blog

Summertime sadness: 5 knih, co vás nezklamou

Léto bez knižních dobrodružství? To si ani nedovedeme představit 😊 Máme pro vás tipy na pět skvělých bolavých knih, které vás letos v létě rozhodně nezklamou a bez obav je můžete vzít na svou dovolenou, ať už míříte na chalupu nebo k moři.

Tyhle knižní tipy ocení ti z vás, jejichž knihomolská srdce planou pro příběhy, které nejsou veselé, humorné ani radostné – je to zkrátka trochu summertime sadness, jak zpívá Lana del Rey. Tyhle knihy v sobě mají skvěle vypointované příběhy, uvěřitelné komplexní postavy, jsou citlivé, empatické a leckdy umí pořádně škrábnout do srdce. Taky se do nich okamžitě začtete a vcukuletu zapomenete na veškerou realitu kolem sebe. Ať už je budete číst na letišti, na pláži, nebo třeba na dece v parku.

Tak se nechte inspirovat a nezapomeňte nám dát (třeba na našem Instagramu) vědět, který tip jste si vybrali na letošní léto ☀️

Soumrak | Jessie Cave

Na první pohled paperbackové letní čtení s obálkou lákající na letní západy slunce. Uvnitř ale najdete velmi bolavý a intenzivní příběh o ztrátě blízké osoby, smrti, truchlení a taky o komplikovaných sesterských vztazích. Knihu napsala představitelka Levandule Brownové z filmové verze Harryho Pottera a tedy klobouk dolů, tahle kniha mě hodně (a příjemně překvapila).

➡️ Ještě víc se můžete navnadit v naší recenzi.


Srpny | Jakub Stanjura

Románový debut českého spisovatele (a našeho blogového přispěvatele) nás bavil, rozesmutňoval, dojímal, bolel. Je to dusivé, občas až klaustrofobické čtení, ale takové, kterého nemáte nikdy dost. Po dočtení vámi bude dlouho rezonovat a vsadíme se, že budete chtít vědět víc o nejrůznějších manipulativních technikách. Nemůžeme se dočkat dalších Stanjurových knih!

➡️ Ještě víc se můžete navnadit v naší recenzi.


Ahoj krásko | Ann Napolitano

Pokud hledáte ke čtení rodinnou ságu, do které se rychle začtete a přelouskáte ji pravděpodobně během jednoho dovolenkového týdne, tohle bude možná to pravé ořechové. Kniha nabízí komplikované rodinné vztahy a (trigger warning) otevřeně rozebírá deprese i pokus o sebevraždu. Pokud byste chtěli jít se čtením o level výš a nebojíte se angličtiny, doporučujeme Blue Sisters od Coco Mellors.

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

➡️ Ještě víc se můžete navnadit v naší recenzi.


Píseň L. | Veronika Opatřilová

Chcete se v létě schovat do lesa? V tom případě nás nenapadá lepší čtení, než je právě nejnovější kniha Veroniky Opatřilové. V příběhu na vás čekají dvě časové linky, které spojuje abstraktní postava lesa; čeká na vás výlet do středověku za zakázanou láskou dvou mužů i do současnosti za novinářem, který se vydává na samotu zpovídat známou spisovatelku. Je to poetické a nadčasové vyprávění, ze kterého vám bude možná trochu smutno, ale i přesto z něj nebudete chtít vykročit.

➡️ Ještě víc se můžete navnadit v naší recenzi.


Mladík / Událost | Annie Ernaux

Pokud chcete poznat nositelku Nobelovy ceny za literaturu, doporučujeme se nejdřív ze všeho pustit právě do této knihy, které obsahuje dvě krátké novely. Mladík je vyprávěním padesátileté spisovatelky o vášnivém milostném vzplanutí k muži, který je o třicet let mladší než ona a v Události se autorka vrací do roku 1963, kdy, tehdy ve svých třiadvaceti letech — jako svobodná žena — zjistila, že je těhotná. Je to bolestné, syrové a nesmírně dobře napsané; ideální začátek poznávání tvorby Ernaux, který přečtete na jeden nádech.

➡️ Přečtěte si, jak na knihy Annie Ernaux.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora