blog

Co číst letos v létě, pokud máte rádi…

Léto už je konečně tady a s ním i dlouhé slunečné dny, které přináší skvělou příležitost ponořit se do knih, které už vám dlouho leží na nočním stolku. A nebo naopak, objevit něco nového. Ať už máte rádi beletrii, romantiku, chcete se konečně ponořit do klasiky a nebo potřebujete inspiraci na čtení v angličtině; v tomto článku najdete spoustu tipů na nejrůznější knihy – na své si přijdou milovníci současné beletrie, ale třeba i literatury faktu nebo fantasy.

V létě má spousta z nás #vicecasunacteni, ne vždy je ale rozhodování, co si s sebou zabalit na dovolenou či víkendový výlet, nejjednodušší záležitostí. Možná máte až moc dlouhý seznam knih k přečtení, a nebo jste zahlceni všemi těmi nově vydanými publikacemi.

Ničeho se nebojte! Tady najdete vše, co potřebujete, aby vaše léto bylo nabité skvělými čtenářskými zážitky.

Co si přečíst, pokud máte rádi beletrii

Plavec ve tmě | Tomasz Jedrowski

Plavec ve tmě se řadí mezi jednu z mých oblíbených knih vydaných v posledních pár letech – krátká, bolestivá a dusivá. A beznaděj jako by byla všudypřítomná – jednotlivých postav, ale i Polska a jeho politického režimu. Děj se odehrává v osmdesátých letech a Jedrowski v něm ilustruje totalitní režim, který přestává fungovat; ten se hroutí pod tlakem nespokojených lidí a jejich nenaplněných nadějí na fantastickou socialistickou budoucnost, která nikdy nepřijde. Kromě toho se autor pouští i do retrospektivních popisů minulosti, které slouží jako stavební kámen celého příběhu. Postavy tvoří širokou škálu různých osudů, rodinných konstelací a ideologických přesvědčení. Autor také vytváří velký předěl mezi temnou a šedivou Varšavou a téměř idylickým prostředím přírody a venkova, kde začíná hlavní příběh Ludwika a Janusze.

I přesto, že je tato kniha tíživá, skvěle se hodí do parných a horkých dní – budete tak moci prožívat letní dny na venkově spolu s postavami románu, ale také si budete vědomi kontrastů s popisy smutné Varšavy.

➡️ Pokud už máte přečteno, zkuste: Enigmatické variace | André Aciman

Silně emotivní, strhující, upřímná. Kniha o lásce, poblouznění a chtíči, která zkoumá propast mezi touhou po známém a po tom, co nemáte (nebo v některých případech ani nemůžete mít) a donutí vás uvědomit si, že věci, o kterých si myslíte, že bez nich nemůžete žít, ztrácejí svou přitažlivost, jakmile je získáte.


Co si přečíst, pokud máte rádi romantiku

Spolubydlící | Beth O’Leary

Spolubydlící – klidný a pomalý příběh, který vás zahřeje u srdce. Sleduje Tiffy a Leona: oba se mezi sebou dohodli na neobvyklém spolubydlení: sdílejí nejen byt, ale i společnou postel. Ale nikdy se nepotkají. Tiffy má večer byt jen pro sebe, a když ráno odchází do práce, Leon se vrací domů. Během tohoto spolužití si vyměňují obyčejné vzkazy, které nechávají po bytě, a jejich životy se pomalu začnou prolínat, aniž by to chtěli. Zdánlivě jednoduchý příběh, který postupně odhaluje více a více detailů, a při čtení se budete cítit jako kdyby vás někdo objímal.

Ideální čtení na pláž, k bazénu, na pročištění hlavy. Sáhněte po sladkém koktejlu nebo limonádě, a nechte se unášet romantikou.

➡️ Pokud už máte přečteno, zkuste: Letní sázka | Emily Henry

Kniha o dvou spisovatelích, kteří se ocitnou v sousedních plážových domech. Oba trpí tvůrčím blokem a rozhodnou se navzájem vyzvat k napsání knihy v žánru toho druhého. Výsledkem je nejen romantický příběh, ale také hluboké zkoumání osobních ztrát a hledání sebe sama. Odehrává se blízko vody, na pláži, a během léta – i toto bude skvělá volba!

Čtěte také  Nejlepší knihy první poloviny roku 2024

Co si přečíst, pokud máte rádi fantasy

Převorství u pomerančovníku | Samantha Shannon

Tato kniha s úžasnými mnohodimenzionálními postavami vás uchvátí a zároveň uvězní ve svém světě. Úspěchem Samanthy Shannon je její schopnost vdechnout život novým náboženstvím, historii a konfliktům; a vytvořit tak mnohovrstevnatý svět. „Feministická nástupkyně Pána prstenů“ je adekvátní chvála, kterou málokdo na svých bedrech unese, neochromen její tíhou. Nejde tolik ani o detailní, pohlcující prózu, nebo geniální padouchy a tragické postavy, ani samotnou epičnost všech aspektů této tapiserie, co z ní dělá oblíbené fantasy – ale právě o jakousi několikavrstevnatost, která vás nenechá spát.

Pokud se chcete nechat strhnout zcela novým světem a ponořit se do propracovaného příběhu, sáhněte po této knize – bude vaším věrným společníkem a provede vás létem. Pokud ji zhltnete rychle, čeká na vás ještě nultý díl (prozatím jen v angličtině).

➡️ Pokud už máte přečteno, zkuste: Noční cirkus | Erin Morgenstern

Fascinující fantasy román, který vypráví příběh tajemného a magického cirkusu, jenž se objevuje bez varování a otevírá se pouze v noci. Plný zázraků a kouzel, ale za jeho lesklou fasádou se skrývá nebezpečná soutěž mezi dvěma mladými kouzelníky, Celii a Marcem. Jejich osudy jsou propojeny neúprosným soupeřením, které může mít fatální následky. Kniha je známá svou poetickou a atmosférickou prózou, která vás vtáhne do světa plného fantazie a tajemství.


Co si přečíst, pokud máte rádi non fiction

Organizační porno | Aneta Martinek

Jak už název napovídá – kniha o organizaci, času a plánování. I přesto, že pro čtenáře seberozvojové literatury nepřinese nic extra nového, velmi dobře se čte a je to takové opakování toho, co najdeme v nejznámějších knihách tohoto žánru. Informace předává způsobem, který je pro čtenáře lehce přístupný: od abstraktních konceptů až po možnosti různých řešení a cest – podstatné je to, že různých možností je v knize zmíněno více, s pobídnutím, jak najít další kroky. Čtivá kniha o tématu, které není stokrát záživné – to se nepodaří jen tak někomu.

Chcete se přiučit něco nového, i když si zrovna dopřáváte zaslouženou dovolenou u moře? Prokládejte čtení beletrie právě non-fiction!

➡️ Pokud už máte přečteno, zkuste: Pohodová produktivita | Ali Abdaal

Ali Abdaal, známý hlavně ze svého Youtube kanálu o produktivitě, knihu označuje za protipól populární hustle-culture a zastánců life hackingu. Zabývá se hlavním tématem produktivity, ale pokrývá vše od změny myšlení až po stanovení cílů a mnoho dalšího. Toto čtení bude svižné, plné praktických nápadů a taktik, jak zlepšit svůj výkon a zároveň se u toho cítit jako člověk, a ne jako robot.


Co si přečíst, pokud máte rádi klasiku

Láska za časů cholery | G.G. Márquez

Nenechte se mýlit tím, že tato kniha je o lásce. Naopak, je o mnohem obyčejnějších neřestech, těch, které se vydávají za lásku. O žárlivosti, posedlosti, touze, lítosti a pomstě, a tom, jak překonávají celá desetiletí. Márquézova poetická próza se setkává se zamotaným a čtivým příběhem dvou milenců, na pozadí každodennosti a magické krajiny Kolumbie. Jedna z mých oblíbených Márquezových knih, která vás přenese daleko do tíživého dusna plného komplikovaných emocí a osudů.

Čtěte také  5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne

Klasika, která nezklame, a z mého pohledu i velmi dobrá kniha pro všechny, co se chtějí seznámit s Márquezem, ale necítí se na Sto roků samoty.

➡️ Pokud už máte přečteno, zkuste: Něžná je noc |S.Fitzgerald

Příběh o lidech v nouzi, nefungujících vztazích, ztrátě smyslu života a promarněném potenciálu: tragikomedie, která se odehráva ve Francii a Itálii ve dvacátých letech 20. století a vypráví příběh dvou bohatých amerických emigrantů Dicka a Nicole Diverových (z velké části podle autora a jeho ženy Zeldy), kteří se ostatním zdají být tím nejpůvabnějším párem vůbec, ale jejich soukromý život je okouzlující podstatně méně.


Co si přečíst, pokud máte rádi detektivky a thrillery

Řbitov zviřátek | Stephen King

Řbitov zviřátek není schematicky děsivá kniha, alespoň ne okatým způsobem – místo toho vás bude děsit to něco, co cítíte hluboko uvnitř. Je to plíživá hrůza, rozjíždějící se velmi pomalu, která vás zneklidní mnoha různými způsoby: a to, aniž by to bylo příliš pompézní.

King začíná budovat napětí hned od začátku, ale velmi lehce, a pokračuje až do grandiózního vyvrcholení v posledních kapitolách. Vezme vás na cestu, kde se seznámíte se všemi postavami, po sousedství, nahlédnete do starých příběhů; na pozadí toho všeho je také rozvíjena dynamika ústředního vztahu a manželství. Nejvíce se mi rozhodně líbil vývoj postav, ale také velmi jemné a téměř reálné nadpřirozeno, a pocit, že v hloubi duše víte, co přijde – ale doufáte, že to tak nebude.

Tuto knihu si nechte na konec léta – na dny, kdy je venku dusno a večer přijde bouřka, a vy si tak můžete užít celý večer nerušeného čtení.

➡️ Pokud už máte přečteno, zkuste: Mexická gotika | Silvia Moreno-Garcia

V této knize Moreno-Garcia využívá známých atributů gotického žánru – dům na kopci zahalený do temné mlhy; zlomyslného majitele, který je krásný, ale chladný; uvězněnou ženu, kdysi nezkrotnou a plnou života, která se stává křehčí a křehčí; a hrozivý strach, který každého v domě jemně a těžce sráží k zemi. Projekt románu pod dojemným hororem je promyšlenou obžalobou rasismu, kolonizace, třídní nerovnosti a zneužívání ve všech jeho podobách. Je to zúčtování s historií a návrat do minulosti.

Co si přečíst, pokud rádi čtete v angličtině

I Hope This Finds You Well | Natalie Sue

Pokud čekáte lehkou a předvídatelnou komedii o zaměstnancích korporátu, budete spíše překvapeni. Toto je upřímný, soucitný a promyšlený příběh o velmi lidských a opravdových postavách. Jolene pracuje na administrativní pozici ve firemní kanceláři a aby si mohla vylít své stížnosti na spolupracovníky, přidává do svých e-mailů další text a mění písmo na bílé, aby nebyl vidět… dokud není přistižena a poté nucena absolvovat povinné školení s Cliffem, novým personalistou. Při nastavování školení dojde k IT záměně a Jolene nyní zjistí, že má přístup ke všem e-mailům a chatům svých spolupracovníků.

Čtěte také  Tipy k nakousnutí aneb Kuchařky, které budete milovat

Skvělý výběr pro všechny, kdo se chtějí zasmát, ale také prožít zaláskovaný příběh s postavami, ve kterých se možná najdete.

The Poppy War | R.F. Kuang

Historická vojenská fantasy zasazená do krvavých dějin 20. století v Číně, v níž Rin, válečný sirotek z venkova, v zoufalé snaze uniknout strašlivé nevyhnutelnosti domluveného sňatku, pevně doufá, že složí přijímací zkoušky a nastoupí na nejprestižnější vojenskou akademii v Nikanu. R.F. Kuang je vynikající vypravěčkou, která čtenářům umí předložit strhující příběh, do kterého vsadí neuvěřitelné množství reálií.

Epická trilogie určitě není pro každého – může být náročné, se do příběhu dostat. Na všechny, kdo se prokoušou prvními stránkami občasné těžkopádnosti, čeká odměna ve formě skvělého čtenářského zážitku.

The Age of Magical Overthinking | Amanda Montell

Amanda Montell napsala již třetí knihu, tentokrát je to sbírka esejů, které jsou až memoárové, a v nichž zmiňuje řadu psychologických konceptů a jevů. Montell rozebírá různé kognitivní předsudky, které nás v našem post-COVID, hyper-online světě ovlivňují. O těchto věcech ale nemluví z pohledu někoho nadřazeného, autority self-help literatury a nekonečného zlepšování se. V těchto textech je velmi upřímná a opravdová, mluví z vlastní zkušenosti a informace podává jako kdyby je vyprávěla kamarádce.

Bonjour Tristesse | Francoise Sagan

Vydáno v době, kdy bylo autorce osmnáct let, jen o rok více než její postavě Cécile, což vedlo ke spekulacím o autobiografických prvcích – Bonjour Tristesse okamžitě vyvolala ve francouzském literárním světě skandál. Obvinění z bezohlednosti a morální lehkomyslnosti tento román o sexuálním dospívání a rozčarování učinilo ještě lákavějším.

Po této knize sáhněte, pokud se chcete přenést na pláže francouzské riviéry. Jedná se sice o krátkou knihu, ale zato plnou emocí a zvratů; jejíž pregnantní styl prosakuje i anglickým překladem.

The Guest | Emma Cline

Alex, hlavní hrdinka, je ztělesněním zmatku. Seznámí se se Simonem, velmi bohatým mužem, a vydá se s ním na léto do Hamptons. Když se jí ale její společník nabaží, nastane chaos. Po většinu románu budete tajit dech, protože napětí se stupňuje a stupňuje – bez toho, aby vám autorka dala chvíli na oddych. Bude držet vaši pozornost v hrsti a udělá tak z četby velmi napínavý zážitek.

Celkově je to fascinující, inteligentní a strhující čtení, které funguje nejen díky vývoji příběhu a postav, ale také díky autorčině poutavému stylu psaní.

Karolína Richterová

Karolína přispívá články na martinusácký blog, sdílí knížky na svůj instagram a doporučuje je všem okolo sebe. A to protože úplně nejraději čte, nebo píše: to nejlépe někde venku, vyhřívajíc se na sluníčku. V mezičase ale také ráda plete, běhá, nebo hraje tenis. Nedá dopustit na Lásku za časů cholery, knihy Annie Ernaux a zhruba stovky dalších oblíbenců.

Příspěvky autora