blog

Nejlepší knihy první poloviny roku 2024

Ač se to zdá být neuvěřitelné, máme za sebou už první polovinu roku 2024! Za tu dobu vyšlo spoustu krásných příběhů, které v našich srdcích (a knihovnách) zůstanou navždy. Pár z nich si ale zaslouží speciální zmínku.

Vybrali jsme pro vás pět knížek, které jsou podle nás výjimečné dobré a zároveň se z nich staly bestsellery, které zkrátka nemůžeme přehlédnout. Je to tedy kombinace knížek, za které dáme klidně všechny končetiny do ohně a za které jste se zároveň postavili vy, naši čtenáři a čtenářky, a kupovali jste si je u nás nejčastěji. Tyhle knihy zkrátka nemůžete vynechat, pokud vás zajímá, co nejzajímavějšího se objevilo na knižním trhu a my vám nejenže připomeneme, které knihy to konkrétně jsou, ale pokusíme se v tomhle článku i vysvětlit, proč zrovna tahle kniha si vysloužila takový úspěch. Jdeme na to! ⬇️

Šikmý kostel: Třetí díl | Karin Lednická

Tohle je knížka, na kterou jsme všichni čekali jako na smilování – první dva díly trilogie o historii Karviné se staly extrémně populární napříč čtenářskou populací, není tedy divu, že třetí díl už od momentu, kdy byl oznámen předprodej, předběhl v žebříčku prodejnosti všechny ostatní tituly.

Ačkoli mnozí kritizovali fakt, že třetí a poslední díl vyšel s velkým zpožděním oproti dvěma předchozím a bylo tak pro mnohé čtenářstvo nutné osvěžit si paměť a dát si před vydáním posledního dílu rereading, byl i třetí díl přijat velmi kladně a určitě se dá říct, že si Karin Lednická udržela svou vypravěčskou laťku velmi vysoko. Nemusíte se tedy obávat, že by se trilogie postupně zhoršovala nebo vás začala nudit, Šikmý kostel udrží vaši pozornost po celou dobu čtení.

Pokud jste se ještě se Šikmým kostelem neseznámili, určitě jej teď v létě doporučujeme prozkoumat a máte tu výhodu, že si můžete dopřát klidně hned všechny tři knihy za sebou. A my si už jen – stejně jako další fanoušci a fanynky kostela – držíme palce, aby Karin Lednická brzy napsala něco dalšího.

Čtěte také  Únorové novinky: Šestý Cormoran Strike, návrat slavné tenistky a výlet na hřbitov

➡️ Přečtěte si naši podrobnou recenzi posledního dílu & dejte si kvíz, kde se ukáže, jak dobře znáte celou sérii.


Čtvrté křídlo | Rebecca Yarros

Můžete to milovat, můžete to nesnášet, ale pokud rádi čtete, chodíte pravidelně do knihkupectví a sledujete knižní novinky, tak jste jej rozhodně nemohli minout – romantasy Čtvrté křídlo od Rebeccy Yarros, kniha, která po letech probudila (skoro) stejné nadšení jako kdysi potterovská série. Tenhle příběh je však na hony vzdálený od jedenáctiletého kouzelníka i laskavého světa čar a kouzel obecně; temný a nemilosrdný dračí ráj, který Yarros ve své knize popisuje, je plný násilí, smrti a taky spalující vášně. Zkrátka a dobře, romantika + fantasy ve své nejlepší formě a zároveň příběh, o kterém mnozí prohlašují, že je “vrátil” do světa knih a že se díky němu opět rozečetli.

➡️ Proč byste si měli přečíst Čtvrté křídlo i vy? Sepsali jsme pro vás ty nejzásadnější důvody do jednoho článku.


Neviditelné ženy | Caroline Criado Perez

Vedle Mateřství a Proč jsme tak naštvané je tohle další parádní seznam argumentů, až budete svému okolí potřebovat vysvětlit, proč je feminismus tak důležitý (a to v jakékoli době). Zatímco kniha Šárky Homfray je zabývá primárně českou společností, Caroline C. Perez shromáždila data z celého světa, aby demonstrovala předpojatost, s níž se přistupuje k tomu, jak vnímáme data u zásadních ekonomických, zdravotnických či vzdělávacích rozhodnutí.

Příčiny genderové nerovnosti v domácnostech, na pracovištích, u lékařských diagnostik či v politice jsou tu postavené na stovkách případových studií z celého světa a vysvětlované energicky, se suchým humorem a podány tak, aby vás to bavilo od začátku až do konce.

➡️ Pokud se chcete o Neviditelných ženách dozvědět ještě trochu víc, přečtěte si naši podrobnou recenzi.

Čtěte také  6 skvělých knih, které vás spolehlivě rozpláčou

Píseň L. | Veronika Opatřilová

Spisovatelka Veronika Opatřilová letos vydala Píseň L. a je to podle nás kniha, která si zaslouží stejně intenzivní pozornost jako její předchozí příběh Počkej na moře. Máme radost, že jsme mohli knihu číst i v našem letošním Čtenářském klubu a že tolik z vás zasáhla taky.

Opatřilová v knize vypráví dva paralelní a vzájemně propletené příběhy – jeden vás zavede do anglického středověkého hrabství, kde šlechtický sirotek ve světě svázaném pravidly objevuje nečekanou lásku a druhý zase do současnosti, do laponských lesů, kam přijíždí mladý novinář, aby pro svou knihu vyzpovídal slavnou a poněkud tajemnou spisovatelku.

Můžete se těšit na nesmírně citlivé psaní, které ohledává různé podoby samoty, neměnnost lidské povahy a vsadíme se, že zejména pro ty z vás, co se dokáží těšit z krásy lesů a přírody obecně, to bude to pravé.

➡️ Chcete-li si o knížce přečíst víc a podrobněji ji prozkoumat, než se pustíte do čtení, na blogu najdete naši recenzi.


Péťa umí vyprávět | Marta Galewska-Kustra

Proč jsme mezi dosavadní nejlepší knihy roku vybrali i pátý díl dětské série? Zkrátka a jednoduše máme za to, že tahle kniha by neměla chybět v žádné dětské knihovničce, kterou vlastní knihomolčata 2+ a taky bychom se rádi pozastavili a upozornili na výbornou sérii této polské spisovatelky, která je zároveň uznávanou logopedkou a pedagožkou. Celá její série o Péťovi je pro děti, kterým je určená, zábavnou pomůckou při rozvoji slovní zásoby a zlepšování řečových dovedností. Všechny se dají číst i odděleně podle věku a potřeb vašeho dítka.

Konkrétně v knize Péťa umí vyprávět si, jak už název napovídá, děti procvičí nejen slovní zásobu, ale taky své vypravěčské dovednosti. K tomu navíc se v knize citlivě řeší téma vlastního narození a narození prvního sourozence. Jde zkrátka o výjimečnou sérii, za kterou se rádi zaručíme!

Čtěte také  Už máte dárek pro fanouška české beletrie? 5 tipů, se kterými pod stromečkem zabodujete

Která z knih vás zaujala nejvíc? Budeme moc rádi, když nám třeba na našem Instagramu dáte vědět, kterou z nich už máte přečtenou a kterou jste si třeba právě díky tomuhle článku přihodili do svého wishlistu ❤️

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora