blog

Prague Pride je tu. Co si přečíst?

Každoroční duhový týden je tady – jedenáctý ročník festivalu, který bojuje proti homofobii a zvyšuje povědomí veřejnosti o LGTBQ+ komunitě v České republice. Připadá nám to jako skvělá příležitost mrknout se na příběhy, ve kterých právě tohle téma rezonuje. Primárně jsme pro vás dali do kupy pár knih, ve kterých je naprosto normální a běžné, že holky občas choděj s holkama a kluci s klukama… a vyšly v letošním roce. Nechte se na ně navnadit!

Srdcerváči 4 // Alice Oseman

Máte doma Srdcerváče? Že ne? Ale to je ohromná škoda! Pokud máte rádi komiksy, tahle série bude vaší knihovně nesmírně slušet. Letos vyšel už čtvrtý díl komiksových románů o lásce, životě a všem, co se stane mezi tím. Vypráví o věrnosti, rozebírají duševní choroby a vsadíme se, že ve střípcích příběhu Nicka a Charlieho se najde leckdo z vás. Zkuste!

Plavec ve tmě // Thomas Jedrowski

Ve vynikajícím debutu Thomase Jedrowskiho najdete jeden milostný příběh. Přenesete se do osmdesátých let v Polsku, na zemědělskou brigádu, kde Ludwik potká Janusze. Letní pohádka, kterou nepříjemná realita pořádně otřese, vypráví o mládí, lásce a ztrátě – a o oběti, kterou přinášíme, aby měl náš život smysl.

Vše o mé dceři // Kim Hjedžin

Je libo příběh o ženách, o násilné povaze diskriminace, o iracionální nenávisti? Vstupte do světa Kim Hjedžin, která v příběhu odhaluje skrze konflikty nepřekročitelný limit vzájemné tolerance. Hlavní hrdinkou románu je stárnoucí vdova, bývalá učitelka základní školy, která nyní pracuje jako ošetřovatelka v domově důchodců. Své pocity nepatřičnosti a vzájemné neporozumění si vybíjí na dceřině přítelkyni. Přečtete si?

Laura Deanová mě už zase nechala // Mariko Tamaki

Pokud už jste zaznamenali Jedno obyčejný léto, jméno Mariko Tamaki vám není neznámé. Pořiďte si její další knihu, kterou vypráví Freddy. Freddy chodí se svou dívkou snů a nejpopulárnější holkou ve škole. Laura Deanová je sebevědomá, okouzlující a krásná. Ale jako přítelkyně za moc nestojí.

Dokud dýchám, doufám… // Tereza Šiklová

Další tip je z českých luhů a hájů! Trapné i humorné situace skvěle balancuje Tereza Šiklová se svou hlavní hrdinkou Amélií, která se beznadějně zamiluje do své učitelky. K tomu se jí v životě přihodí prestižní jezdecká škola a traumatizující vzpomínky na nelítostnou šikanu… zkrátka a dobře, na jednu holku je toho ažaž.

Čtěte také  Více stran = více knihomolské radosti! 6 tipů na bichle jako stvořené pro podzimní čtení

Mazel // Akwaeke Emezi

Náš poslední tip je na knihu, která vychází až letos v září, my se jí už ale nemůžeme dočkat! Román o hledání vlastní identity a pravdy překračuje všechny žánry. Jedna z nejvýraznějších knih od Akwaeke Emezi (a už jste četli Zřídlo?) hledá odpověď na otázku: Jak ochránit svět před nestvůrami, když všichni slepě trvají na tom, že žádné neexistují?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora