blog

Nové adaptace knih na streamovacích platformách

Filmové a seriálové adaptace knih, které hýbou žebříčky sledovanosti na streamovacích platformách a neměly by uniknout ani vaší pozornosti.

I když už se dny prodlužují a nestmívá se tak brzy, zima a pošmourno za okny už začínají být nekonečné. Proto je potřeba si ty dlouhé zimní večery a čekání na jaro dělat příjemné. Zapalte svou oblíbenou svíčku, uvařte si čaj, zachumlejte do deky a vyberte si z našich tipů na nové adaptace knih, které naleznete na streamovacích platformách.

Boy Swallows Universe

Kosmonaut z Čech (Spaceman of Bohemia) na Netflixu

Jakub Procházka od dětství snil, že se stane hrdinou a v dospělosti se mu sen plní: je vybrán jako jediný člen posádky rakety, která se vydává k Venuši. Ve vesmíru ztrácí kontakt se svou manželkou Lenkou i sám se sebou, začíná na různé věci pohlížet z úplně jiného úhlu a navíc se tam spřátelí s mimozemským pavoukem Hanušem. Zvládne Jakub splnit svůj úkol a vrátit se v pořádku zpět na Zemi?

Spisovatel Jaroslav Kalfař žije od svých 15 let v Americe, jeho románový debut Kosmonaut z Čech proto vyšel poprvé v angličtině a až poté byl přeložen do češtiny. Kniha se stala za oceánem okamžitě hitem, a tak není divu, že se ji Netflix rozhodl zfilmovat a pozval si k tomu takové hollywoodské hvězdy jako jsou Adam Sandler a Carey Mulligan. Natáčení probíhalo v České republice a postavám zůstala česká jména.


Silo na Apple TV+

Sci-fi seriál Silo, který si můžete pustit na Apple TV+, vychází z knižní série amerického autora Hugha Howeyho. Silo je prvním dílem trilogie, na který navazuje Turnus a poslední knihou je Prach. V sérii Silo se ocitáme v budoucnosti, kde je půda toxická a lidé žijí schovaní v obrovském podzemním silu. To je tvořeno stovky pater, ve kterých se lidé naučili žít, milovat i umírat.

Silo je však plné nařízení a pravidel, která je mají chránit. Navíc je jednou za čas jeden z nich vybrán, aby se vydal na povrch vyčistit senzory. Odtud se ale nikdy nevrátí, protože to je jasná smrt. Někteří lidé začínají být nespokojení a spodní patra se začnou bouřit. Vyvedou těžce budovaný systém z rovnováhy a dožadují se odhalení děsivých tajemství, která skrývá všemocné IT oddělení. Chtějí je ale vůbec znát?

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti

Kluk spolkne vesmír (Boy Swallows Universe) na Netflixu

Eli Bell je obyčejný kluk, který vyrůstá na předměstí Brisbane. V jeho rodině ale není nic obyčejného. Starší bratr nemluví, jen píše prstem do vzduchu vzkazy, chůvu mu dělá kriminálník známý pro své útěky z vězení a otčím je drogový dealer. Píše se rok 1983 a v Eliho životě je snad všechno špatně. Naštěstí mu nechybí ta pravá láska, přátelství, bratrské pouto ani humor.

Kluk spolkne vesmír je prvním románem australského novináře Trenta Daltona, který do knihy čerpal ze svého vlastního dospívání. Seriálovou adaptaci natočil Netflix. Poznáte, co je realita a co jen fantazie?


Souputníci (Fellow Travelers) na SkyShowtime

Souputníci jsou minisérie, která vychází ze stejnojmenného románu amerického spisovatele Thomase Mallona. Kniha sice v češtině nevyšla, na Martinusu ji ale najdete v angličtině. Tento romanticko-dramatický seriál najdete na SkyShowtime v hlavních rolích s Mattem Bomerem a Jonathanem Baileym (Anthony z Bridgertonových!).

Padesátá léta minulého století a čerstvý absolvent vysoké školy a oddaný katolík Timothy Laughlin se setkává s úředníkem ministerstva zahraničí Hawkinsem Fullerem. Vzniká tak desítky let trvající milostný vztah, který ale musejí skrývat před světem a žít dvojí životy tak, aby nebyli odhaleni v rámci interního vyšetřování „podvratných sexuálních živlů“ ve vládě.


Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See) na Netflixu

Posledním tipem je další netflixová minisérie. Ta byla natočena podle knihy Jsou světla, která nevidíme, za kterou americký spisovatel Anthony Doerr získal Pulitzerovu cenu. Román se odehrává v období, kdy Němci obsazují Paříž. Setkáváme se s Marie-Laure, která jako dítě oslepla a nyní se svým otcem a nebezpečným tajemstvím prchá do bezpečí přímořského města Saint-Malo.

Tam ji čeká osudové setkání s geniálním sirotkem Wernerem, kterého si pod svá křídla vzala vojenská akademie pro Hitlerjugend a umožnila mu rozvíjet svůj technický talent. Z Wernera se stal specialista na odhalování odbojových aktivit, který ale začíná zpochybňovat důsledky své inteligence a začíná se obracet na víru v lidskost a naději.

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

Tereza Kreuselová

Tereza přispívá na martinusácký blog, aby své okolí tolik nezahlcovala vyprávěním o knihách, které si zaručeně musí přečíst. Miluje pozdní odpoledne s šálkem kávy a rozečtenou knihou. Nejčastěji má v ruce současnou beletrii, ale nebojí se ani klasiky nebo non-fiction. A jaké jsou její oblíbené? Neopouštěj mě, Svět podle Garpa, Anna Karenina nebo Malý život. A samozřejmě Mumini!

Příspěvky autora