blog

Tipy na knihy, které si teď potřebuju přečíst

Taky máte pořád ve svých wishlistech tuny knih, které potřebujete číst? Ten můj doslova praská ve švech a nemyslím si, že by někdy zmizel, protože za každou přečtenou knížku se v něm objeví tři další. Pokud si tedy chcete přidat do toho svého wishlistu pár dalších, podělila jsem se s vámi v tomhle článku o knížky, které teď mám v merku na čtení já.

Ještě ani nezačala podzimní sezóna a už se na nás valí jedna skvělá novinka za druhou! Michaela Klevisová, Andy Weir, nové absyntovky… původní česká i zahraniční překladová literatura má teď rozhodně co nabídnout. Pokud byste se chtěli mrknout na to, na jaké knihy si teď brousím drápky já (knihomolka, která pro vás fotí a píše na sociálních sítích našeho knihkupectví), tak čtěte dál! A nezapomeňte mi dát na našem Facebooku nebo Instagramu vědět, jestli vás některá z níže zmíněných knih láká taky 😉

Prokletý kraj // Michaela Klevisová

Velké přiznání: ještě jsem od Michaely Klevisové nic nepřečetla. Já vím já vím, je to smutné! Ale touhle knihou to už napravím, fakt. Jednak se mi hodně zamlouvá proto, že nejde „jen“ o detektivku jako takovou, ale dává dohromady téma detektivní zápletky s mezilidskými vztahy. Jednak taky právě z Pošumaví pocházím a jsem zvědavá, jak na mě tenhle můj rodný kraj bude z vyprávění Michaely Klevisové působit.

Pokud jste četli i předchozí Klevisové knihy, tak je tohle jednoznačně něco, co potřebujete do své sbírky v knihovně, to je samozřejmost, ale pokud jste na tom třeba náhodou podobně jako já – jde o „stand alone román“, tedy o knihu mimo série a můžete si ji v pohodě přečíst, i když třeba neznáte slavného inspektora Bergmana. Pustíte se do ní taky?

Život na míru // Marek Rabij

Vydání každé absyntovky bedlivě sleduji a po delší pauze teď vycházejí dvě reportážní knihy od nakladatelství Absynt za sebou. Ta první tu bude v září, jmenuje Země nomádů a ano, jde o knižní předlohu toho filmu, co letos dostal Oscara (nejen) za nejlepší film. Mě ale spíš zaujala druhá kniha jménem Život na míru, tenká malá knížka, která vypráví o přesčasech, dětské práci, dlouhých směnách, továrnách v rozpadajících se barácích… jednoduše řečeno, vypráví o fast fashion.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?

Myslím, že je to přesně taková ta kniha, kterou potřebuje každý, koho čas od času přepadne touha pořídit si teď hned okamžitě rychle na sebe něco nového a neonošeného – po dočtení téhle knihy vám bude jasné, že ne, další nové tričko opravdu nepotřebujete.

Případ astrologických vražd // Soji Shimada

Občas mi připadá, že je můj čtenářský záběr příliš úzký, a tak pátrám po nových knižních trzích a skrytých pokladech mimo hranice Evropy. Takový detektivkový poklad přináší do naší krajiny nakladatelství Paseka, které vydalo Případ astrologických vražd – japonský román, ve kterém musí Kijoši Mitarai během jednoho týdne vyřešit záhadu strašlivých vražd, která trápí Japonsko už čtyřicet let.

Tuhle knihu, kterou mimochodem The Guardian zvolil jako jednu z deseti nejlepších detektivek se záhadou „zamčeného pokoje“, přeložili manželé Cimovi a jestli vám tohle jméno něco říká, nedivím se – Anna Cima totiž před třemi roky právě u Paseky vydala knihu Probudím se na Šibuji, za kterou si odnesla Magnesii Literu za Objev roku.

A Slow Fire Burning // Paula Hawkins

Pro ty z vás, kterým nevadí čtení v angličtině a máte v oblibě napínavé thrillery, přihazuju jednu výjimečnou záležitost – zbrusu nová kniha autorky Dívky ve vlaku vychází už na konci srpna. Ale nebojte, český překlad by se měl objevit už v půlce listopadu ještě letos!

Přiznávám se, že po Dívce ve vlaku pro mě další kniha od Hawkins, která se jmenuje Do vody, byla krapet zklamáním, z největší části ale proto, že má očekávání byla poměrně vysoko. Co si budeme povídat, další knihy od Gillian Flynn, co jsem četla po Zmizelé, už mě taky tolik neoslnily, i přesto mě ale bavily. V tomhle žánru si podle mě stále stejnou úroveň drží snad jen Shari Lapena. To ale neznamená, že bych se na novinku od Hawkins netěšila, naopak, nemůžu dospat a nesmírně se těším, až se ponořím do dalšího, pořádně napínavého příběhu.

Čtěte také  To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte

Poslední dopis od milence // Jojo Moyes

Poslední knihou, kterou bych vám tu ráda doporučila, je Poslední dopis od milence 😊 To je zase žánrový skok někam úplně jinam, konkrétně do romantických oddychovek. Ale proč by ne! Moje knihovna je žánrově velmi pestrá a rozmanitá, máte to taky tak?

Tohle není tak docela novinka, je to „jen“ nové vydání s přebalem podle adaptace od Netflixu, kterou tam můžete najít mezi novinkami právě teď. Já už jsem od Jojo Moyes pár knih přečetla a vždycky to pro mě byl nesmírně příjemný únik od reality, s radostí jsem se dojala a poplakala si. Tahle kniha mě ale míjela, tak bych si na ni teď v následujících dnech ráda udělala čas. A na adaptaci na Netflixu taky. Podle mě je tou nejlepší kombinací přečíst nejprve knihu a jako dodatek si dát i filmovou verzi, abych mohla žít v příběhu ještě o fous déle a zjistila, jak moc moje představa odpovídá představám režiséra. Máte to taky tak? 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora