blog

Jak na knihy Annie Ernaux?

Zorientovat se v celoživotním díle velkých autorů a autorek může být mnohdy oříšek. Zvlášť když třeba doteď nevycházel jejich český překlad. To se ale díky nakladatelství Host mění u Annie Ernaux, které se dnes podíváme na zoubek!

Annie Ernaux je jednou z nejúspěšnějších francouzských spisovatelek, která byla za svoje dílo oceněna i Nobelovou cenou za literaturu. Mimo to je učitelkou literatury a celkově velmi inspirativní ženou, která se ve svém psaní nebrání autobiografičnosti a sociologickým tématům. Zajímá-li vás její tvorba, povíme vám, jak nejlépe do jejích knih vklouznout a nechat si Annie učarovat.

Fotografie: Francesca Mantovani-Editions Gallimard/Reuters

V češtině zatím autorce knihy spíše nevycházely, to se ale brzy změní díky nakladatelství Host, které vydalo v loňském roce knížku Roky a letos v říjnu se chystá na vydání knih Paměť dívky a Mladík / Událost. Těším se převelice!

Roky

Roky jsou memoárová kniha Annie Ernaux, kterou Host uvedl na český trh už loni, v roce, kdy autorka Nobelovu cenu získala. Není to tak úplně biografie, na kterou jsme zvyklí. Jak je pro Ernaux typické, je to kniha specifičtějšího rázu. Je to sbírka obrazů, útržků, popisů knih, fotek, filmů, scenérií, neplyne zcela lineárně a tempem je na té pomalejší straně spektra. Není to kniha, kterou zhltnete za den, spíš se jedná o knihu na vychutnání osobních vzpomínek, jak si je pamatuje sama autorka. Mimo jiné se dozvíte jak prožívala proměňování Francie (autorka se narodila v roce 1940), otázku ženských práv, tělesnost a vůbec jak vypadala za svůj život ona a svět. Kniha rozhodně stojí za pozornost, ale na maximum si ji užijete až když o Annie Ernaux a Francii druhé poloviny 20. století máte nějaké povědomí.

Událost

Kniha Událost je na druhé straně ale skvělé startovní místo do autorčiny tvorby. Tahle kniha vyšla poprvé před třiadvaceti lety a opět má autobiografický podtext. Tady se ale na rozdíl od první jmenované knihy věnuje pouze jedné události, a to podstoupení potratu v roce 1963. Úkon, který byl ve Francii zlegalizován o dvanáct let později. Popisuje společnost, která byla nepřekvapivě problematická, neempatická a nechápající. Kniha rozhodně stojí za přečtení, ač vám možná zlomí srdce. Vychází společně s novelou Mladík (vyprávění padesátileté spisovatelky o vášnivém milostném vzplanutí k muži, který je o třicet let mladší než ona – to musíte číst! v angličtině dostupná jako The Young Man) tento podzim u Hostu nebo je dostupná k přečtení jako Happening v překladu do angličtiny.

Paměť dívky

Posledním tipem, který bych tu chtěla více přiblížit (i když si myslím, že by si vaše knihomolská očka neměla ujít ani další její tvorbu – Exteriors, Getting Lost…), je Paměť dívky. V té se autorka vyprávěním vrací do roku 1958 a opět se vrací k její život formující události, typicky pro ni spojenou s tělesností – tentokrát ztrátu panenství. Tento zážitek nejprve vidí prismatem ponížení, podřízení se muži bez vlastního chtíče, pak ale skrze vzpomínky odkrývá i pozitivnější vztah ke svému mladšímu já. Vrací se k začátkům psaní, k prožitkům mladé ženy, kterou bývala a co jí její život dal.

Co najdeme v knihovně Annie Ernaux? 

Pokud Annie dostane v rozhovoru tuto otázku, je spíše tajemná. Vsadíme se ale, že u ní v knihovně rozhodně nechybí francoužští autoři a autorky, kteří do literatury stejně jako ona vnáší svěží vítr:

Édouard Louis: například Skoncovat s Eddym B. nebo Jak se stát jiným nikdy nepřestaneme doporučovat)

Simone de Beauvoir: má na kontě například ikonické knihy Nerozlučné, Velice lehká smrt

Didier Eribon: autor knihy Návrat do Remeše, velká inspirace Édouardu Louisovi, jsou i přes velký věkový rozdíl velmi dobrými přáteli

Marie NDiaye: autorka například knihy Čarodějnice, která je velmi unikátním počinem magického realismu

 

Čtěte také  Více stran = více knihomolské radosti! 6 tipů na bichle jako stvořené pro podzimní čtení

 

V knihách Annie Ernaux jsou některá témata velice prominentní. Velmi pravděpodobně se o tato témata zajímá i při četbě jak beletrie tak literatury faktu, a v její knihovně bychom tedy zaručeně mohli*y najít:

knihy řešící feminismus a ženská práva: například Feminismus je pro každého, V pasti pohlaví nebo On Women

knihy, které se zaobírají problematikou potratů: například No Choice nebo The End of the World is a Cul de Sac

memoárové romány dalších inspirativních žen: například Vzdělaná, Unorthodox nebo Know My Name

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora