímavé si tu zkušenost zopakovat s odstupem několika let.

Prsa a vajíčka // Mieko Kawakami

Etická dilemata, rodinná pouta, (ne)porozumění vlastnímu tělu… zkrátka mě okamžitě zaujala a vtáhla anotace. Další Odeonka ze sekce Světová knihovna, která zní nesmírně lákavě, jako jeden z TĚCH románů, co vás vtáhnou a donutí utápět se v melodramatech vymyšlených lidí, kteří jsou ale vymyšlení tak dobře, že by docela klidně mohli být skuteční. Přečtete si? Já jo!

Takový prima věk // Kiley Reid

Mladá Emira to nemá lehké – nedaří se jí najít dobrou práci, má sotva na nájem a tak nějak neví, co se životem. Platit složenky jí pomáhá brigáda chůvy u rodiny Chamberlainových. Když jednou večer vyrazí se svou malou svěřenkyní do supermarketu, ochranka ji obviní z únosu. Proč? Protože dvouletá Briar je běloška, zatímco Emira je černoška.

Na tuhle knihu si dělám zálusk už nějakou dobu, na výletě v zahraničí už jsem si dokonce pořídila anglický originál, ale pár dní už vydržím a nesmírně se těším na to, až si budu moct potvrdit, že všechny ty nadšené ohlasy na tenhle román stojí za to!

Šedý muž // Mark Greaney

Tenhle poslední knižní tip jsem si zkrátka nemohla odpustit, především proto, že někteří z vás možná zaznamenali všechen ten humbuk, který se v posledních týdnech děl v Praze, když tam Ryan Gosling přeskakoval hořící tramvaj a Chris Evans utíkal před výbuchy a bůhvícoještě… Zkrátka a dobře, v Praze se natáčela netflixová adaptace Šedého muže, údajně doposud nejdražší Netflix projekt. Pokud byste tedy chtěli zjistit, o čem to celé bylo ještě dřív, než se adaptace objeví online, pusťte se do velmi dobře hodnocené knižní předlohy tohohle napínavého thrillerového příběhu.

Čtěte také  Březnové novinky: Celosvětový bestseller, provokativní data a nesmrtelnost

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora